Evropa

Moravijecki: Na donatorskoj konferenciji za Ukrajinu prikupljeno 6,5 milijardi dolara

Komentari

Autor: Tanjug

05/05/2022

-

14:00

Moravijecki: Na donatorskoj konferenciji za Ukrajinu prikupljeno 6,5 milijardi dolara
Moravijecki: Na donatorskoj konferenciji za Ukrajinu prikupljeno 6,5 milijardi dolara - Copyright Tanjug AP/Michal Dyjuk

veličina teksta

Aa Aa

Na međunarodnoj donatorskoj konferenciji za Ukrajinu danas je prikupljeno 6,5 milijardi dolara, objavio je poljski premijer Mateuš Moravijecki, prenosi Rojters.

Skup je održan na Nacionalnom stadionu u Varšavi a domaćini su bili poljski premijer Mateuš Moravijecki i švedska premijerka Magdalena Anderson, u partnerstvu s predsednikom Evropskog saveta Šarla Mišela i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Prošlog meseca je Međunarodnom donatorskom konferencijom u Varšavi okončana globalna kampanja "Ustani za Ukrajinu", u kojoj je prikupljena 9,1 milijarda evra za pomoć ukrajinskom narodu, dok je Evropska banka za obnovu i razvoj najavila da će izdvojiti dodatnih milijardu evra za raseljene.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je danas na donatorskoj konferenciji za Ukrajinu da se rat u toj zemlji ne rešava samo na bojištu nego i u sferi ekonomije, humanitarne pomoći i organizaciji "normalnog života" za ukrajinske građane.

Tanjug AP/Michal Dyjuk

 

"Sloboda mora pokazati da ljudima služi bolje nego tiranija. Tako sloboda pobeđuje i zato je ova konferencija važna", rekao je Zelenski u video-obraćanju na skupu u organizaciji Poljske i Švedske.

Istakao je da su Ukrajina, Evropa i ceo svet "na putu ka pobedi" na skupu na koji su stigli i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, i ponovio da Ukrajina mora "po brzom postupku" dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal, prisutan u Varšavi, rekao je da Ukrajini za pobedu trebaju četiri stvari - oružje, sankcije, sredstva i evropska perspektiva.

Srbija obezbeđuje tri miliona evra

Srbija će obezbediti humanitarnu donaciju od tri miliona evra za pomoć deci i raseljnima u Ukrajini, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić na Medunarodnoj donatorskoj konferenciji za Ukrajinu, koja je održana u Varšavi.

Brnabić je rekla, da je Srbija, polazeći od sopstvenog iskustva sa velikim brojem izbeglica i interno raseljenih na svojoj teritoriji, od kojih se, nažalost veliki broj i danas nalazi u internom raseljenju, svesna značaja i potrebe pružanja humanitarne pomoći civilima u konfliktnim situacijama, a posebno deci kao izuzetno ranjivoj kategoriji stanovništva.

EK najavila pomoć ukrajinskim izbeglicama od 200 miliona evra

Evropska komisija danas je, na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Varšavi, najavila paket pomoći vredan 200 miliona evra za ukrajinske izbeglice i proterane.

"Danas smo se okupili s jasnim ciljem: podržati hrabri ukrajinski narod, koji se bori protiv agresora i za svoju slobodu", izjavila je predsednica Komisije Ursula fon der Lejen.

Ona je u ime Komisije obećala 200 miliona evra pomoći, prenosi Hina.

Makron: Francuska će izdvojiti dve milijarde dolara 

Francuska će ove godine povećati ukupnu finansijsku pomoć Ukrajini sa 1,7 milijardi na dve milijarde dolara, izjavio je predsednik ove zemlje Emanuel Makron u video obraćanju na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Varšavi.

„Humanitarna pomoć stanovništvu i ekonomska situacija u zemlji usled uništavanja civilne infrastruktrure zahtevaju novi napor međunarodne zajednice“, rekao je Makron, prenosi Rojters.

Poljski premijer Mateuš Moravijiecki nazvao je ruski napad na Ukrajinu "genocidnim ratom" i naglasio da će se napraviti "sve da se zaustavi Rusija i osigura ukrajinska pobeda", prenosi Hina.

Tanjug AP/Michal Dyjuk

 

On je rekao da Ukrajini treba 12.000 tona humanitarne pomoći dnevno, a trenutno ih dobiva samo 3.000, zbog čega su nužne takve donatorske konferencije.

"Znamo jako dobro da ne branite samo svoju domovinu, nezavisnost i slobodu, nego i našu. Nastavićemo vas podržavati u svakom mogućem pogledu i dobit cete ovaj rat", poručio je Moravijecki.

Prošlog meseca je Međunarodnom donatorskom konferencijom u Varšavi okončana globalna kampanja "Ustani za Ukrajinu", u kojoj je prikupljena 9,1 milijarda evra za pomoć ukrajinskom narodu, dok je Evropska banka za obnovu i razvoj najavila da će izdvojiti dodatnih milijardu evra za raseljene.

Komentari (0)

Evropa