Evropa

RAT U UKRAJINI Rusi tvrde da je Azovstalj napustila grupa od 25 civila, obavljena nova razmena zarobljenika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/04/2022

-

08:22

RAT U UKRAJINI Rusi tvrde da je Azovstalj napustila grupa od 25 civila, obavljena nova razmena zarobljenika
RAT U UKRAJINI Rusi tvrde da je Azovstalj napustila grupa od 25 civila, obavljena nova razmena zarobljenika - Copyright Tanjug AP/Alexei Alexandrov, AP Photo, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U toku je 66. dan ruske invazije na Ukrajinu. Predsednik Volodimir Zelenski upozorio je da postoji veliki rizik da pregovori s Moskvom budu prekinuti. S druge strane, ruski ministar spoljnih poslova tvrdi da su pregovori svakodnevni i da se vode u onlajn formatu. Zelenski je izjavio da je u Kijevskoj oblasti pronađena još jedna masovna grobnica sa 900 tela i optužio ruske vojnike da "čiste tragove" i koriste mobilne krematorijume za spaljivanje tela. naknadno je iz njegovog kabineta saopšteno da je pogrešio u broju i da se redi o ukupnom broju u Buči i okolini. Putin i Zelenski pristali su da prisustvuju samitu G20 u novembru na Baliju, otkrio je predsednik Indonezije Džoko Vidodo. Od početka rata u Ukrajini stradalo je 2.899 civila, među kojima je 210 dece, saopštio je Visoki komesarijat UN za ljudska prava (OHCHR).

Ključni događaji:

  • Lavrov tvrdi da Rusija nije u sukobu sa NATO: To bi povećalo rizik od nuklearnog rata
  • SAD ne veruju da bi Rusija upotrebila nuklearno oružje
  • Produžen policijski čas u Odesi, trajaće od 1. maja u 22.00 sata do 3. maja u 05.00 sati
  • Pentagon: Amerikanci obučavaju Ukrajince u bazama u Nemačkoj
  • Visoki komesarijat UN za ljudska prava: Od početka rata stradalo 2.899 civila

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pogledajte u našem jučerašnjem blogu.

Euronews Srbija

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.14 Ukrajina ponudili Kini da bude garant za okončane rata sa Rusijom

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je Kijev ponudio Kini da bude garant bezbednosti za okončanje rata sa Rusijom. Ovu informaciju objavila je na Tviteru bivša portparolka Volodomira Zelenskog Julija Mendel.

 

 

22.43 Švedska vojska: Ruski vojni avion ušao u vazdušni prostor

Ruski vojni avion narušio je vazdušni prostor Švedske, saopštila je švedska vojska. Kako se navodi, u pitanju je avion AN-30, koji je prethodne večeri prvo bio istočno od danskog ostrva Borholm u Baltičkom moru, a zatim je leteo prema švedskoj teritoriji.

22.15 Gradonačelnik Marijupolja: Ruska vojska ubila duplo više stanovnika nego nacistička Nemačka

Vadim Bojčenko, gradonačelnik Marijupolja, rekao je da su ruske snage ubile duplo više stanovnika grada za dva meseca rata nego nacistička Nemačka za dve godine okupacije. Tokom Drugog svetskog rata, nacisti su ubili 10.000 civila. Rusi su udvostručili taj broj, rekao je Bojčenko.

Tanjug AP/Alexei Alexandrov

 

21.34 Ukrajinski vojnik: Evakuisano više civila iz Azovstala

Nekoliko civila evakuisano je iz čeličane Azovstal u Mariupolju, nakon što je uveden prekid vatre, izjavio je danas zamenik komadanta Azovske brigade i jedan od ukrajinskih vojnika koji je trenutno u kompleksu fabrike, Svjatoslav Palamar. Obe strane za sada poštuju režim prekida vatre, dodao je on i istakao da je kasnio konvoj za evakuaciju civila. Kako je ispričao, na dogovoreno mesto sastanka dovedeno je 20 civila, koji su izvučeni iz ruševina.

21.09 Nove satelitske fotografije čeličane Azovstal u Marijupolju pokazuju da su mnogi objekti unutar kompleksa ili oštećeni, ili uništeni.

20.48 Džonson rekao Zelenskom da će UK nastaviti sa pružanjem pomoći Ukrajini

Britanski premijer Boris Džonson preneo je danas u telefonskom razgovoru ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom da je više nego ikad posvećen pružanju podrške Ukrajini. Džonson je "potvrdio da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti da pruža dodatnu vojnu pomoć kako bi Ukrajincima obezbedilo opremu koja im je neophodna za odbranu", rekao je portparol britanskog premijera, prenosi Rojters.

20.25 Cena gasa za stanovništvo u Ukrajini zamrznuta do 1. oktobra

Ukrajinska vlada donela je odluku o zamrzavanju cene gasa za stanovništvo do 1. oktobra. Ovim aktom se menja Uredba o nametanju posebnih obaveza subjektima tržišta prirodnog gasa u cilju javnog interesa, navodi se u objavi vlade na Telegram kanalu, prenosi portal Strana.ua. Napominje se da će cena biti oko osam grivni odnosno 0,25 evra po kubnom metru gasa, kao što je bila i pre 24. februara.

profimedia

 

20.03 Francuski mediji: Ukrajinsko selo poplavljeno već nekoliko nedelja

Selo Demidiv blizu Kijeva poplavljeno je već nekoliko nedelja zbog toga što su ruske trupe pogodile branu, a na nekim mestima voda je i dalje do kolena, prenosi AFP. Prema pisanju ove agencije, ukrajinska vojska je raznela most blizu ovog sela kako bi sprečila napredovanje Rusa ka Kijevu, ali su oni bombardovali branu, pa je tako selo poplavljeno. 

19.50 Kremlj: Rusi oborili ukrajinski borbeni avion Su-25

Ruski sistemi za protivvazdušnu odbranu oborili su ukrajinski borbeni avion Su-25, koji je leteo iznad Hersonske oblasti, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov. Kako je naveo, ruski PVO sistemi oborili su i dve ukrajinske bespilotne letilice, prenose RIA Novosti. 

19.37 Marijupoljski gradonačelnik: Ljudi u čeličani "između života i smrti"

Nastavljaju se napori za evakuaciju civila iz čeličane Azovstal u Marijupolju, a tamošnji gradonačelnik je za BBC rekao da se narod tamo nalazi "između života i smrti", kao i da "čekaju i mole se, a ne zna se koliko još imamo sati ili dana da im spasimo živote".

AP Photo/Sergei Grits

 

19.15 Gutereš i Erdogan o sastancima sa Putinom i Zelenskim

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa generalnim sekretarom Ujedinjenih Nacija Antonijom Guterešom o ratu u Ukrajini, saopšteno je danas iz kabineta šefa turske države. Gutereš je informisao Erdogana o sastancima koje je ove nedelje imao sa Putinom i Zelenskim, a Erdogan je rekao da je Turska spremna da podrži rad na evakuaciji civila.

18.51 Ukrajinska policija: Tri tela nađena u jami kod Buče

Tela trojice muškaraca pronađena su u jami u blizini ukrajinskog grada Buče u Kijevskoj oblasti, saopštila je ukrajinska policija. Takođe, tvrde da su na telima vidljivi tragovi mučenja. Opštirnije o tome ovde.

18.38 Minsk: NATO gleda na Istočnu Evropu kao moguće ratno poprište

Ministarstvo odbrane Belorusije optužilo je danas NATO da na istočnu Evropu gleda kao na moguće poprište borbenih dejstava. O tome, kažu, svedoče i planovi da najveću vežbu Defender-Evropa 2022. izvodi u tom delu Evrope, saopšteno je iz tog resora, prenosi TASS.

18.21 Ukrajina: Raketni napad na Odesu, oštećena pista aerodroma

Ruske snage izvršile su raketni napad na aerodrom u Odesi, u kojem je oštećena pista koja je sada neupotrebljiva, saopštila je danas ukrajinska vojska. Rojters prenosi da ukrajinski mediji pozivajući se na očevice javljaju da je više eksplozija odjeknulo u Odesi, nakon što su se oglasile sirene za vazdušni napad. Jedna od očevidaca rekla je za CNN da je videla najmanje jedan borbeni avion iznad Odese.

