Evropa

Evropol: Karabinjeri razbili bandu osumnjičenu za prevare, seksualno iskorišćavanje i pranje novca

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2022

-

12:44

Evropol: Karabinjeri razbili bandu osumnjičenu za prevare, seksualno iskorišćavanje i pranje novca
Evropol: Karabinjeri razbili bandu osumnjičenu za prevare, seksualno iskorišćavanje i pranje novca - Copyright EPA/ETTORE FERRARI

veličina teksta

Aa Aa

Italijanski karabinjeri iz Ređo Kalabrije podržani od Evropola, razbili su kriminalnu organizaciju koja je bila umešana u brojne ilegalne aktivnosti, uključujući prevare, seksualno iskorišćavanje i pranje novca. U istragu su bili uključeni pripadnici policije iz Nemačke, Holandije i Rumunije, saopštio je Evropol.

Uhapšeni kriminalci, uglavnom državljani Rumunije, ciljali su starije žrtve u južnom italijanskom regionu Kalabriji. Banditska mreža koristila je mlade žene, zaposlene kao domaćice, da rade prevare u kućama starijih osoba. Njihov zadatak je bio da ubeđuju njihove starije poslodavce da im pozajmljuju velike sume novca.

Evropol dodaje da bi se, neretko, one upuštale u fizičke odnose sa starijim osobama, koristeći razne izgovore za traženje finansijske pomoći, kao što su privatni zdravstveni problemi ili bolest člana porodice. Banda je ciljala muškarce stare od 70 do 90 godina, koji su živeli odvojeno od ostatka porodice.

U nekim slučajevima, žrtve su bile ucenjene ukoliko su odbile da plate zatražene sume novca, dok je u jednom slučaju žrtva doživela dva srčana udara nakon što mu je mlada žena krišom sipala valijum (diazepam) kako bi mogla da mu opljačka kuću. Žrtve su umele da daju velike sume novca ženama, zna se da je jedna od žrtava izgubila blizu 20.000 evra zbog prevare.

Zadatak ostalih članova bande je bio da skupljaju novac i da ga šalju u Rumuniju preko raznih opcija za transfer novca. Novac se potom "prao" u Rumuniji kroz ulaganje u imovinu, vozila i zlato.

Istragom je utvrđeno da je banda uspela da ukrade više od milion evra, a tokom istrage, snage reda su identifikovale 56 članova bande, od kojih je 16 organizovalo kriminalnu šemu. Akcija je trajala do 19. maja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa