Evropa

Makron najavio veću vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini: "Nepodnošljiva situacija u Marijupolju"

Komentari

Autor: Tanjug

30/04/2022

-

15:38

Makron najavio veću vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini: "Nepodnošljiva situacija u Marijupolju"
Makron najavio veću vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini: "Nepodnošljiva situacija u Marijupolju" - Copyright Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Tokom današnjeg telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da će Francuska pojačati vojnu i humanitarnu podršku Ukrajini, saopšteno je iz Jelisejske palate.

Makron je ponovio da je veoma zabrinut zbog ruskog bombardovanja ukrajinskih gradova i "nepodnošljive situacije" u lučkom gradu Marijupolju na jugoistoku Ukrajine, prenosi Rojters, ali Moskva negira da su civili mete "specijalne vojne operacije" u Ukrajini.

U međuvremenu, ukrajinska vojska je saopštila da su ruske snage danas napale region Donbasa, ali nisu uspele da zauzmu tri ciljana područja.

Istovremeno, Moskva upozorava da zapadne sankcije Rusiji i isporuke naoružanja Ukrajini ometaju mirovne pregovore.

Vest o dodatnoj pomoći objavio je i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski koji se na Tviteru zahvalio Francuskoj.

Podsetimo, rat u Ukrajini traje više od dva meseva, a Zelenski je upozorio da postoji veliki rizik da pregovori s Moskvom budu prekinuti. S druge strane, ruski ministar spoljnih poslova tvrdi da su pregovori svakodnevni i da se vode u onlajn formatu.

Od početka rata u Ukrajini stradalo je 2.899 civila, među kojima je 210 dece, saopštio je Visoki komesarijat UN za ljudska prava (OHCHR).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa