Evropa

Putin razgovarao sa predsednikom Finske, predsednik Rusije: Odustajanje od neutralnosti bi bila greška

Komentari

Autor: Tanjug

14/05/2022

-

14:37

Putin razgovarao sa predsednikom Finske, predsednik Rusije: Odustajanje od neutralnosti bi bila greška
Putin razgovarao sa predsednikom Finske, predsednik Rusije: Odustajanje od neutralnosti bi bila greška - Copyright AP/Frank Augstein, Alexander Demyanchuk

veličina teksta

Aa Aa

Finski predsednik Sauli Ninisto danas je u telefonskom razgovoru obavestio ruskog predsednika Vladimira Putina o planovima Helsinkija za pridruživanje NATO ističući da se bezbednosno okruženje u Finskoj drastično promenilo od početka sukoba u Ukrajini.

Ninisto se, kako je saopštila njegova kancelarija, osvrnuo na zahteve Rusije da se Finska uzdrži od traženja članstva u NATO.

"Razgovor sa Putinom je bio direktan i nedvosmislen i bilo nam je važno da u njemu izbegnemo tenziju“, naveo je Ninisto, jedan od retkih zapadnih lidera koji je redovno vodio dijalog sa Putinom u poslednjih deset godina, prenosi AP.

Niinisto je istakao da je Putinu na njihovom prvom sastanku 2012. izneo svoje mišljenje da će "svaka nezavisna nacija maksimizirati sopstvenu bezbednost".

"Još uvek tako mislim - ulaskom u NATO Finska će ojačati sopstvenu bezbednost i preuzeti svoje odgovornosti, a tome teže i druge zemlje", izjavio je Ninisto.

On je naglasio da Finska, uprkos svom verovatnom budućem članstvu u NATO, želi da nastavi da se bavi bilateralnim odnosima sa Rusijom, "praktičnim pitanjima koja stvara pogranično susedstvo“ i da se nada da će imati "profesionalni“ kontakt sa Moskvom.

Telefonski poziv je obavljen na inicijativu Finske, saopštila je kancelarija Niinista, navodi američka agencija.

Putin: Greška ako se Helsinki pridruži NATO

Ruski predsednik Vladimir Putin preneo je finskom kolegi Sauliju Ninistu da bi bila greška da Helsinki odustane od neutralnog statusa i pridruži se NATO, saopštio je Kremlj.

Putin je naveo da se Finska ne suočava sa bezbednosnim pretnjama i da bi potencijalna promena njenog spoljnopolitičkog stava mogla negativno uticati na bilateralne odnose dve zemlje, prenosi Rojters.

Dvojica predsednika su razgovarala telefonom na inicijativu Ninistea, koji je obavestio Putina o nameri Finske da pristupi NATO.

Kada je reč o Ukrajini, Putin je informisao finskog kolegu da su pregovori sa Kijevom praktično obustavljeni i da ukrajinska strana nije zainteresovana za ozbiljan i konstruktivan dijalog.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa