Evropa

RAT U UKRAJINI Okončana krvava borba za Marijupolj, evakuišu se borci iz čeličane Azovstal

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

17/05/2022

-

07:23

RAT U UKRAJINI Okončana krvava borba za Marijupolj, evakuišu se borci iz čeličane Azovstal
RAT U UKRAJINI Okončana krvava borba za Marijupolj, evakuišu se borci iz čeličane Azovstal - Copyright Profimedia, Tanjug/AP/Andriy Andriyenko

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 83. dan. Visoki predstavnik EU Žozep Borelj rekao je da još nije postignut dogovor o šestom paketu sankcija protiv Rusije. Međutim, šefovi diplomatija dogovorili su dodatnu pomoć od 500 miliona evra za nabavku oružja. Iz Kremlja stiže poruka o zabrinutosti zbog odluke Finske i Švedske da uđu u NATO. Za to vreme borbe na terenu se nastavljaju.  Iz Čeličanu Azovstal napustilo je desetak autobusa sa vojnicima napustilo iako nije potvrđen tačan broj onih koji su  evakuisani.

Ključni događaji:

  • Desetak autobusa sa vojnicima napustilo Azovstal i stiglo u Novoazovsk
  • Evropska unija još nije postigla dogovor o šestom paketu sankcija protiv Rusije
  • Finska i Švedska će za nekoliko dana i zvanično aplicirati za NATO
  • Erdogan je rekao da će Turska biti protiv ulaska Švedske i Finske u NATO
  • MOK: Rusija i Belorusija neće moći da prenose Olimpijske igre 2026. i 2028.
  • Ukrajinci su objavili da su stigli do ruske granice kod Harkova
  • NATO tvrdi da propada ruski plan u Ukrajini

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews Srbija

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.36 Zelenski govorio na otvaranju Kanskog festivala, citirao tekst iz "Velikog diktatora"

Sedamdeset peti filmski festival u Kanu počeo je danas pogledom uprtim ka ratu u Ukrajini i direktnim satelitskim video obraćanjem ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je pozvao novu generaciju filmskih stvaralaca da se suprotstave diktatorima kao kao što je to učinio Čarli Čaplin u svom filmu "Veliki diktator" u kojem je glumio Adolfa Hitlera. Zelenski, obučen u svoju prepoznatljivu maslinastozelenu košulju, citirao je Čaplinov završni tekst u"Velikom diktatoru", koji je objavljen 1940. godine, u prvim danima Drugog svetskog rata: "Mržnja ljudi će proći, diktatori će umreti, a moć koju su oteli od naroda će se vratiti u narod".

Tanjug/Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP

 

23.15 Slucki: SAD krive za prekid pregovore Ukrajine i Rusij

Član pregovaračke delegacije Rusije Leonid Slucki optužio je danas Sjedinjene Američke Države da su doprinele tome da pregovori sa Ukrajinom, koji su počeli 28. februara, uđu u stagnaciju i da se više ne vode ni u kom formatu. Ocenio je da Vašingtonu ne treba ni mir u Ukrajini, ni mirovni sporazum, ni uspeh u pregovorima, jer "Vašington vodi protiv Rusije hibridni rat tuđim rukama" prenose RIA Novosti.

 

22.57 Micotakis u Kongresu SAD: Sloboda je iznad tiranij

 

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis poručio je danas u američkom Kongresu da Grčka i SAD veruju da je "sloboda iznad tiranije, a demokratija iznad autoritarizma", upozorivši da je to uverenje koje dele dve države u opasnosti zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Tanjug/AP/Kenzo Tribouillard

 

22.24 Guverner Belgorodske oblasti: Iz Ukrajine granatirano selo u Rusiji

Jedna osoba je povređena danas kada je selo u Belgorodskoj oblasti u Rusiji granatirano sa teritorije Ukrajine, saopštio je lokalni guverner Vjačeslav Gladkov. On je na svom Telegram kanalu naveo da je u granatiranju pričinjena i materijalna šteta, prenose RIA Novosti.

21.43 SZO pozvala na istragu u Ukrajini

Šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge upozorio je danas u Kijevu na tešku situaciju u vezi sa zdravstvenom zaštitom u Ukrajini za vreme rata sa Rusijom i pozvao na istragu o više od 200 napada na zdravstveni sistem. Kluge je rekao da svaki treći pacijent ima problema sa pristupom lekovima, svakom petom u zoni sukoba potrebna je psihološka pomoć, seksualno nasilje je u porastu, a postoji i rizik od izbijanja kolere, prenosi Rojters.

21.07 Nehamer: Članstvo Austrije u NATO ne dolazi u obzir

Austrijski kancelar Karl Nehamer istakao je danas u Pragu da za Austriju članstvo u NATO ne dolazi u obzir. On je, tokom posete Češkoj, poručio da je "Austrija bila, jeste i ostaće neutralna". Prema njegovim rečima, za Austriju se ne postavlja pitanje članstva u NATO, jer ona, kaže, ima potpuno drugačiju istoriju od Švedske i Finske.

Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

 

20.15 SAD najavile prikupljanje dokaza o navodnim ruskim zlocinima

Američki Stejt department danas je najavio pokretanje novog programa za prikupljanje i analizu dokaza o ratnim i drugim zločinima koje je Rusija počinila u Ukrajini. U saopštenju Stejt departmenta navodi se da će takozvana Opservatorija za sukobe objediniti dokumentaciju i dokaze koji su prikupljeni iz nezvaničnih izvora o akcijama Rusije u Ukrajini, prenosi Rojters.

19.46 Poljanski: Pripadnici Azova nisu evakuisani, predali su se

Pripadnici ekstremističke ukrajinske jedinice Azov koji su bili opkoljeni i blokirani u fabrici Azovstal u Marijupolju, predali su se bezuslovno, izjavio je danas Dmitrij Poljanski, prvi zamenik stalnog izaslanika Rusije pri UN. Ruski diplomata je na svom Tviter nalogu komentarisao izveštaj "Njujork tajmsa", koji je objavio da je Ukrajina proglasila "kraj svoje borbene misije" u Marijupolju, pa su ekstremisti "evakuisani", a neprijateljstva u Azovbstalju okončana, prenosi TAS S.

"Nisam znao da u engleskom jeziku ima toliko načina da se prenese jedna poruka: nacisti puka Azov su se bezuslovno predali", rekao je Poljanski.

19.30 Makron: Intenziviraćemo isporuke oružja Ukrajini

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je danas u telefonskom razgovoru ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom da će se isporuke oružja iz Francuske u Ukrajinu u narednim danima intenzivirati i da je Pariz spreman da odgovori na dodatne zahteve za pomoć, saopštila je Jelisejska palata. Kako se navodi, Makron je rekao i da će zemlje članice Evropske unije razmatrati zahtev za prijem u članstvo Ukrajine na samitu u junu, prenosi Rojters.

18.55 Novak: Sankcije Rusiji ako EU finansira energetsku bezbednost

Mađarska će glasati za šesti paket sankcija Rusiji, koji uključuje embargo na isporuke nafte, ako Evropska unija bude finansirala njenu energetsku bezbednost, izjavila je predsednica Mađarske Katalin Novak u Varšavi.

"Mađarska se, sa energetske tačke gledišta, nalazi u veoma komplikovanoj situaciji. Glasali smo za svih prethodnih pet paketa sankcija. Bila bih veoma zahvalna poljskom predsedniku Andžeju Dudi, ako bi nas podržao u dobijanju neophodnih uslova, kako bismo mogli da glasamo za šesti paket", rekla je Novak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dudom, prenosi Sputnjik.

18.52 Zelenski: S Makronom dug i sadržajan razgovor o ratu u Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je imao "dug i sadržajan" telefonski razgovor o ratu u toj zemlji sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. "Razgovarali smo o tome kako se odvijaju borbe, o operaciji spasavanja vojske iz Azovstalja i perspektivi pregovaračkog procesa. Pokrenuto je i pitanje snabdevanja Ukrajine gorivom", objavio je Zelenski na Tviteru.

18.27 Borelj: EU neće dopustiti da Ukrajina ostane bez vojne opreme

Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je danas da blok neće dopustiti da Ukrajina ostane bez vojne opreme dok se rat protiv Rusije nastavlja na njenoj teritoriji. "Evropska unija neće dozvoliti Ukrajini da ostane bez opreme", poručio je Borelj novinarima u Briselu posle sastanka ministara odbrane EU, prenosi Rojters.

18.15 Malijar: Kijev zna koliko je vojnika ostalo u Azovstalu

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar izjavila je danas da Kijev zna koliko je vojnika ostalo zarobljeno u čeličani Azovstal u Marijupolju, ali je odbila da  iznese više detalja o tome, jer su, kaže, takve informacije osetljive, prenosi BBC. Malijar je na konferenciji za novinare obećala da će reći više o tome kada se "akcija spasavanja završi" i istakla da je to jedini način da se spasu ukrajinski branioci.

profimedia

 

17.15 Moskva: Sud uskoro o statusu Azova i zabrani delovanja u Rusiji

Vrhovni sud Rusije će krajem maja razmatrati tužbu Generalnog tužilaštva koje traži da se ukrajinski paravojni nacionalistički puk "Azov" označi kao teroristicka organizacija, navodi se na sajtu Ministarstva pravde. Vrhovni sud će takođe razmotriti i zabranu delovanja puka "Azov" u Rusiji, prenosi Interfaks Rusija.

17.03 Rojters: Sedam autobusa sa ukrajinskim vojnicima napustilo Azovstal

Najmanje sedam autobusa sa ukrajinskim borcima, koji su se predali, napustilo je danas čeličanu Azovstal, u pratnji proruskih oružanih snaga, javlja Rojters pozivajući se na očevice. Neki od njih izgledaju kao da nisu ranjeni, dodaje Rojtersov očevidac.

16.44 Zaharova: SAD guraju Finsku i Švedsku u NATO

Sjedinjene Američke Države "gurajući" Finsku i Švedsku da uđu u NATO daju odrešene ruke Rusiji, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. "To što sada Finska i Švedska rade pod pritiskom Vašingtona, ali ne i njihovi narodi, već njihove političke snage, daju odrešene ruke Rusiji", rekla je Zaharova u emisiji "Solovjov lajv", prenosi Sputnjik.

15.53 Putin: Odbianje ruskih energenata ekonomsko samoubistvo EU

Odbijnje ruskih energenta predsatvlja ekonomsko samounistvo za EU, izjavio je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin na sastanku o situaciji u naftnom sektoru.

"Danas vidimo da iz apsolutno političkih razloga, zbog sopstvenih ambicija i pod pritiskom američkog gospodara, evropske zemlje uvode nove sankcije tržištima nafte i gasa. Sve to vodi ka rastu inflacije i umesto da priznaju svoje greške, traže krivce sa strane", rekao je Putin, prneose RIA novosti.

On je istakao da će Evropa dugoročno postati region sa visokim cenama energenata.

15.34 Bajden će u četrvrtak ugostiti lidere Švedske i Finske

Američki predsednik DŽozef Bajden ugostiće lidere Švedske i Finske u četvrtak u Beloj kući kako bi razgovarali o njihovim zahtevima za članstvo u NATO, saopštila je Bela kuća.

"Bajden, švedska premijerka Magdalena Anderson i finski predsednik Sauli Ninisto razgovaraće o evropskoj bezbednosti", rekla je portparolka Bele Kuće Karin Žan-Pjer, prenosi agencija Rojters. Dodala je da će na sastanku biti reči i o "jačanju njihovih bliskih partnerstava u nizu globalnih pitanja i podršci Ukrajini".

15.04 Šta će biti sa evakuisanima iz Azovstala?

Više od 260 boraca napustili su čeličanu Azovstal i odvedeni su u područja koja su pod kontrolom ruskih snaga. Njih 53 koji su povređeni odvedeni su u Novoazovsk, a 211 boraca u Olenivku. Rukovodstvo ukrajinske vojske je naredilo vojnicima da napuste Azovstal i da sačuvaju živote. 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije komentarisao status evakuisanih boraca, ali je poručio da le predsednik Vladimir Putin garantovao da će oni biti tretirani u skladu sa relevantnim međunarodnim zakonima.

Tanjug AP/AP Photo

 

14.35 Podoljak: Obustavljeni pregovori Rusije i Ukrajine

Rusko-ukrajinski pregovori su obustavljeni, ali to ne znači da dve strane na kraju neće sesti za progovarački sto, kaže savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

"Danas je pregovarački proces suspendovan", rekao je Podoljak, a prenosi ukrajinski Unian. On tvrdi da se zahtevi Rusa, za razliku od dešavanja na frontu, ne menjaju. Podoljak je rekao da Rusija za 82 dana rata nije shvatila da situacija u Ukrajini nije ista kao što je bila na početku.

"I ne menjaju svoje direktive, nastavljaju da ucenjuju, javno izgovaraju neke stavove", tvrdi Podoljak.

Na pitanje da li će Kijev uzeti u obzir stav pojedinih zapadnih političara koji navodno "žele brz završetak rata kako bi se spasio ''Putinov obraz", Podoljak je rekao da Rusija neće moći da zaustavi ovaj rat u obliku u kojem bi neki Evropljani želeli.

12.54 Ninisto: Dogovorićemo se sa Turskom oko ulaska u NATO

Finska i Švedska će moći da postignu dogovor sa Turskom oko primedbi Ankare da se dve nordijske zemlje učlane u NATO savez, rekao je danas finski predsednik Sauli Ninisto.

"Izjave iz Turske su se vrlo brzo promenile i postale su sve ozbiljnije prethodnih dana. Ali, siguran sam da ćemo, uz konstruktivan dijalog, rešiti situaciju", tvrdi Ninisto, prenosi Rojters.

12.45 Šolc: Za diplomatsko rešenje potrebno je da Rusija ode iz Ukrajina

Nemački kancelar Olaf Šolc i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas su se u telefonskom razgovoru saglasili da je za diplomatsko rešenje potrebno da Rusija ode iz Ukrajine, preneo je Šolcov portparol.

"Oni su se složili da bi diplomatsko rešenje između Ukrajine i Rusije zahtevalo momentalni kraj neprijateljstava sa ruske strane i povlačenje ruske vojske iz Ukrajine", naveo je portparol u saopštenju, preneo je Rojters.

Tanjug AP/Michael Sohn

 

11.44 Lavrov: Ukrajinu je potrošni materijal za Zapad

Ukrajina je "potrošni materijal" za Zapad u ratu sa Rusijom, smatra ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"To je javno objavljeno. (Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost) Žozep Borelj, glavni diplomata Evropske unije, javno govori da „u ovom ratu pobeda mora biti postignuta na bojnom polju“, Britanci, Amerikanci, predsednici, premijeri, ministri izjavljuju da "nemamo pravo da dozvolimo da Rusija pobedi, da Rusija mora da bude poražena", dodao je Lavrov.

11.37 Zelenski: Razgovarao sam sa Šolcom o pritisku na Rusiju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom razgovarao o situaciji na prvoj liniji fronta ukrajinskog rata protiv Rusije, a bilo je reči i o dodatnim sankcijama Moskvi kao vidom pritiska, preneo je Rojters.

"Imao sam produktivne razgovore sa nemačkim kancelarom. Razgovarali smo o situaciji na prvoj liniji fronta, daljem pritisku na Rusiju, pooštravanju sankcija, mogućnostima za mir", naveo je Zelenski na Tviteru.

11.20 Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova: Ukrajine se faktički povukla iz pregovora

Ukrajina se faktički povukla iz pregovaračkog procesa sa Rusijom, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko, piše list Izvestija. Prema rečima Rudenka, trenutno nema pregovora. 

10.18 Peskov: Rusija u "oluji", Putin zna kuda vodi zemlju

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov opisao je danas situaciju u kojoj se Rusija nalazi kao "oluju i trenutak istine“, dodajući da predsednik Vladimir Putin zna kuda vodi državu.

"U stvari, mi sada živimo u uslovima idealne oluje i trenutka istine, upravo te oluje i tog trenutka koji treba da obezbede i zaštite naše interese, kako biste živeli bolje, udobnije, stabilnije i sigurnije", rekao je Peskov, prenosi Interfaks.

Istakao je da je Moskva uverena da će sve biti u redu, da će pobediti i ostvariti sve svoje ciljeve. 

09.59 UN pokušava da omogući izvoz žitarica iz Ukrajine

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pokušava da nađe rešenje sa Rusijom, Turskom i još nekim državama, kako bi se otvorio ukrajinski izvoz i izbegla nestašica hrane u svetu, kazao je diplomata upućen u ovu situaciju.

Rusija je blokirala ukrajinske crnomorske luke kako bi oslabila državu i pokorila njenu obalu, preneo je "Vol strit džurnal".

Gutereš je zamolio Moskvu da dozvoli izvoz žitarica iz Ukrajine, a da zauzvrat omogući izvoz ruskog i beloruskog đubriva.

09.01 Ukrajinska zvaničnica: Ukrajinska vojska radi na tome da spasi ostatak vojnika i civila iz Azovstala

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar izjavila je da ukrajinska vojska radi na tome da spasi ostatak vojnika i civila koji se još nalaze unutar Azovstala. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je evakuacija boraca iz Azovstala na teritoriju pod kontrolom separatista spasila njihove živote.

"Ukrajini je potrebno da ukrajinski heroji budu živi. To je naš princip", rekao je Zelenski u svom redovnom noćnom obraćanju.

Oba grada u koje su odvedeni ukrajinski vojnici se sada nalaze pod kontrolom separatista koje podržava Rusija i koji drže dijelove istočne Ukrajine od 2014. godine, podseća Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ranije je saopšteno da je u Azovstalju ostalo još oko 600 vojnika.

Dok su ruske snage gađale Marijupolj gotovo dva meseca, pojedini civili i ukrajinski borci potražili su utočište u pogonima Azovstal - ogromnoj fabrici iz sovjetskog doba koja je napravljena sa lavirintom bunkera i tunela kako bi izdržala napad.

Marijupolj, luka na Azovskom moru, pretrpela je najrazornije borbe u ratu u Ukrajini. Osvajanje Marijupolja bi dalo Moskvi poveznicu između poluostrva Krima i regiona u istočnoj Ukrajini koje vode separatisti koje podržava Rusija.

08.21 Pogledajte prilog Euronews Srbija o situaciji u Ukrajini

Euronews

07.25 Ukrajinski vojnici, njih 260, evakuisano iz čeličane u Marijupolju

Više od 260 ukrajinskih vojnika, od kojih su mnogi ranjeni, evakuisano je iz opkoljene čeličane Azovstal u lučkom gradu Marijupolju. Time je, kako prenosi Garijan, kontrola nad gradom prešla u ruke Rusije nakon 82 dana bombardovanja.

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane, Hana Malijar, rekla je kasno u ponedeljak da su 53 teško ranjena vojnika evakuisana u bolnicu u gradu Novoazovsku pod ruskom kontrolom i da je više od 200 drugih prevezeno koridorom do Olenivke. Ona je rekla da će se "pokrenuti procedura razmene" kako bi se evakuisani vratili kući.

07.17 Rojters: Serija eksplozija u Lavovu

Serija eksplozija čula se u Lavovu, na zapadu Ukrajine, javlja Rojters pozivajući se na očevice. Nema informacija o žrtvama, a eksplozije su se čule nešto pre jedan sat noćas. Agencija navodi da se čulo uzastopno osam do 10 eksplozija.

07.10 Zelenski o evakuaciji vojnika iz Marijupolja: Nadamo se da ćemo moći da spasimo živote naših momaka

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potvrdio je u video obraćanju da je počela evakuacija ukrajinskih vojnika iz čeličane Azovstal u Marijupolju.

"Nadamo se da ćemo moći da spasimo živote naših momaka. Među njima i onih koji su ozbiljno povređeni i potrebna im je medicinska pomoć. Posao na tome da se vrate kućama uveliko traje, ali je to vrlo delikatno i potrebno je vreme", kazao je Zelenski, preneo je TASS.

Ukrajinski puk koji je dugo branio čeličanu kao poslednje uporište Ukrajine u Mariupolju, proglasio je svoju misiju završenom u ponedeljak, nakon što je više od 260 boraca, uključujući neke teško ranjene, evakuisano i odvedeno u oblasti pod kontrolom Rusije. Zelenski je dodao da je evakuacija "na teritorije koje drže separatisti" urađena sa ciljem da se spasu životi boraca koji su nedeljama odolevali ruskim napadima u lavirintu podzemnih prolaza ispod Azovstalja.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

07.00 Šolc: Mir nije moguć legalizovanjem osvojenih teritorija
Nemački kancelar Olaf Šolc odbacio je mogućnost da bi Rusija mogla da postigne mir sa Ukrajinom tako što bi legalizovala osvojene teritorije u toj zemlji. "Jasno je da Rusija ima samo jedan izlaz iz ove situacije, a to je dogovor sa Ukrajinom", rekao je Šolc za RTL.

7.55  Borelj: Još bez dogovora o šestom paketu sankcija Rusiji

Evropska unija još nije postigla dogovor o šestom paketu sankcija protiv Rusije, izjavio je sinoć visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj. On je na konferenciji za novinare posle sastanka Saveta EU rekao da i dalje ne postoji neophodan konsenzus o predloženoj zabrani uvoza ruske nafte.

06.50 Kličko: Povratak u Kijev još nije bezbedan

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko ponovo je juče apelovao na stanovnike koji su pobegli na bezbednije lokacije da se još ne vraćaju u glavni grad Ukrajine.

"Ne možemo svima sa stoprocentnom sigurnošću da garantujemo bezbednost", rekao je Kličko za BBC. .

06.20 Rojters: Desetak autobusa sa vojnicima napustilo Azovstal i stiglo u Novoazovsk

Desetak autobusa sa ukrajinskim vojnicima napustilo je sinoć čeličanu Azovstal u Marijupolju koja je pod opsadom ruskih snaga. Nexta prenoi da su autobusi stigli na odredišta - 53 teško povređena evakuisana su u Novoazovsk, a još 211 osoba - u Olenevka - Peinter.  Pretpostavlja se da u čeličani ima oko 600 vojnika.

profimedia

 

06.45 Ukrajina zamrzla imovinu ruskog milijardera Fridmana

Sud u Ukrajini zamrznuo je imovinu ruskog milijardera Mihaila Fridmana vrednu 420 miliona dolara, objavila je danas ukrajinska državna tužiteljka Irina Venediktova. Ona je na Fejsbuku napisala da je reč o Fridmanovim hartijama od vrednosti u kiparskim kompanijama koje posluju u Ukrajini.

06.25 Rusija i Belorusija bez prenosa Olimpijskih igara 2026 i i 2028.

Rusija i Belorusija neće moći da prenose Olimpijske igre 2026. i 2028. zbog vojne invazije na Ukrajinu. Prema zvaničnom sajtu MOK-a, ruskim i beloruskim emiterima nije dozvoljeno da se nadmeću za sticanje televizijskih prava za prenos Olimpijskih igara - zimskih u Kortini dAmpeco i letnjih u Los Anđelesu.

06.00 MekDonalds trajno odlazi iz Rusije

Kompanija MekDonalds saopštila je juče da će potpuno napustiti rusko tržište posle skoro tri decenije poslovanja i najavila da priprema za prodaju svojih 850 restorana u toj zemlji. Kompanija je u martu, navodno, privremeno zatvorila svoje ruske ispostave zbog rata Kremlja u Ukrajini, ali je nastavila da plaća pune plate za svojih 62.000 zaposlenih, prenosi Politiko.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Марија

17.05.2022 17:56

Ецакуација је нови назив западне пропаганде за предају

Evropa