Evropa

Milioni potencijalno opasnih igračaka zaplenjeni po Evropi, većina falsifikata uvezena je iz istočne Azije

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

24/03/2022

-

15:55

Milioni potencijalno opasnih igračaka zaplenjeni po Evropi, većina falsifikata uvezena je iz istočne Azije
Milioni potencijalno opasnih igračaka zaplenjeni po Evropi, većina falsifikata uvezena je iz istočne Azije - Copyright europol.europa.eu

veličina teksta

Aa Aa

Druga operacija "Ludus II” koju koordinira Evropol dovela je do zaplene više od pet miliona potencijalno opasnih igračaka ukupne vrednosti veće od 18 miliona evra, saopštio je danas Evropol. Više od 99 osoba je, kako se navodi, prijavljeno pravosudnim vlastima, a 1.495 zdravstvenim vlastima. zatvorene su 72 onlajn prodavnice i 30 sajtova.


Evropol je koordinirao operaciju „Ludus II” usmerenu na trgovinu falsifikovanim igračkama i drugom robom između oktobra 2021. godine i februara 2022. godine, a zaplenjeni su brojni predmeti koji sadrže rizike kao što su izlaganje hemikalijama, gušenje, strujni udar, oštećenje sluha i opasnost od požara, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su tokom operacije zaplenjene falsifikovane i ilegalne slagalice, video igrice, društvene i kartaške igre, kockice za decu i lutke, a većina lažnih igračaka uvezena je iz istočne Azije u EU, Veliku Britaniju i SAD.

Navodi se da je "Ludus II” predvođen španskim državnim organima, koji su, uz podršku organa iz 21 zemlje, obavljali provere i inspekcije kako bi otkrili ilegalne pošiljke i skladištenje, a brojne racije usledile su nakon onlajn istraga pokrenutih na platformama za e-trgovinu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa