Evropa

RAT U UKRAJINI Moskva tvrdi da u potpunosti kontroliše Azovstal, Zelenski: Borcima rečeno da izađu i spasu se

Komentari

Autor: Vesti Rusija i Ukrajina

20/05/2022

-

07:49

RAT U UKRAJINI Moskva tvrdi da u potpunosti kontroliše Azovstal, Zelenski: Borcima rečeno da izađu i spasu se
RAT U UKRAJINI Moskva tvrdi da u potpunosti kontroliše Azovstal, Zelenski: Borcima rečeno da izađu i spasu se - Copyright Tanjug/AP/Russian Defense Ministry, Bernat Armangue, Alexei Alexandrov, Andriy Andriyenko

veličina teksta

Aa Aa

Počeo je 86. dan rata u Ukrajini. Američki Senat je odobrio budžet od 40 milijardi dolara za pomoć Ukrajini, za šta je glavni pomoćnik ukrajinskog predsednika rekao da će "doprineti da se osigura poraz Rusije". Iz Ujedinjenih nacija je saopšteno da su zbog rata u Ukrajini cene hrane u svetu biti veće za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, a američki državni sekretar Entoni Blinken optužio je danas Rusiju da koristi hranu kao oružje u Ukrajini. 

Ključni događaji 

  • Senat SAD za Ukrajinu odobrio pomoć od blizu 40 milijardi dolara
  • Zemlje G7 nameravaju da izdvoje 18,4 milijarde dolara finansijske podrške Ukrajini;
  • Boris Džonson najavio dodatni paket vojne pomoći Ukrajini za 1,3 milijarde funti;
  •  Tužilaštvo u Kijevu tražilo je doživotnu kaznu za ruskog vojnika Vadima Šišimarina, optuženog za ubistvo civila;
  • Erdogan je rekao da Turska neće podržati ulazak Finske i Švedske u NATO;
  • Velika Britanija je zamrznula sredstva Aeroflota, Rusije i Ural Airlinesa.
  • Moskva tvrdi da njene trupe u potpunosti kontrolišu Azovstal nakon "predaje svih ukrajinskih militanata"
  • Zelenski zatražio zaplenu ruske imovine u inostranstvu u korist Kijeva

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews Srbija

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.55 Zelenski: Borcima rečeno da izađu iz Azovstala i spasu se

Borcima koji su bili u opkoljenom Azovstalju rečeno je da izađu i spasu živote, rekao je večeras ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, nakon što je Moskva saopštila da je čeličana u Marijupolju "potpuno oslobođena".

"Danas su momci primili jasan signal od vojnih komandanata da mogu da izađu i spasu živote", rekao je Zelenski na ukrajinskoj televizijii, prenosi BBC.

23.35 Rusko ministarstvo objavilo snimak predaje boraca iz Azovstala

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je večeras video-snimak na kojem se vidi kako poslednji pripadnici Azovskog puka napuštaju čeličanu Azovstalj u Marijupolju.

Na snimku se vidi kako ruski vojnici proveravaju lične stvari vojnika koji su se predali, kao i njihove tetovaže

 

 

23.11 Kasparov i Hodorkovski na ruskoj listi stranih agenata

Ministarstvo pravde Rusije stavilo je na listu stranih agenata šahistu i političara Garija Kasparova i bišeg direktora „Jukosa“ Mihaila Hodorkovskog. Kako je navedeno na sajtu Ministarstva, Hodorkovski je stavljen na spisak zbog "političke delatnosti", koje su povezane s Ukrajinom. I Kasparov je na listu dospeo zbog političkih aktivnosti i on se dovodi u vezu s Ukrajinom i nevladinom organizacijom Hjuman rajts fondejšn, prenosi Sputnjik.

23.00 Zelenski zatražio zaplenu ruske imovine u inostranstvu u korist Kijeva

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski predložio je državama partnerima da zaključe multilateralni sporazum o zapleni i konfiskaciji ruske imovine u inostranstvu u korist Kijeva. Prema njegovom mišljenju, potrebno je stvoriti poseban fond za pomoć žrtvama vojne operacije.

"Pozivamo partnerske države da potpišu multilateralni sporazum i stvore mehanizam kroz koji će svako ko je stradao u dejstvima ruske vojske moći da dobije nadoknadu za svoje gubitke", rekao je Zelenski u video poruci.

 

 

22.45 Ruska agencija: Sedam evropskih država prihvatilo prihvatilo plaćanje gasa u rubljama

Sedam evropskih država prihvatilo je nove uslove plaćanja ruskog gasa i otvorilo je dva računa u Gasprombanci, a 11 zemalja je obavestilo Gasprom da to ne prihvata, preneo je Tass. Kako se navodi, sa ovim uslovima, koji podrazumevaju otvaranje računa u stranoj valuti i u rubljama, saglasili su se Nemačka, Italija, Francuska, Austrija, Mađarska, Slovačka i Severna Makedonija.

21.00 Moskva: Azovstal potpuno pod kontrolom ruskih snaga

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je večeras da je kombinat Azovstal u Marijupolju potpuno, kako je navedeno, oslobođen.

Ministar odbrane Sergej Šojgu izvestio je predsednika Vladimira Putina o završetku operacije i potpunom oslobađanju Azovstala i grada Marijupolja od ukrajinskih snaga, javlja agencija RIA Novosti. U objavi na Telegramu rusko MInitarstvo odbrane navodi da su svi podzemni objakti pod kontrolom ruskih snaga i da je od 16. maja oružje predalo 2.439 boraca. Danas se, kako tvrde, "predala i poslednja grupa od 531 militanta".

Ministarstvo dodaje da je komandant „Azova“ iz razloga bezbednosti i da bi bila izbegnuta odmazda lokalnog stanovništva zbog, kako je navedeno, brojnih zločina, izveden sa teritorije fabrike u specijalnom oklopnom vozilu. Za ove tvrdnje nema potvrda.

20.31 Kijev: Sedmoro povređenih u napadu u Lozovi

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je na Tviter nalogu da Rusija "namerno teroriše civilno stanovništvo Ukrajine". U istoj objavi, nalazi se i video snimak za koji ukrajinsko ministarstvo tvrdi da predstavlja rusko granatiranje Palate kulture u Lozovi, u Harkovskoj oblasti. Takođe, saopšteno je i da je prilikom tog napada sedmoro ljudi povređeno, uključujući i jedno dete, i još jednom je tražen protivvazdušni sistem. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski osudio je raketni napad na kulturni centar u oblasti Harkov, opisujući napad kao „apsolutno zlo, apsolutnu glupost“.

Associated Press • Euronews Serbia

19.18 Šojgu: Rusija će formirati 12 novih vojnih baza na zapadu zemlje kao odgovor na širenje NATO

Rusija će formirati 12 novih vojnih baza na zapadu zemlje kao odgovor na jačanje NATO i očekivano širenje Alijanse na Finsku i Švedsku, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

"Do kraja godine, 12 vojnih baza i jedinica biće rasporedjeno u Zapadnom vojnom okrugu", rekao je Šojgu zvaničnicima ministarstva odbrane i vojske.

On je upozorio na "porast vojnih pretnji na ruskim granicama", optužujući NATO i SAD.

19.10 Komandant Azova: Prestanak odbrane Ukrajine

Komandant puka Azov ukrajinske vojske, potpukovnik Denis Prokopenko, objavio je kratku video poruku iz unutrašnjosti čeličane Azovstal u Marijupolju u kojoj je naveo da je najviši vojni vrh „izdao naređenje da se sačuva život i zdravlje vojnika garnizona i prestane sa odbranom grada“.

Prokopenko je dodao: „Uprkos teškim borbama... i nedostatku zaliha, stalno smo naglašavali tri najvažnija uslova za nas: civili, ranjeni i mrtvi. Civili su evakuisani. Povređeni su prebačeni u bolnicu u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici... Što se tiče palih heroja, proces je u toku. Ali nadam se da će u bliskoj budućnosti porodice i cela Ukrajina moći da sahranjuju svoje vojnike sa počastima", dodao je.

Smatra se da je nekoliko stotina boraca ostalo unutar prostranog kompleksa.

 

18.30 Kanada uvela nove sankcije Rusiji

Kanada je uvela dodatne sankcije ruskim oligarsima i zabranila je izvoz i uvoz luksuzne robe u i iz Rusije. Nove mere znače ograničenja za 14 pojedinaca, uključujući ruske oligarhe, članove njihovih porodica i bliske saradnike predsednika Rusije Vladimira Putina, navodi se u saopštenju, koje je preneo BBC. Zabrana uvoza odnosi se na rusku robu, uključujući alkoholna pića, morske plodove, ribu i neindustrijske dijamante, dok će se zabrana izvoza odnositi na luksuznu robu poput obuće, odeće i nakita.

16.38 Nemačka isporučuje Ukrajini u julu prvih 15 tenkova Gepard

Nemačka će isporučiti prvih 15 tenkova Gepard Ukrajini u julu, izjavio je danas portparol nemačkog Ministarstva odbrane, potvrđujući izveštaje medija, javio je Rojters. Gepard ima dva topa kalibra 35 milimetara i koristi se u borbi protiv aviona i helikoptera na visinama do 3.500 metara, kao i protiv lako oklopljenih ciljeva na zemlji, preneo je Dojče vele. To znači da on može da se koristi i za odbranu i u napadu. 

15.35 Putin: Broj sajber napada na Rusiju u porastu

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je broj sajber napada na Rusiju u porastu. On je rekao da napadi dolaze iz državnih struktura, preneo je Rojters. Prema njegovim rečima, na meti sjaber napada su medijske i finansijske institucije. Putin je istakao da se može reći da je sajber agresija protiv Rusije "propala".

14.39 Erdogan: Razgovaraću sa predstavnicima Finske

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će sutra razgovarati sa zvaničnicima Finske, dok i dalje izražava protivljenje kandidaturi Švedske i Finske za članstvo u NATO. Obraćajući se novinarima, Erdogan je rekao da je o tom pitanju razgovarao danas sa holandskim premijerom Markom Ruteom, a da će razgovarati i sa britanskim zvaničnicima u subotu, preneo je Rojters.On nije precizirao sa kojim finskim i britanskim zvaničnicima će razgovarati, navela je agencija.

Tanjug/AP

 

12.19 Lideri EU žele da osnuju fond za obnovu Ukrajine 30. maja

Lideri EU rade na tome da 30. maja osnuju fond za obnovu Ukrajine, ali je i dalje nejasno kako će se on finansirati.

"Trebalo bi uspostaviti platformu za rekonstrukciju Ukrajine koja će okupiti ukrajinsku vladu, države članice EU, kao i partnere, finansijske institucije i organizacije", navodi se u nacrtu zaključaka lidera, prenosi Rojters.

Platforma će biti podržana "novim instrumentom solidarnosti EU koji kombinuje davanja na nivou EU i na nivou država članica", navodi se u nacrtu, u kom se ne precizira da li novi "instrument solidarnosti EU" znači i novo zajedničko zaduživanje njenih članica, prenosi britanska agencija.

Evropska komisija predložila je u sredu da se uspostavi mehanizam grantova i zajmova neodređene veličine pod nazivom "Obnovi Ukrajinu", po uzoru na postojeći fond EU za oporavak za koji su se države članice zajednički zadužile na tržištu.

11.52 Šojgu kaže da ruska vojska proširuje kontrolu nad teritorijama Donbasa

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je da ruska vojska zajedno sa jedinicama narodne milicije samoproglašenih Luganske i Donjecke narodne republike (LNR/DNR) nastavlja da proširuje kontrolu nad teritorijama Donbasa. On je na kolegijumu Ministarstva odbrane Rusije rekao da se više od 1.900 pripadnika ukrajinskih snaga blokiranih u fabrici Azovstal u Marijupolju već predalo, prenosi RIA Novosti.

10.18 Ukrajinsko ministarstvo finansija: 530 miliona dolara bespovratne pomoći od SAD i Britanije 

Ukrajini je uplaćeno oko 530 miliona dolara bespovratnih sredstava od SAD-a i Velike Britanije iz fonda koji je osnovala Svetska banka za donacije vladi u Kijevu nakon ruske agresije, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo finansija. SAD su donirale oko 500 miliona dolara, a Britanija 30 miliona dolara, i novac je sada stigao u državni budžet, navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Rojters.

"Ova sredstva će biti usmerena na obezbeđenje hitne socijalne, humanitarne i zdravstvene potrošnje, kao i na podršku interno raseljenim licima", dodalo je ministarstvo.

09.50 Generalštab: Ruska vojska pojačala ofanzivu na Donbas

Ruska vojska intenzivirala je ofanzivu na region istočni Donbas koristeći artiljeriju, raketne bacače i avijaciju, saopštio je danas ukrajinski generalštab.

07.53 Zelenski: Ruske snage su potpuno uništile region Donbas

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je večeras da su ruske snage potpuno uništile istočni region Donbasa i optužio Moskvu da sprovodi besmislena bombardovanja u trenutku kada je intenzivirala ofanzivu. 

"U Donbasu okupatori pokušavaju da izvrše još veći pritisak. Tamo je pakao i to nije preterivanje", rekao je on u noćnom video obraćanju, preneo je Rojters. 

Euronews

07.45 Ukrajinski guverner: U ruskom granatiranju ubijeno 13 civila

U ruskom granatiranju istočnog regiona Lugansk ubijeno je 13 civila u prethodna 24 sata, izjavio je danas regionalni guverner Serhij Gajdaj. On je naveo da je 12 ubijeno u gradu Sjevjerodonjeck, gde su, kako je rekao, svi ruski napadi bili neuspešni, preneo je Rojters. Dodaje se da su ruske snage pokrenule napad u gradu Lisičansk.

07.30 Lideri Svedske i Finske nagovestili razgovor s Erdoganom

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost DŽejk Saliven izjavio je da su lideri Švedske i Finske nagovestili da planiraju da razgovaraju direktno sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i da je Vašington spreman da podrži taj proces.

"Verujemo da se Turska zabrinutost oko pristupanja Švedske i Finske koju su izrazili predsednik Erdogan i drugi mogu rešiti i da se to može rešiti", rekao je Saliven, a preneo Rojters.

Upitan da li postoje planovi da predsednik SAD DŽozef Bajden direktno stupi u kontakt sa Erdoganom po tom pitanju, Saliven je rekao: "Ne u ovom trenutku".

07.25 SAD i članice UN apeluju na svet: Ne zabranjujte izvoz hrane

Amerika, Francuska, Nemačka, Velika Britanija i određen broj zemalja Ujedinjenih nacija apeluju na članice UN da drže otvorenom prehrambeno tržšte, kao i tržište poljoprivrednih proizvoda, i tako izbegnu restriktivne mere.

Pozvali su "sve članice UN da spreče neopravdane restriktivne mere kao što su zabrane za izvoz hrane ili đubriva, koje povećavaju nestabilnost na tržištu i ugrožavaju prehrambenu sigurnost na globalnom nivou, posebno kod onih koji su već u teškim situacijama jer se uveliko suočavaju sa glađu, siromaštvom i neuhranjenošću", preneo je TAS S.

U zajedničkom saopštenju pomenutih zemalja apeluje se da se "omogući siguran pomorski transport hrane kroz Crno more".

07.12 Medvedev: Sankcije bezvredne kad je reč o energentima i hrani

Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev ocenio je da Rusija ima sve mogućnosti da spreči prehrambene krize.

"Još niko nije ubrao žetvu preko TV i interneta. Za to su potrebne njive i poljoprivredna oprema, đubrivo i ruke naviknute da seju hleb, a ne da potpisuju glupe odluke", napisao je Medevedev na Telegramu.

Prema njegovim rečima, Rusija to zna da uradi, ima sve mogućnosti da obezbedi da druge zemlje imaju hranu i da ne bude prehrambenih kriza.

"Samo ne treba ometati naš rad", dodao je Medevedev, prenosi RIA Novosti. 

07.05 Rusija od Slovenije smanjenje broja diplomatskog osoblja

Otpravnik poslova ambasade Slovenije u Moskvi pozvan je u rusko Ministarstvo spoljnih poslova, gde mu je uručena nota u kojoj se zahteva smanjenje broja zaposlenih u ambasadi za četiri osobe, saopštilo je rusko Ministarstvo.

Navedeno je da je, kao odgovor na "neprijateljske" korake koje je Ljubljana preduzela ranije, na smanjenje osoblja u ruskom diplomatskom predstavništvu i pogoršanje uslova njenog rada, slovenačkom diplomati uručena nota kojom se zahteva smanjenje diplomatskog osoblja slovenačke ambasade u Moskvi za četiri osobe u roku od 10 dana, prenosi TAS S.

„Na principu reciprociteta doneta je i odluka da budu korigovani uslovi rada slovenačkog diplomatskog predstavništva, s obzirom na situaciju u kojoj se našla naša ambasada u Ljubljani“, dodaje rusko Ministarstvo.

6.55 UNDP: Čak 90 odsto Ukrajinaca moglo bi da osiromaši zbog rata

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) saopštio je danas da bi čak 90 odsto Ukrajinaca moglo da postane siromašno ako se se nastavi rat u toj zemlji. Predstavnica UNPD u Ukrajini Manal Fuani je istakla da su to "šokantni brojevi", s obzirom na to da je pre početka rata samo dva i po odsto stanovništva Ukrajine bilo u kategoriji siromašnih. 

6.40 Ruski vojnik kome se sudi za ubistvo ukrajinskog civila oči u oči sa njegovom udovicom

Ukrajinski tužioci zatražili su u juče da ruski vojnik, koji je svedočio da je pucao u civila po naređenju oficira, dobije doživotnu kaznu zatvora. Suđenju Vadimu Šišmarinu (21)  koji se izjasnio krivim za ubistvo šezdesetdvogodišnjeg nenaoružanog civila Oleksandra Šelipova nedaleko od Kijeva u prvim danima rata je prisustvovala i Katerina Šelipova, udovica ubijenog, a svedočio je još jedan ruski vojnik koji je bio svedok ubistva u februaru i potom se, zajedno sa Šišimarinom predao ukrajinskim snagama. Šta je Šišmarin rekao o ubistvu, pročitajte u odvojenom tekstu.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

6.30 Podoljak: Ne nudite nam primirje dok se Rusija ne povuče

Savetnik Volodimira Zelenskog Mihail Podoljak je na Tviteru poručio da Ukrajina nije spremna na primirje jer je to nemoguće. "Ne nudite nam primirje. To je nemoguće bez povlačenja ruskih trupa. Ukrajina nije zainteresovana za novi Minsk i obnovu rata za par godina", napisao je. "Dok Rusija ne bude spremna da oslobodi okupirane teritorije, naš pregovarački tim su oružje, sankcije i novac"

6.00 Blinken: Rusija koristi hranu kao oružje u Ukrajini 

Američki državni sekretar Entoni Blinken optužio je Rusiju da koristi hranu kao oružje u Ukrajini. "Nije u pitanju snabdevanje hranom samo miliona Ukrajinaca, već i miliona ljudi širom sveta koji se oslanjaju na uvoz iz Ukrajine", rekao je Blinken obraćajući se Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, gde je apelovao na Rusiju da prestane da blokira ukrajinske luke, prenosi Rojters.

Komentari (0)

Evropa