18.12 Vereščuk: Razmenjeno sedam vojnika i civila, među njima i trudnica

U današnjoj razmeni zarobljenika sa Rusijom u Ukrajinu se vratilo sedam vojnika i sedam civila, među kojima je i jedna trudnica u petom mesecu trudnoće, potvrdila je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk. Prema njenim rečima, trudnica je jedna od vojnika, prenosi Rojters. Navodi se da Vereščuk, međutim, nije rekla koliko je Rusa oslobodila ukrajinska strana. Prema podacima Ukrajine, od početka sukoba Rusija je predala 33 vojnika.

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

17.48 Prilikom raketnog napada oštećena pista u Odesi

U napadu ruskih snaga na Odesu oštećena je pista koja je sada neupotrebljiva, saopštila je ukrajinska vojska.

17.30 Gradonačelnik Kurska: Granate bačene blizu granice, nema povređenih

Gradonačelnik grada Kurska na zapadu Rusije, Roman Starovojt, rekao je da je nekoliko granata ispaljeno blizu granice, i to sa ukrajinske strane, prenosi Grardijan pisanje Rojtersa. Kako je dodao Starovojt na svom Telegram kanalu, nije bilo povređenih ili stradalih.  

17.10 Anđelina Džoli došla u Lavov

Specijalna izaslanica UNHCR-a za izbeglice glumica Anđelina Džoli posetila je Ukrajinu. Kako je objavio lokalni "Kijev idnipendent", ona je viđena u jednom kafiću na zapadu Lavova.

15.27 DNR: Ukrajinske snage gađale stambene delove grada Debaljcev

Ukrajinske snage gađale su stambene delove grada Debaljcevo koristeći višecevni bacač raketa "Uragan" i tom prilikom dve osobe su ranjene, saopštio je danas štab teritorijalne odbrane samoproglašene DNR. U napadu su oštećeni škola, vrtić, 10 kuća.

15.25 Makron najavio veću vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini

Tokom današnjeg telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da će Francuska pojačati vojnu i humanitarnu podršku Ukrajini, saopšteno je iz Jelisejske palate. Opširnije u odvojenoj vesti.

14.23 Lavrov: 16.000 stranaca tražilo pomoć Rusije u evakuaciji

Od početka rata u Ukrajini, oko 16.000 državljana trećih zemalja, uključujući osoblje misija UN i OEBS, zatražilo je od Rusije pomoć pri evakuaciji, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Iz Ukrajine, iz Donjecke i Luganske Narodne Republike, evakuisano je ukupno 1,02 miliona ljudi, među kojima je više od 120.000 državljana trećih zemalja, uključujući više od 300 kineskih državljana", rekao je Lavrov.

14.09 Rusija: Dodatno raspoređivanje raketa SAD eskaliraće krizu

Rasporedivanje na tlu Evrope i u azijsko-pacifičkom regionu američkih raketa srednjeg i kratkog dometa, dodatno će eskalirati kriznu situaciju i pokrenuti novu trku u naoružavanju, upozorio je danas direktor Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja pri ministarstvu inostranih poslova Rusije Vladimir Jermakov.

13.56 Dijalog Moskve i Vašingtona zamrznut

Dijalog između Moskve i Vašingtona oko strateške stabilnosti "zvanično je zamrznut", objavili su rusku državni mediji, citirajući zvaničnike tamošnjeg MSP.

Vladimir Jermakov, šef za nukleatnu neproliferaciju u MSP, rekao je da taj kontakt može da bude nastavljen kada Rusija kompletira, kako je on rekao, "specijalnu operaciju u Ukrajini", preneo je TASS. "Specijalna opercija" je termin koji Moksva koristi kako bi opisala invaziju na Ukrajinu.

12.30 Kijev: Pogođeno stambeno naselje, bolnica i industrijska zona u Harkovu

Ukrajinska Državna služba za vanredne situacije saopštila je na Telegramu da je tokom noći pogođeno jedno stambeno nasilje, bolnička i industrijska zona okruga Nemišljanski u Harkovu, prenosi Ukrinform.

"Kao rezultat neprijateljskog napada goreli su stanovi u dve devetospratnice", navodi se u saopštenju.

11.20  Podoljak: Putin ignoriše ponude za spasavanje ljudi

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine, Mihailo Podoljak, izjavio je danas da ruski predsednik Vladimir Putin ignoriše ponude da budu spaseni ljudi iz Marijupolja. Podoljak je rekao da se najviši zvaničnici Ukrajine stalno obraćaju svetskim liderima da bi im pomogli da ubede rusku stranu da je neophodan humanitarni koridor iz Marijupolja, piše Ukrajinska pravda.

10.40 Rusija: Pogođeno 389 ciljeva u Ukrajini, ubijeno 120 nacionalista

Ruska artiljerija je tokom protekle noći pogodila još 389 ciljeva u Ukrajini, uključujući 15 skladišta raketnog i artiljerijskog oružja i municije, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov. Naveo je da je ruska avijacija uništila tokom noći "više od 120 nacionalista", četiri tenka i šest oklopnih vozila u Ukrajini, prenosi RIA Novosti. Prema rečima Konašenkova, uništeno je 18 bespilotnih letelica, među kojima i 3 Barjaktara TB-2, kao i dva "Smerča".

Tanjug AP/Alexei Alexandrov

 

09.43 Kijev: Ruske snage pucale na dva autobusa za evakuaciju

Ruske snage pucale su na dva autobusa u gradu Popasna, u Luganskoj oblasti, koji su tamo stigli radi evakuacije lokalnog stanovništva, saopštio je jutros šef vojno-civilne uprave Popasne Mikola Hanatov. On je na Telegramu napisao da je juče evakuisana 31 osoba iz Popasne i da je bilo mnogo više onih koji su želeli da se evakuišu, pa su poslata još dva autobusa u grad, prenosi Ukrinform.

09.41 Moskva sprečila ukrajinski avion da uđe na teritoriju Rusije

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane spečili su jutros avion Oružanih snaga Ukrajine da uđe na teritoriju ruske Brjanske oblasti, saopštio je guverner Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz. On je naveo da su ruski PVO sistemi otkrili avion Oružanih snaga Ukrajine i da su na naselje Žeča pala dva projektila, prenosi Interfaks. Prema rečima guvernera Bogomaza, u eksploziji su oštećene tehnološke zgrade naftnog terminala.

09.09 Ukrajina: Rusija ukrala nekoliko stotina hiljada tona žita

Zamenik ministra poljoprivrede Ukrajine Taras Visocki optužio je ruske snage da su ukrale „nekoliko stotina hiljada tona” žita u oblastima Ukrajine koje su zauzele. Visocki je za ukrajinsku nacionalnu TV izrazio zabrinutost da bi ruske snage mogle da učine isto sa većim delom od 1,5 miliona tona žitarica koje su uskladištene na teritoriji koju su zauzele, prenosi Rojters.

08.20 Poljski radio: Poljska poslala više od 200 tenkova u Ukrajinu

Poljska je poslala više od 200 tenkova T-72 u Poljsku u proteklih nekoliko nedelja, saopštio je u petak poljski radio, nacionalni javni radio, pozivajući se na novinsku agenciju IAR, a prenosi CNN.

Poljska je do sada Ukrajini obezbedila vojnu opremu u vrednosti od 1,6 milijardi dolara, rekao je prošle nedelje poljski premijer Mateuš Moravjecki. Pored tenkova, navodi Polskie Radio, oprema uključuje i desetine borbenih vozila pešadije i samohodne haubice 2S1 Carnation, bespilotne letelice, višecevne raketne bacače „Grad“ i prenosne PVO sisteme „Piorun“ (Thunderbolt).

Tanjug AP/Alexei Alexandrov

 

08.18 Volas: Putin možda proglasi opštu mobilizaciju 9. maja

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da proglasi opštu mobilizaciju u Rusiji na Dan pobede nad fašizmom 9. maja.

08.13 Kijev: Zelenski pogrešio o broju ljudi u masovnoj grobnici

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pogrešno se izrazio kada je govorio o broju žrtava u novoj masovnoj grobnici i pomenuo novu masovnu grobnicu s 900 tela, izjavio je njegov portparol Serhij Nikiforov.

