Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski produžava vanredno stanje, HRW tvrdi da je dokumentovao nove slučajeve ratnih zločina

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

18/05/2022

-

07:25

RAT U UKRAJINI Zelenski produžava vanredno stanje, HRW tvrdi da je dokumentovao nove slučajeve ratnih zločina
RAT U UKRAJINI Zelenski produžava vanredno stanje, HRW tvrdi da je dokumentovao nove slučajeve ratnih zločina - Copyright Tanjug/AP/Alexei Alexandrov, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 84. dan. Pripadnici ukrajinskih snaga koji su se više od dva meseca nalazili u podzemnim prostorijama čeličane Azovstal, konačno su evakuisani. Dmitrij Poljanski, prvi zamenik stalnog izaslanika Rusije pri UN navodi da su se ekstremisti predali, a ne da su "završili svoju borbenu misiju" kako navodi Kijev. Takođe, nije poznato ni gde će dalje biti odvedeni ukrajinski borci koji su autobusima napustili Azovstal i stigli u Novoazovsk. S druge strane, Evropska unija još nije postigla dogovor o šestom paketu sankcija protiv Rusije.

Ključni događaji:

  • Desetak autobusa sa ukrajinskim borcima napustilo Azovstal
  • Evropska unija još nije postigla dogovor o šestom paketu sankcija protiv Rusije
  • Finska i Švedska danas su aplicirali za ulazak u NATO
  • SAD najavile prikupljanje dokaza o navodnim ruskim zlocinima
  • Makron: Intenziviraćemo isporuke oružja Ukrajini

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews Srbija

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

22.10 Zelenski potpisao uredbu o produženju vanrednog stanja i mobilizacije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je uredbu o produženju vanrednog stanja i mobilizacije u zemlji za još 90 dana, počevši od 25. maja, javio je BBC. ekst je poslat ukrajinskom parlamentu i mora ga odobriti najmanje polovina poslanika. Vanredno stanje u Ukrajini je uvedeno 24. februara, na dan kada je Rusija izvršila invaziju. Početni rok od 30 dana do sada je dva puta produžen.

21.05 Podoljak: Teški razgovori o Azovstalu

Evakuacija branilaca čeličane Azovstal u Marijupolju se nastavlja, ali su razgovori oko oslobađanja vojnika „veoma teški“, rekao je savetnik ukrajinskog predsednika.

„Pregovori su veoma teški jer su životi ljudi u pitanju. Azovstal, Marijupolj i puk Azov – svi branioci Marijupolja su veoma simbolični, a i za Rusiju u negativnom pogledu“,  rekao je za ukrajinski Radio NV Mihajlo Podoljak, savetnik predsednika Vladimira Zelenskog.

On je pomenuo "uticajne posrednike" u razgovorima o evakuaciji Azovstala, ali ih nije imenovao.

20.13 Ukrajinska teritorijalna odbrana tvrdi da je minirala ruski oklopni voz

Ukrajinski borci digli su u vazduh oklopni voz u kojem su bile ruske trupe u okupiranom južnom gradu Melitopolju, saopštila je danas ukrajinska teritorijalna odbrana (UTO). Rojters nije mogao nezavisno da proveri ovu informaciju, a ministarstvo odbrane Rusije za sada nije odgovorilo na zahtev za komentar.

19.45 SAD vratile ambasadu u Kijev
Sjedinjene Američke Države danas su ponovo otvorile ambasadu u Kijevu, nakon što je tri meseca bila zatvorena zbog ruske invazije na Ukrajinu. "Zvanično ponovo pokrećemo operacije, rekao je agenciji Rojters portparol ambasade Danijel Langenkemp, uoči podizanja američke zastave", prenosi Glas Amerike. Langenkemp je dodao da će se u početku u misiju vratiti mali broj diplomata. Konzularne operacije neće biti odmah nastavljene, a na snazi je i dalje preporuka Stejt departamenta da se ne putuju u Ukrajinu.

18.48 Rusi objavili snimke lečenja Ukrajinaca iz Azovstala

Rusko Ministarstvo odbrane danas je objavilo video zapise ukrajinskih boraca koji su na bolničkom lečenju nakon što su se predali u opkoljenoj železari Azovstalj u Marijupolju. Na jednom snimku prikazana je grupa muškaraca kako leže na krevetima u bolničkoj sobi, a dvojica su nakratko govorila pred kamerom, prenosi Rojters. Jedan od njih kaže da je imao pristup hrani i lekarima, dok je drugi napomenuo da je bio previjen i nije imao primedbi na lečenje.

Rojters navodi da nije bilo moguće utvrditi da li su muškarci govorili slobodno.

 

 

18.35 Zaharova: Odgovor Finskoj za članstvo u NATO biće iznenađenje

Odgovor Moskve na odluku Helsinkija da postane članica NATO biće iznenađenje i daće ga vojska nakon što se sagledaju činjenice tipične za finsko članstvo u Alijansi, rekla je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

18.18 HRV tvrdi da je dokumentovao nove slučajeve ratnih zločina

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (HRV) saopštila je danas da je dokumentovala nove slučajeve "očiglednih ratnih zločina" koje su počinile ruske trupe u dva regiona u Ukrajini. U izveštaju HRV se navodi da su ruske snage koje kontrolišu veći deo regiona Kijeva i Černigova od kraja februara do marta podvrgle civile pogubljenjima po kratkom postupku, mučenju i drugim teškim zlostavljanjima, prenosi Rojters. U izveštaju se ukazuje na ono što je HRV okarakterisao kao 22 očigledna pogubljenja po kratkom postupku, devet drugih protivpravnih ubistava, šest mogućih prisilnih nestanaka i sedam slučajeva mučenja.

 

 

18.14 DNR i LNR: U sukobima poginulo 46 ukrajinskih vojnika

Ukrajinska vojska pretrpela je gubitke od 46 žrtava u današnjim sukobima sa snagama Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR), a još 28 ukrajinskih vojnika položilo je oružje, izjavili su zvaničnici tih oblasti.

16.16 FIBA izbacila Ruse iz svih takmičenja

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) potvrdila je odluku da suspednuje rusku mušku i žensku reprezentaciju sa svih takmičenja pod okriljem FIBA 2022. i 2023. godine, navodi se u saopštenju ove organizacije. FIBA je zabranila Rusiji da učestvuje u basketu tri na tri, takođe u muškoj i ženskoj konkurenciji, preneo je TASS.

Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

 

15.13 Peskov: Tarife na rusku naftu znače da će kupci plaćati više

Predlog SAD da se uvedu tarife na rusku naftu znači da će kupci morati da plate više ili da traže alternativne dobavljače, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Rojters. Američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je u utorak da bi Evropska unija mogla da kombinuje uvozne tarife na rusku naftu sa naftnim embargom o postepenom prestanku kupovina tog energenta iz Rusije, koji pokušava da uvede, kako bi se smanjili prihodi Moskve od izvoza energije.

15.00 Lider DNR: U Marijupolju trenutno ima oko 200.000 stanovnika

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin izjavio je danas da u "oslobođenom Marijupolju" ima više od 200.000 stanovnika. "Više od 200.000 stanovnika trenutno živi u Marijupolju u teškim uslovima. Niko vam ne može reći precizan broj stanovnika, nemoguće je trenutno to utvrditi", kazao je Pušilin, prenela je agencija TAS S.

14.43 Izrael isporučio 2.000 šlemova i 500 pancira Ukrajini

Izrael je danas isporučio 2.000 šlemova i 500 pancira Ukrajini, saopštilo je ministarstvo odbrane Izraela, navodeći da će oprema biti donirana hitnim službama i civilnim organizacijama. Ministar odbrane Beni Ganc saopštio je u aprilu da će Izrael donirati Kijevu zaštitnu opremu za spasilačke organizacije, a obećanje je došlo nakon što je Ganc razgovarao sa ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovim, preneo je "Džeruzalem post".

14.08 BBC: Ruski vojnik se izjasnio krivim za ubistvo civila

Ruski vojnik Vadim Šišimarin se na prvom suđenju za ratne zločine u Ukrajini izjasnio krivim za ubistvo nenaoružanog civila. Šišimarin je optuženali  za ubistvo 62-godišnjeg civila nekoliko dana nakon što je počela invazija i preti mu doživotna kazna zatora. Tužioci kažu da će se suđenja nastaviti, nakon što je identifikovano još nekoliko navodnih ratnih zločinaca. Moskva je demantovala da su njene trupe ciljale na civile.

Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

14.00 Rusija proteruje italijanske, francuske i španske diplomate

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije proglasilo je 24 službenika italijanske ambasade u Moskvi personama non grata, kao i 34 službenika francuske ambasade i 27 španskih diplomata, javio je Sputnjik. Istaknuto je da ovaj korak (proterivanje ruskih diplomata) nanosi ozbiljnu štetu rusko-francuskim odnosima i konstruktivnoj bilateralnoj saradnji", saopštili su u MIP-u. Službenici ambasade imaju dve nedelje da napuste Rusiju.

13.49 Ukrajina: U ratu Rusija izgubila više od 28.000 vojnika

Oko 28.300 ruskih vojnika ubijeno je od početka napada Rusije na Ukrajinu, tvrdi ukrajinska vojska. U današnjem ažuriranom komentaru na Fejsbuku, generalštab Ukrajine dodao je da je ruska strana u međuvremenu izgubila još 400 pripadnika vojske u prethodnih 24 sata. Dodaje se da je Rusiji uništen 1.251 tenk, kao i 3.043 oklopna vozila, 586 artiljerijskih sistema, 199 višestrukih raketnih sistema, 91 sistema PVO, 202 aviona i 13 ratnih brodova i čamaca, preneo je Gardijan.

13.10 Peskov: Ukrajina nije voljna da nastavlja pregovore

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da nema pomaka u pregovorima s Ukrajinom i da Kijev ne pokazuje nikakvu volju da ih nastavi. "Pregovori ne napreduju i primećujemo potpuni nedostatak volje ukrajinskih pregovarača da se taj proces nastavi", rekao je Peskov, kako je preneo Rojters. Ruska agencija Interfaks citirala je u utorak zamenika šefa diplomatije Rusije Andreja Rudenka, koji je rekao da se Ukrajina "praktično povukla iz procesa pregovora" i da razgovori nisu ni u kakvoj formi.

12.45 Rusija proteruje 34 službenika francuske ambasade

Moskva je proglasila personama non grata 34 službenika francuske ambasade kao odgovor na proterivanje ruskih diplomata, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije. Kako prenosi Sputnjik, rusko ministarstvo je saopštilo službenici ambasade imaju dve nedelje da napuste Rusiju. MIP navodi da prethodno proterivanje ruskih diplomata nanosi "ozbiljnu štetu rusko-francuskim odnosima i konstruktivnoj bilateralnoj saradnji". Ranije je iz Pariza proteran 41 ruski diplomata. 

11.30 Lider samoproglašene DNR: O sudbini ukrajinskih vojnika iz Azovstavla odlučiće sud

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je danas da će sud odlučiti o sudbini ukrajinskih vojnika koji su se predali u čeličani "Azovstal" u Marijupolju, javljaju lokalni ruski mediji.

10.43 Ukrajinska vojska: Raketni napad na Odesu iz pravca Crnog mora

Na Odesku oblast izveden je još jedan raketni napad, iz pravca Crnog mora, saopštila je ukrajinska vojska. Meta napada je bila vojna infrastruktura, prenosi Sputnjik. Ukrajinski Unian navodi, pozivajući se na preliminarne informacije, da u napadu nije pričinjena značajna šteta i da nema žrtava.

Associated Press • Euronews Serbia

10.42 Ruski zvaničnik: U poslednja 24 sata predalo se 694 ukrajinskih vojnika iz "Azovstala"

U poslednja 24 sata predalo se 694 ukrajinskih vojnika nacionalnog puka "Azov", koji su bili skriveni u čeličani "Azovstal" u Marijupolju, saopštio je danas portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

"U Marijupolju ekstremisti nacionalističke jedinice Azov i ukrajinski vojnici blokirani u fabrici Azovstalj nastavili su da se predaju. Tokom proteklog dana predalo se 694 militanata, uključujući 29 ranjenih", rekao je Konašenkov, prenosi agencija RIA Novosti.

10.30 Zamenica ukrajinskog ministra: U Azovstalu ima još mnogo ljudi

Operacija spasavanja čeličane Azovstalj biće gotova tek kada svi "branioci Marijupolja" budu evakuisani na teritorije pod ukrajinskom kontrolom, kaže zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maliar.

"I dalje je mnogo ljudi u Azovstalu i nastavljamo pregovore kako bismo ih izvukli odatle", rekla je Maliar za BBC.

Ona je naglasila da je reč o osetljivoj operaciji i upozorila da bilo kakva naredba može da bude opasna za živote ljudi. Maliar tvrdi da su pozivi političara u Moskvi da se pojedinci koji su izvedeni iz čeličane izvedu na suđenje za ratne zločine "najverojatnije upućeni zbog domaće propagande u Rusiji".

"Pregovori su i dalje u toku i nadamo se pozitivnom rezultatu", poručila je Maliar.

09.56 Zelenski: Ruska vojska ne može da pokaže dostignuća na terenu

Rusija ispaljuje rakete dugog dometa na ukrajinsku civilnu i vojnu infrastrukturu jer njena vojska ne može da pokaže nikakva značajna dostignuća na terenu, tvrdi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. U video-obraćanju objavljenom kasno sinoć, Zelenski je rekao da je bilo raketnih granatiranja u oblastima Lavov, Sumi i Černigov, vazdušnih napada u oblasti Luganska i "diverzantskih aktivnosti" u pograničnim oblastima, prenosi BBC.

"Sve ovo nije samo stvaranje napetosti za našu državu i nije samo testiranje naše snage", poručio je ukrajinski lider.

09.15 Ukrajinske vlasti: Eksplozije u Dnjepru, oborene dve ruske rakete

Dve snažne eksplozije ođeknule su jutros oko šest časova u Dnjepru, gradu u centralnoj Ukrajini, koji je u poslednje vreme uglavnom bio pošteđen ruskih napada. Guvernjer Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko rekao je da je jednu raketu oborila ukrajinska protivvazdušna odbrana. Jedna žena je ranjena, a dve kuće su oštećene kada su ostaci projektila pali na baštu u privatnom vlasništvu, prenosi BBC.

On je dodao da je druga raketa pogodila transportnu infrastrukturu, ali nije iznosio detalje.

9.04 Tras: Potreban je novi Maršalov plan

Velika Britanija i druge članice Grupe Sedam industrijalizovanih zemalja sveta razmatraju kako ruska imovina može da se iskoristi za finansiranje obnove Ukrajine, izjavila je danas britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras.

"Potreban nam je novi Maršalov plan za obnovu Ukrajine i upravo smo o tome razgovarali na sastanku G7. Razmatramo šta možemo da uradimo da iskoristimo rusku imovinu kao pomoć da to platimo", navela je Tras, a prenosi Rojters.

8.50 Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO

Finska i Švedska podnele su zahtev, odnosno pisma u kojima formalno izražavaju interesovanje za pridruživanje NATO, prenosi Vašington post navodeći da je reč o istorijskom trenutku za dve zemlje koje su se čvrsto držale vojne neutralnosti sve dok ruska invazija na Ukrajinu nije promenila njihovo razmišljanje o bezbednosti. Da su podnele zahtev za članstvo u NATO potvrdio je i generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

"Vi ste naši najbliži partneri", rekao je Stoltenberg novinarima nakon što je dobio pisma ambasadora dve zemlje, a ovaj zahtev sada treba da odobri 30 država članica Alijanse. Detaljnije pročitajte u ovoj vesti.

08.30 Pogledajte prilog Euronews Srbija o situaciji u Ukrajini

Euronews

07.40 Ukrajina: Rusi nastavljaju raketne napade širom zemlje

Ruske snage nastavljaju raketne napade na vojne ciljeve i civile širom Ukrajine, tvrdi ukrajinska vojska. Prema navodima Generalštaba oružanih snaga Ukrajine, ruski vojnici blokiraju jedinice u čeličani Azovstal u Marijupolju, prenosi BBC. Kako dodaje, ruske snage vrše napade i u Donjecku, a granatiraju i pograničnu Černigovsku i Sumsku oblast. 

07.34 Medvedev: Nećemo dozvoliti treći svetski rat, ali odgovorićemo na napad

Rusija neće dozvoliti da izbije treći svetski rat, ali može da momentalno i "supersnažno" odgovori u slučaju da bude napadnuta, poručio zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev.

Medvedev je juče na Telegramu, nakon posete nuklarnom centru u Sarovu, rekao da se nuklearni štit Rusije sastoji od arsenala najsavremenijeg i pouzdanog naoružanja koje "hladi ambicije onih koji su spremni da pokrenu treći svetski rat na svoju ili tuđu ruku", preneo je TASS.

"Mi nećemo dozvoliti tu situaciju, ali smo primorani da uvek kažemo i podsetimo da u slučaju napada na našu zemlju možemo da da pružimo trenutan i supersnažan odgovor, i odbijemo bilo kakvu agresiju koja preti našoj zemlji", poručio je Medvedev.

Tanjug/AP/Yekaterina Shtukina, Sputnik

 

07.25 Prajs: Razgovor Blinkena i Lavrova ne bi bio konstruktivan

Američka vlada smatra da razgovor između američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u ovom trenutku ne bi bio konstruktivan, ali da je moguć u budućnosti ukoliko ima potencijal da olakša deeskalaciju situacije u Ukrajini, saopštio je danas portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

"Sekretar nije razgovarao sa svojim ruskim kolegom od februara", rekao je Prajs, prenosi agencija TASS.

07.20 SZO: Ogromna pretnja od izbijanja kolere i mnogih infencija u Marijupolju

Menadžerka Svetske zdravstvene organizacije Dorit Nican rekla je da se SZO priprema za potencijalno izbijanje kolere u Mariupolju, gde su oštećeni mnogi infrastrukturni objekti.

"Mnoge cevi su oštećene, a dobijamo informacije sa terena da su na ulicama bare i da su pomešane kanalizacija i voda za piće", rekla je Nican, prenosi Ukrinform.

Prema njenim rečima, SZO to ocenjuje kao ogromnu pretnju od pojave mnogih infekcija, uključujući koleru. Dodala je da ta organizacija priprema vakcine za koleru i da blisko sarađuje sa nevladinim organizacijama i partnerima koji mogu da dođu u Marijupolj da podrže ljude.

07.14 Član ruske pregovaračke delegacije: SAD krive za prekid pregovore Ukrajine i Rusije

Član pregovaračke delegacije Rusije Leonid Slucki optužio je Sjedinjene Američke Države da su doprinele tome da pregovori sa Ukrajinom, koji su počeli 28. februara, uđu u stagnaciju i da se više ne vode ni u kom formatu.

"Siguran sam da su vašingtonski mentori Zelenskog dali značajan doprinos tome da su pregovori, koji su počeli na zahtev Ukrajine 28. februara, na kraju ušli u stagnaciju i da se sada ne vode ni u kom formatu", napisao je Slucki na svom Telegram kanalu.

Ocenio je da Vašingtonu ne treba ni mir u Ukrajini, ni mirovni sporazum, ni uspeh u pregovorima, prenose RIA Novosti.

"Oni su objavili hibridni rat Rusiji i vode ga tuđim rukama. Stejt department ne bi trebalo da pokušava da stvara „uslove" kroz vojnu pomoć Kijevu. To je beskorisno. Svi ciljevi specijalne operacije će biti postignuti", poručio je Slucki. 

07.05 Ukrajinska zvaničnica: Činimo sve da spasimo preostale vojnike iz Azovstala

Ukrajina čini "sve moguće i nemoguće" kako bi spasila preostale borce zarobljene u čeličani Azovstal u Marijupolju, kaže zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maliar. Maliar je rekla da Kijev zna koliko se još vojnika nalazi u čeličani, ali je naglasila da je to "osetljiva informacija".

U ponedeljak je 264 vojnika, od kojih su mnogi teško ranjeni, evakuisano u oblasti koje su pod kontrolom proruskih snaga, prenosi BBC. Prema navodima Rojtersa, u utorak je još sedam autobusa viđeno kako napuštaju lice mesta. Konvoj je stigao u Olenivku, selo koje drže proruske snage u Donbasu, dodaje BBC.

Rusko tužilaštvo saopštilo je da će ispitati sve ukrajinske vojnike u sklopu istrage o, kako navodi Moskva, "zločinama ukrajinskog režima protiv civila Donbasa". Ukrajina želi da razmeni svoje vojnike za zarobljene ruske vojnike u sklopu sporazuma o evakuaciji koji je potvrdila Moskva.

07.00 Makron: Intenziviraćemo isporuke oružja Ukrajini

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je danas u telefonskom razgovoru ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom da će se isporuke oružja iz Francuske u Ukrajinu u narednim danima intenzivirati i da je Pariz spreman da odgovori na dodatne zahteve za pomoć, saopštila je Jelisejska palata. Kako se navodi, Makron je rekao i da će zemlje članice Evropske unije razmatrati zahtev za prijem u članstvo Ukrajine na samitu u junu, prenosi Rojters.

06.30 SAD najavile prikupljanje dokaza o navodnim ruskim zločinima

Američki Stejt department danas je najavio pokretanje novog programa za prikupljanje i analizu dokaza o ratnim i drugim zločinima koje je Rusija počinila u Ukrajini. U saopštenju Stejt departmenta navodi se da će takozvana Opservatorija za sukobe objediniti dokumentaciju i dokaze koji su prikupljeni iz nezvaničnih izvora o akcijama Rusije u Ukrajini, prenosi Rojters.

06.00 Poljanski: Pripadnici Azova nisu evakuisani, predali su se

Pripadnici ekstremističke ukrajinske jedinice Azov koji su bili opkoljeni i blokirani u fabrici Azovstal u Marijupolju, predali su se bezuslovno, izjavio je danas Dmitrij Poljanski, prvi zamenik stalnog izaslanika Rusije pri UN. Ruski diplomata je na svom Tviter nalogu komentarisao izveštaj "Njujork tajmsa", koji je objavio da je Ukrajina proglasila "kraj svoje borbene misije" u Marijupolju, pa su ekstremisti "evakuisani", a neprijateljstva u Azovbstalju okončana, prenosi TAS S.

"Nisam znao da u engleskom jeziku ima toliko načina da se prenese jedna poruka: nacisti puka Azov su se bezuslovno predali", rekao je Poljanski.

Komentari (0)

Evropa