Evropa

Pet stradalih u eksploziji u slovenačkoj fabrici, sumnja se da je uzrok nesreće ljudska greška

Komentari

Autor: Fonet, Dnevnik

12/05/2022

-

20:48

Pet stradalih u eksploziji u slovenačkoj fabrici, sumnja se da je uzrok nesreće ljudska greška
Pet stradalih u eksploziji u slovenačkoj fabrici, sumnja se da je uzrok nesreće ljudska greška - Copyright Tanjug/Foto STA

veličina teksta

Aa Aa

Pet osoba je stradalo, a dve su teško povređene i za njihove živote bore se lekari u Ljubljani, nakon nesreće u hemijskoj fabrici Melamin u Kočevju, koja je, kako se pretpostavlja, izazvana ljudskom greškom.

"Uzrok tragičnog događaja najverovatnije je ljudska greška zaposlenog prilikom prepumpavanja sirovine", rekao je za medije direktor fabrike Srečko Štefanič, prenosi Hina.

On je naveo da je najverovatnije došlo do tragične zabune, pa je kod prepumpavanja jedna sirovina zamenjena drugom, što je izazvalo eksploziju i požar. Dodao je da će istraga koja je u toku pokazati šta se tačno desilo.

Dvojica teško povređenih radnika koji se leče u ljubljanskom Kliničkom centru i dalje su u kritičnom stanju. U bolnicu su dovedeni u indukovanoj komi i intubirani, a više podataka o njihovim izgledima za oporavak biće poznato narednih dana.

Tanjug/Foto STA

 

Opasnosti za stanovništvo i životnu sredinu nema i smatra se da nije došlo do veće ekološke katastrofe. Budućnost fabrike je neizvesna, jer su uništeni dobar deo zgrada i opreme, kao i kompjuterska oprema, objavili su slovenački mediji. Do eksplozije je došlo nešto posle pola devet ujutru.

Deca zatvorena u školama

Nakon eksplozije deca u svim školama su ostala zatvorena u objektima, a ventilacija je isključena.

Direktorka škole "Ljubo Šercer" Barbara Poje izjavila je za slovenačke medije da je eksplozija uznemirila decu. 

Gradonacelnik Kočevja Vladimir Prebilič je pak, u izjavi medijima rekao da nesreća nema većih negativnih uticaja na životnu sredinu, ali je savetovao stanovnicima ovog mesta da ostanu u svojim kućama. Ako već moraju da izlaze onda preporučuje nošenje maski, dok, kako je rekao ne budu poznati rezultati monitoringa čistoće vazduha.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa