Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski: Ruska invazija je katastrofalna greška Moskve, UN upozorava na moguće nestašice hrane

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/05/2022

-

07:35

RAT U UKRAJINI Zelenski: Ruska invazija je katastrofalna greška Moskve, UN upozorava na moguće nestašice hrane
RAT U UKRAJINI Zelenski: Ruska invazija je katastrofalna greška Moskve, UN upozorava na moguće nestašice hrane - Copyright Tanjug/AP/Bernat Armangue, Russian Defense Ministry Press Service, Andriy Andriyenko

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 85. dan. Još nema dogovora u Evropskoj uniji o šestom paketu sankcija protiv Rusije, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da američki predlog sa carine na rusku naftu znači da bi kupci morali da plaćaju više ili traže alternativne dobavljače. Zamenica ukrajinskog ministra odbrane rekla je da u Azovstalu odakle se predalo više ukrajinski boraca ima još mnogo ljudi, i da će operacija spasavanja čeličane biti gotova tek kada "svi branioci Marijupolja budu evakuisani na teritorije pod ukrajinskom kontrolom". 

Ključni događaji

  • Rusija saopštila da će odgovor na zahtev Finske za NATO članstvo biti "iznenađenje"
  • Ukrajina tvrdi da je više od 28.000 ruskih vojnika poginulo od početka rata
  • Iz Kijeva poručuju da u "Azovstalu ima još mnogo ljudi"
  • Još nema dogovora EU o šestom paketu sankcija Rusiji
  • SAD vratile ambasadu u Kijev
  • Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (HRV) saopštila je da je dokumentovala slučajeve "očiglednih ratnih zločina" koje su počinile ruske trupe u dva regiona
  • Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je uredbu o produženju vanrednog stanja i mobilizacije za novih 90 dana 

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews Srbija

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.38 Zelenski: Ruske snage su potpuno uništile region Donbas

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je večeras da su ruske snage potpuno uništile istočni region Donbasa i optužio Moskvu da sprovodi besmislena bombardovanja u trenutku kada je intenzivirala ofanzivu.

"U Donbasu okupatori pokušavaju da izvrše još veći pritisak. Tamo je pakao i to nije preterivanje", rekao je on u noćnom video obraćanju, preneo je Rojters.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

23.35 UNDP: Čak 90 odsto Ukrajinaca moglo bi da osiromaši

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) saopštio je danas da bi čak 90 odsto Ukrajinaca moglo da postane siromašno ako se se nastavi rat u toj zemlji. Upozoravamo da će devet od deset Ukrajinaca pasti u siromaštvo ako se rat nastavi do kraja godine, rekla je predstavnica UNPD u Ukrajini Manal Fuani, prenosi BBC. Ona je istakla da su to "šokantni brojevi", s obzirom da je pre početka rata samo dva i po odsto stanovništva Ukrajine bilo u kategoriji siromašnih. Fuani je kazala da bi do kraja godine moglo da se izbriše 18 godina razvoja Ukrajine koji je ostvaren zahvaljujući investicijama Evropske unije, kao i mnogih donora i partnera. 

23.03 Moskva: Ukrajinske snage granatirale sela na zapadu Rusije

Sela Dronovka i Aleksejevka u ruskoj Kurskoj oblasti bila su na meti minobacačke vatre ukrajinskih snaga, izjavio je gubernator Roman Starovojt. On je naveo da je granatiranje zaustavljeno uzvratnom vatrom, da nema žrtava ni materijalne štete, prenosi RIA Novosti. Kurska oblast nalazi se na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom. Moskva je do sada više puta saopštavala da ukrajinske snage granatiraju naselja u blizini granice dve zemlje.

21.25 Novak: Polovina kupaca ima dva računa
Oko polovina od 54 strana klijenta kompanije Gasprom do sada je u Gasprombanci otvorila namenske račune za plaćanje gasa, izjavio je danas zmenik ruskog premijera Aleksandar Novak.

"Gasprom ima ugovore o prodaji gasa sa 54 velike, srednje i male strane kompanije, a do sada je oko polovina otvorila dva računa u Gasprombanci - jedan za stranu valutu i drugi za rublje", rekao je Novak, prenosi Tas.

On je istakao da će u narednih nekoliko dana biti objavljen konačan spisak kupaca ruskog gasa koji su prihvatili da ga plaćaju u rubljama. 

21.23 Blinken: Rusija koristi hranu kao oružje u Ukrajini 

 Američki državni sekretar Entoni Blinken optužio je danas Rusiju da koristi hranu kao oružje u Ukrajini. "Nije u pitanju snabdevanje hranom samo miliona Ukrajinaca, već i miliona ljudi širom sveta koji se oslanjaju na uvoz iz Ukrajine", rekao je Blinken obraćajući se Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, gde je apelovao na Rusiju da prestane da blokira ukrajinske luke, prenosi Rojters.

20.36 Jermak zahvalio Senatu SAD na pomoći od 40 milijardi dolara

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Andrij Jermak zahvalio je danas američkom Senatu na odobrenoj pomoć od blizu 40 milijardi dolara. Glavni pomoćnik ukrajinskog predsednika kaže da će to doprineti da se osigura poraz Rusije, prenosi Rojters. On je to naveo u onlajn objavi nekoliko minuta nakon što je Senat glasao 86-11 za paket vojne, ekonomske i humanitarne pomoći za Ukrajinu.

 

 

20.25 Načelnici američkog i ruskog Generalštaba o bezbednosti

Načelnik Generalštaba američke vojske Mark Majli razgovarao je telefonom sa načelnikom ruskog Generalštaba Valerijem Gerasimovim o nekoliko bezbednosnih pitanja, saopštila je danas američka vojska.

19.42 Ruski vojnik kome se sudi za ubistvo ukrajinskog civila oči u oči sa njegovom udovicom

Danas je u Kijevu nastavljeno suđenje ruskom vojniku tenkovske brigade, dvadesetjednogodišnjem Vadimu Šišmarinu koji se juče izjasnio krivim za ubistvo šezdesetdvogodišnjeg nenaoružanog civila Oleksandra Šelipova nedaleko od Kijeva u prvim danima rata. Na suđenju je prisustvovala i Katerina Šelipova, udovica ubijenog Aleksandra Šelipova, a svedočio je još jedan ruski vojnik koji je bio svedok ubistva u februaru i potom se, zajedno sa Šišimarinom predao ukrajinskim snagama. Šta je Šišmarin rekao o ubistvu, pročitajte u odvojenom tekstu.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

18.28 Zemlje G7 izdvojile 18,4 milijardi dolara za pomoć Ukrajini

Sedam najrazvijenih zemalja sveta (G7) izdvojilo je 18,4 milijarde dolara u transferima i zajmovima kao pomoć Ukrajini da ispuni svoje trenutne finansijske potrebe, navodi se u nacrtu kominikea u koji je Rojters danas imao uvid. 

16.47 Britanija će dati garancije za dodatnih 50 miliona dolara za Ukrajinu

Britanija će dati garancije za dodatnih 50 miliona dolara finansijske pomoći za snabdevanje Ukrajine električnom energijom, izjavio je danas britanski ministar finansija Riši Sunak, koji se u Nemačkoj sastao sa kolegama iz Grupe sedam (G7) bogatih ekonomija sveta. Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, Sunak će u petak pozvati članice G7 da načine korak napred u sprovođenju sporazuma o globalnom porezu na dobit preduzeća koji je postignut prošle godine, prenosi Rojters.

Associated Press • FRONTLINE PBS • Euronews Serbia

16.44 Britanija će dati garancije za dodatnih 50 miliona dolara

Britanija će dati garancije za dodatnih 50 miliona dolara finansijske pomoći za snabdevanje Ukrajine električnom energijom, izjavio je danas britanski ministar finansija Riši Sunak, koji se u Nemačkoj sastao sa kolegama iz Grupe sedam (G7) bogatih ekonomija sveta.

15.41 SZO: Rusija da omogući pružanje zdravstvene pomoći u Ukrajini

Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus pozvao je danas Rusiju da obezbedi pristup mestima u Ukrajini koja kontrolišu ili drže pod opsadom njene trupe, kako bi omogućila pružanje zdravstvene zaštite ljudima u nevolji. "Zatražio sam bezbedan pristup Marijupolju, Hersonu, Južnom Zaporožju i drugim opkoljenim oblastima radi isporuke zdravstvene pomoći, civili moraju biti zaštićeni“, objavio je Gebrejesus na svom Tviter nalogu, prenosi Rojters.

15.30 Džonson i Zelenski o cenama hrane i bezbednosnim predlozima

Britanski premijer Boris Džonson danas je, tokom telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, rekao da je "ozbiljno zabrinut" zbog rasta cena hrane, koje su povezane sa "ruskom invazijom". Džonson i Zelenski razgovarali su o "nizu pitanja, uključujući i vojnu podršku i globalnu prehrambenu bezbednost", saopštio je Dauning strit, a prenosi Gardijan.

14.54 Zaharova: SAD postavljaju temelje za novu provokaciju

Pisanja američkih medija da bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini nagoveštavaju da Vašington priprema informativni temelj za novu provokaciju, ovog puta apokaliptičnu, ocenila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Zaharova je na Telegramu navela da su nedavno tri američka medija spekulisala o tome "kada će, kako i zašto Rusi baciti bombu", prenosi TAS S.

14.52 Kijev: Nastavlja se evakuacija vojnika iz Marijupolja

Predstavnik generalštaba ukrajinske vojske Aleksij Gromov izjavio je danas da se nastavlja "evakuacija ukrajinskih vojnika" iz grada Marijupolja. "U pravcu Marijupolja preduzimaju se mere za evakuaciju naših heroja“, izjavio je Gromov, zamenik načelnika Glavnog operativnog odeljenja Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, prenosi Rojters. Moskva je danas saopštila da se 1.730 ukrajinskih boraca predalo u Marijupolju tokom tri dana, a od toga 771 u poslednja 24 sata, navodi britanska agencija.

13.35 Rusija: Ako otvorimo luke, razmotrite ukidanje sankcija

Ukoliko bi Rusija poslušala apel Ujedinjenih nacija za otvaranje pristupa lukama na Crnom moru, onda bi trebalo da se razmotri ukidanje sankcija Rusiji, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Ukrajina je, kao jedan od najvećih svetskih proizvođača žitarica, izvozila većinu robe preko svojih morskih luka, ali otkako je Rusija poslala vojsku u Ukrajinu, prinuđena je da izvozi vozom ili preko malih luka na Dunavu, podseća Rojters.

Šef UN za hranu Dejvid Bizli pozvao je u sredu na ruskog predsednika Vladimira Putina da otvori luke, "ako uopšte ima srca".

Associated Press • Euronews Serbia

12.35 Velika Britanija uvodi nove sankcije za ruske avio-kompanije

Velika Britanija uvešće nove sankcije kako bi sprečila ruske državne aviokompanije Aeroflot, Ural Erlajns i Rosija Erlajns da prodaju svoje nekorišćene slotove za sletanje na britanskim aerodromima, najavila je šefica britanske diplomatije Liz Tras. Britanska vlada saopštila je da se procenjuje da je vrednost slotova 61,9 miliona dolara.

12.05 Erdogan: Turska ne može napustiti odnose sa Rusijom

Odnosi Turske i Rusije su strateški, Ankara ih ne može odobiti, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. "Mi dobijamo 50 odsto gasa koji trošimo iz Rusije. To je za nas strateško pitanje i strateški odnosi", prenose RIA novosti. Erdogan je istakao da Ankara neće prekidati odnose sa Rusijom i da će se Turska truditi da održava ravnotežu u odnosima sa Moskvom i Kijevom.

11.22 MKCK počeo sa registracijom zarobljenika iz Azovstala

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) počeo je sa registracijom stotine zarobljenika iz opkoljene čeličane Azovstal u Marijupolju, saopšteno je danas. MKCK je naveo u izjavi da je evidentiranje ukrajinskih boraca, koji su napustili čeličanu, među kojima su i ranjenici, počela u utorak i traje i danas, preneo je Rojters.

MKCK uzima informacije od pojedinaca kako bi se pratili zarobljenici. Dodaje se da MKCK ne učestvuje u transportu zarobljenika do mesta gde će biti zatvoreni.

11.00 Rusija: Iz Azovstala se dosad predalo 1.730 boraca

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da se u poslednja 24 sata predao 771 ukrajinski borac iz čeličane Azovstal odnosno ukupno 1.730 od ponedeljka. Prema navodima Ministarstva, 80 su ranjenici, prenosi RIA Novosti. Više stotina ukrajinskih boraca predalo se iz čeličane, mada su Moskva i Kijev izneli različite procene broja onih koji su je napustili, navodi Rojters.

Associated Press • Euronews Serbia

10.10 Dragi: Potreban je hitan prekid vatre u Ukrajini zbog pregovora

Italijanski premijer Mario Dragi pozvao je danas na momentalan prekid vatre u Ukrajini kako bi mogli da počnu ozbiljni pregovori o kraju rata. "Do prekida vatre mora da dođe što pre", rekao je Dragi pred italijanskim Senatom u Rimu, na početku debate o podršci te zemlje Ukrajini, preneo je Rojters. Dragi je rekao da je važno da se održi pritisak na Rusiju kroz ekonomske sankcije, jer "Moskva treba da se dovede za pregovarački sto".

09.57 Berbok: Rusija koristi glad kao oružje u ratu

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok optužila je Rusiju da koristi blokadu izvoza žitarica iz Ukrajine kao ratno oružje. "Moskva to ne radi samo blokadom ukrajinskih luka, već i uništavanjem silosa, puteva, pruga i polja", rekla je Berbok na sastanku ministara spoljnih poslova u UN u Njujorku.

Nemačka vlada tvrdi da Rusija sprečava Ukrajinu da izveze 20 miliona tona pšenice, uglavnom iz luke Odese, prenosi Bild. "Rusija ne vodi svoj brutalni rat samo tenkovima, raketama i bombama. Rusija vodi rat sa još jednim strašnim i tihim oružjem - glađu i siromaštvom", rekla je Berbok.

09.40 Podoljak: Ne nudite nam primirje dok se Rusija ne povuče

Savetnik Volodimira Zelenskog Mihail Podoljak je na Tviteru poručio da Ukrajina nije spremna na primirje jer je to nemoguće. "Ne nudite nam primirje. To je nemoguće bez povlačenja ruskih trupa. Ukrajina nije zainteresovana za novi Minsk i obnovu rata za par godina", napisao je. "Dok Rusija ne bude spremna da oslobodi okupirane teritorije, naš pregovarački tim su oružje, sankcije i novac"

09.26 Turska hoće da osigura prolaz ukrajinskih brodova sa hranom

Turska radi sa Ujedinjenim nacijama da osigura bezbedan prolaz ukrajinskih brodova koji nose žitarice, a radi i na tome da se uspostave kontaktne grupe na humanitarnim koridorima u Ukrajini, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Melvut Čavušoglu na konferenciji o hrani u organizaciji SAD.

"Podržavamo napore generalnog sekretara Antonija Gutereša da se uspostave humanitarni koridori kako bi se obezbedila sigurnost za prolaz hrane. Zajedno sa UN radimo da pružimo sigurnost ukrajinskim brodovima koji nose žitarice", kazao je Čavušoglu, preneo je TAS S.

09.17 Lider samoproglašene DNR: Više od pola ukrajinskih boraca napustilo Azovstal

Više od polovine ukrajinskih vojnika dosad je napustilo čeličanu Azovstal, izjavio je danas lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

"Još nisu svi izašli. Više od polovine je već otišlo, više od polovine već je položilo oružje i otišlo sa belom zastavom“, rekao je Pušilin u emisiji Solovjov lajv, govoreći o situaciji oko Azovstala, prenosi RIA Novosti.

08.55 Pogledajte prilog Euronews Srbija o situaciji u Ukrajini

Euronews

08.45 Zelenski: Ruska invazija je katastrofalna greška Moskve

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je "ruska invazija na njegovu zemlju katastrofalna greška", nakon što je Rusija objavila stratešku pobedu u Marijupolju.

Govoreći iz Kijeva, Zelenski je rekao da se "potvrdilo da je invazija bila apsolutna greška" i tvrdi je da ruska vojska ostaje bez projektila kojima je napadala ukrajinske trupe. On je kritikovao ruske lidere, za koje je rekao da su uplašeni da priznaju da su "katastrofalne greške napravljene na najvišem vojnom i državnom nivou", preneo je BBC. Ukrajinski lider optužio je Moskvu da tera mlade, neiskusne vojnike na prvu liniju fronta i da ih gura u boj "kao topovsko meso".

07.55 Američka ministarka finansija: Zaplena ruske imovine za obnovu Ukrajine bila bi nelegalna

Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je da bi zaplena zamrznute imovine ruske centralne banke, s ciljem da se pomogne obnova Ukrajine, bila nelegalna.

"Mislim da je, s obzirom na ogromna razaranja u Ukrajini i ogromne troškove obnove sa kojima će se zemlja suočiti, sasvim normalno da tražimo od Rusije da nam pomogne da platimo barem deo ceha", rekla je Jelenova u sredu novinarima u Bonu.

Ona je, međutim, dodala da, iako se o tome razgovara, "u Sjedinjenim Državama sada ne bi bilo legalno da vlada zapleni tu imovinu", prenosi Raša tudej.

07.25 UN: Zbog rata u Ukrajini cene hrane u svetu veće za 30 odsto

Zbog ruskog napada na Ukrajinu cene hrane na svetskom tržištu veće su za 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazali su podaci Ujedinjenih nacija.

Rat u Ukrajini bi mogao da izazove nestašicu na globalnom nivou narednih meseci, dodao je UN, prenosi BBC. Generalni sekretar UN Antonio Gutreš izjavio je da je rat pogoršsao nestabilnost oko hrane u siromašnijim državama zbog povećanja cena. Svet bi mogao da se suoči sa glađu koja bi mogla da potraje godinama, ukoliko se izvor hrane iz Ukrajine ne vrati na nivo pre rata, dodao je Gutereš. Usled konflikta, došlo je do obustave izvoza hrane iz luka, koja je izvozila velike količine jestivog ulja, žitarica, kao što su pšenica i kukuruz.

07.10 Ruske vlasti: U ukrajinskom napadu na Kursku oblast u pograničnom pojasu poginuo civil

Ukrajinske snage granatirale su rano jutros pogranično selo u Kurskom regionu na zapadu Rusije, a u napadu je poginuo najmanje jedan civil, rekao je gubernator Kurske oblasti Roman Starovoit. On je rekao da ima i ranjenih kojima je pružena prva pomoć, prenosi RIA Novosti

Granate su pogodile destileriju u selu Tetkino i još nekoliko drugih zgrada, naveo je on na Telegram aplikaciji.

07.05 Načelnik ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane: Ukrajinci koriste bolnice kao borbene položaje

Oružane snage Ukrajine (OSU) koriste medicinske ustanove da rasporede svoje borbene jedinice, izjavio je načelnik ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane, general-pukovnik Mihail Mizincev.

"OSU su raspoređene u regionalnoj bolnici u Podolsku. U blizini bolnice rasporedili su u velikom broju oklopna vozila i artiljerijska oruđa. Vatreni položaji su u zgradama regionalnog dečjeg sanatorijuma, sa artiljerijskim i raketnim sistemima raspoređenim u neposrednoj blizini. Medicinsko osoblje i stanovnici obližnjih zgrada drže se u zatočeništvu i koriste se kao živi štit", rekao je u sredu Mizincev.

06.55 Šta će biti sa ukrajinskim vojnicima evakuisanim iz Azovstala?

Kada su u pitanju ukrajinski vojnici koji su već napustili čeličanu, njihova dalja sudbina je nejasna. Ukrajina poziva na razmenu zarobljenika, ali iz Rusije stižu glasovi kako bi trebalo da im se sudi, pa se čak spominje i "smrtna kazna". Više o tome pročitajte u odvojenom tekstu.

06.35 Tarife na rusku naftu znače da će kupci plaćati više

Predlog SAD da se uvedu tarife na rusku naftu znači da će kupci morati da plate više ili da traže alternativne dobavljače, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Rojters. Američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je u utorak da bi Evropska unija mogla da kombinuje uvozne tarife na rusku naftu sa naftnim embargom o postepenom prestanku kupovina tog energenta iz Rusije, koji pokušava da uvede, kako bi se smanjili prihodi Moskve od izvoza energije.

06.20 Zamenica ukrajinskog ministra: U Azovstalu ima još mnogo ljudi

Operacija spasavanja čeličane Azovstal biće gotova tek kada svi "branioci Marijupolja" budu evakuisani na teritorije pod ukrajinskom kontrolom, kaže zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maliar. Onaje navela  da je i dalje mnogoljudi u Azovstalu i da se nastavljaju pregovori kako  bi bili izvučeni.

Reč je, dodala je, o osetljivoj operaciji i upozorila da bilo kakva naredba može da bude opasna za živote ljudi. Maliar tvrdi da su pozivi političara u Moskvi da se pojedinci koji su izvedeni iz čeličane izvedu na suđenje za ratne zločine "najverojatnije upućeni zbog domaće propagande u Rusiji".

06.05 SAD vratile ambasadu u Kijev

Sjedinjene Američke Države su ponovo otvorile ambasadu u Kijevu, nakon što je tri meseca bila zatvorena zbog ruske invazije na Ukrajinu. Portparol ambasade Danijel Langenkemp je rekao da će se u početku u misiju vratiti mali broj diplomata. Konzularne operacije neće biti odmah nastavljene, a na snazi je i dalje preporuka Stejt departamenta da se ne putuju u Ukrajinu.

 

Komentari (0)

Evropa