Evropa

Makron se zalaže sa stvaranje Evropske političke zajednice: EU je postavila visoko lestvicu po pitanju integracije

Komentari

Autor: Tanjug

09/05/2022

-

16:53

Makron se zalaže sa stvaranje Evropske političke zajednice: EU je postavila visoko lestvicu po pitanju integracije
Makron se zalaže sa stvaranje Evropske političke zajednice: EU je postavila visoko lestvicu po pitanju integracije - Copyright Tanjug/Pascal Rossignol/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron založio se za stvaranje "Evropske političke zajednice" kako bi se povećala saradnja EU s drugim evropskim zemljama, poput Ukrajine, pošto njihovo pristupanje Uniji nije realno u skorijoj budućnosti.

"Postojala je stvarna želja da restrukturiramo Evropu po pitanju više politika, ali je Evropa postavila lestvicu vrlo visoko po pitanju integracije pa nećemo moći integrisati neke države u idućim godinama ili čak decenijama", rekao je Makron na konferenciji za medije nakon završetka Konferencije o budućnosti Evrope u Evropskom parlamentu.

On je jasno stavio do znanja da će za pristupanje Ukrajine EU trebati nekoliko godina ali da je potrebno pružiti joj nadu u kratkoročnom roku, prenosi Rojters.

"Ukrajina je po svojoj borbi i hrabrosti već iskreno članica naše Evrope, naše porodice, naše unije. Čak i ako joj damo status kandidata sutra, svi savršeno znamo da će proces pristupanja trajati nekoliko godina, a verovatno i decenija", rekao je Makron.

Format saradnje s drugim evropskim zemljama samo kroz evropske integracije blokira u određenoj meri energetsku, kulturnu i drugu saradnju, smatra francuski predsednik.

On je rekao da bi "Eropska politička zajednica" bila otvorena za demokratske evropske države koje neguju ključne vrednosti u oblastima političke saradnje, bezbednosti, energetske saradnje, saobraćaja, investicija u infrastrukturu.

"Pridruživanje (toj zajednici) ne prejudicira nužno buduće članstvo u EU. Niti bi ona bila zatvorena za one koji u je napustili", rekao je Makron.

"Grupa od 13 država ne podržava predlog promene Ugovora o EU"

Predsednik Francuske je rekao da grupa od 13 država članica Evropske unije ne podržava predlog promene Ugovora o EU, što je jedan od zaključaka Konferencije o budućnosti Evrope.

Predlog su inače podržali francuski predsednik Emanuel Makron i predsednica Komisije Ursula fon der Lajen.

U on-pejperu koji je potpisalo 13 članica navodi se da iako ne isključuju nijednu opciju u ovoj fazi ne podržavaju "nepromišljene i preuranjene pokušaje pokretanja procesa promene Ugovora", prenosi Hina.

One smatraju da bi takva promena povukla za sobom ozbiljan rizik odvlačenja političke energije od važnih zadataka kao što je pronalaženje rešenja za pitanja na koja građani EU čekuju odgovore, ali i od geopolitičkih izazova s kojima se Evopa suočava.

Među potpisnicama su Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Letonija, Litvanija, Malta, Poljska, Rumunija, Slovenija i Švedska.

Te zemlje ističu da EU može i u okviru sadašnjih ugovora uspešno da upravlja krizama, što dokazuju borba protiv kovida-19 i odgovor na rusku agresiju protiv Ukrajine.

"Evropska unija je delovala brzo te pronašla i primenila zajednička i efikasna rešenja. Već imamo Evropu koja funkcioniše, ne treba da žurimo u institucionalne reforme da bismo postigli rezultate", navodi se u non-pejperu.

U dokumentu se kritikuje Evropski parlament, iako se konkretno ne pominje, za instrumentalizovanje Konferencije o budućnosti Evrope.

"Ideje koje su građani izneli na Konferenciji treba da govore same za sebe i zaslužuju da im se posveti dužna pažnja. Ne bi trebalo da budu instrumentalizovane kako bi služile za posebne institucionalne interese", kaže se u tekstu.

"Evropa mora da uči na greškama iz prošlosti"

Tokom susreta sa novinarima u Evropskom parlamentu Makron je rekao da su se danas na godišnjicu pobede nad nacističkom Nemačkom mogla videti dva različita lica sveta.

S jedne strane Putin je nastojao da "pokaže silu i da zastraši svojim ratobornim govorom", dok je s druge strane EU radila na produbljivanju "mirnodopskog projekta", rekao je Makron.

"Verujem da ovaj projekat mira, stabilnosti, prosperiteta... moramo da nastavimo i da ga učinimo demokratskim, ujedinjenijim, suverenijim", rekao je predsednik Francuske.

On je, međutim, upozorio da će se u jednom trenutku doći do tačke kada će Moskva i Kijev tražiti mir i da u tom trenutku nijedna strana ne sme da bude ponižena ili isključena kao što se to dogodilo Nemačkoj 1918. godine.

"Moramo da imamo ovakav pristup jer znamo da će naredne nedelje i meseci biti veoma teški", rekao je Makron i dodao da će Evropska unija nastaviti da uvodi nove pakete sankcija Rusiji.

Komentari (1)

Zivan Oluic

10.05.2022 09:05

Najzad su karte na stolu; postojaće DVE Evrope- jedna sa najrazvijenijim drzavama, na čelu sa FR i D, i druga, a verovatno i treća kategorija, "politički ujedinjene Evrope", Zapadni Balkan, Ukrajina... Oni će činiti "Drugu Evropu", izvor radne snage, litijumskih baterija, surogat majki, i prljave tehnologije. Pa ćemo svi srećni ziveti u Novoj Evropi, sa garantom demokratije - NATO paktom. A kojim upravlja Amerika. Divno, jedva čekam!

Evropa