On je rekao da je predsednik je pogrešio i zapravio govorio o ukupnom broju tela koja su do sada pronađena u masovnim grobnicama u blizini grada Buča.

08.11  Zelenski: Ukrajina će se izboriti sa nestašicom goriva

Ukrajina će se uskoro izboriti sa nestašicom goriva, iako su ruske snage oštetile brojna skladišta nafte, saopštio je predsednik Volodimir Zelenski.

Ove nedelje Rusija je izvršila udare na postrojenja glavnog ukrajinskog proizvođača goriva, rafineriju nafte u Kremenčuku, kao i na nekoliko drugih velikih skladišta, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Emilio Morenatti

 

08.00 Lavrov: Svakodnevni onlajn pregovori, tema i ukidanje sankcija

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da se pregovori Rusije i Ukrajine svakodnevno odvijaju putem video-linka i da delegacije razgovaraju o nacrtu mogućeg sporazuma koji bi trebalo da utvrdi trajnu neutralnost Kijeva i garancije njegove bezbednosti. Lavrov je za agenciju Sinhua rekao da je, osim toga, na dnevnom redu pregovora i pitanje ukidanje sankcija, prenosi RIA Novosti.   Rusija ne smatra da je u ratu sa NATO savezom, a takav razvoj događaja bi povećao rizike od nuklearnog rata, što se ne može dozvoliti, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. "Nažalost, postoji utisak da NATO veruje da je u ratu sa Rusijom", rekao je Lavrov u intervjuu za TV kanal Al Arabija.

7.55 Zelenski: Pronađena jos jedna masovna grobnica sa 900 tela

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je u Kijevskoj oblasti pronađena još jedna masovna grobnica sa 900 tela. On je optužio ruske vojnike da "čiste tragove" i koriste mobilne krematorijume za spaljivanje tela, prenosi BBC. 

7.46 SAD: Ruske snage napreduju prema Slavjansku i Baranivki

Ruske snage izgleda da napredaju prema ukrajinskim gradovima Slavjansku i Baranivki, javlja CNN pozivajući se na navode neimenovanog visoko pozicioniranog zvaničnika američkog Ministarstva odbrane. On je dodao da ruske snage "postupno, neravnomerno i sporo" napreduju ka jugoistoku i jugozapadu od grada Izjuma u Ukrajini.

Tanjug/AP/Emilio Morenatti

 

7.34 Predsednik Indonezije: Putin i Zelenski na samitu G20 u novembru na Baliju

Predsednik Indonezije Džoko Vidodo izjavio je juče da su i ukrajinski i ruski predsednik Volodimir Zelenski i Vladimir Putin pristali da prisustvuju samitu G20, koji će biti održan u novembru na Baliju. Predsednik Indonezije, koja trenutno predsedava grupom G20, rekao je da je ove nedelje razgovarao telefonom sa Zelenskim i Putinom i da ih je pozvao da okončaju rat pregovorima.

7.25 SAD ne veruju u pretnju da bi Rusija upotrebila nuklearno oružje

SAD ne veruju da postoji pretnja da Rusija upotrebi nuklearno oružje uprkos nedavnom zaoštravanju retorike Moskve, izjavio je neimenovani visoki američki zvaničnik iz sektora odbrane.

"Mi nastavljamo da pratimo njihove nuklearne kapacitete svakog dana i naše su procene da ne postoji pretnja od upotrebe nuklearnog oružja kao ni pretnja po teritoriju NATO", dodao je zvaničnik, a prenosi Rojters.

7.11 Produžen policijski čas u Odesi

Policijski čas u Odesi biće produžen nakon 1. maja u 22.00 sata i trajaće do 3. maja u 05.00 sati. Kako je prenela agencija Unian, u tom periodu stanovnicima će biti zabranjeno da se zadržavaju na ulicama i javnim mestima ukoliko nemaju posebne propusnice i dozvole.

Komentari (1)

Miloje

30.04.2022 16:21

Oce vratice. Kad im Zapad vrati 300 milijardi

Evropa