Evropa

Promene na moru: Kako bi širenje NATO-a uticalo na bezbednosnu sliku regiona Baltika

Komentari

Autor: David Mac Dougall/Euronews

22/05/2022

-

08:11

Promene na moru: Kako bi širenje NATO-a uticalo na bezbednosnu sliku regiona Baltika
Promene na moru: Kako bi širenje NATO-a uticalo na bezbednosnu sliku regiona Baltika - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vojna vežba “Hedgehog” planirana je mnogo pre nego što su ruske trupe izvršile invaziju na Ukrajinu, ali velike "ratne igre" koje se ovog meseca održavaju u Estoniji predstavljaju pokazatelj spremnosti NATO snaga koje su na samo 64 kilometra od najbliže ruske baze.

Oko 15.000 NATO vojnika i osoblja iz 14 zemalja učestvuje u vežbi koja je jedna od najvećih te vrste od kada je Estonija po drugi put stekla nezavisnost 1991. godine.

Takođe, prisutne su i jake mornaričke snage, a u vežbi učestvuju i mornarice Finske i Švedske - što pokazuje kako bi mogla da izgleda slika promenjene bezbednosne paradigme u Baltičkom moru ako i kada te dve zemlje budu primljene u NATO. U slučaju da neko nije razumeo poruku, Finci uključuju vežbe protivbrodskog gađanja sa svoje južne obale, piše Euronews.

Nema sumnje da vlade tri baltičke zemlje vide suštinsku vrednost u tome da Švedska i Finska postanu NATO članice.

"Kada vidimo to u našem komšiluku, takođe u drugim demokratskim državama koje su članice NATO, to znači da imamo šire zajedničke vežbe, kao i više bezbednosne saradnje", rekla je nedavno novinarima ministarka spoljnih poslova Estonije Eva-Marija Limets.

Dodala je da Estonija ceni to što NATO jača prisustvo u regionu Baltika, ali da bi želela da saveznici pređu sa poboljšanja prisustva na poboljšanje odbrane.

"To bi značilo da imamo snažnije prisustvo kopnenih snaga, ali takođe i vazdušnu odbranu i odbranu sa mora", dodala je.

Da li će Baltičko more postati NATO more?

Baltičko more će uskoro postati NATO more, rekao je ekspert za odrbanu u Baltičkoj bezbednosnoj fondaciji u Rigi Glen Grant.

"Vidim područje Baltičkog mora kao zajednički prostor za delovanje, ali vidim i saradnju baltičkih država, nordijsku saradnju u odrbani, pojačanje NATO trupa na Baltiku, dogovore SAD sa Finskom i Švedskom, sve kao delove slagalice, ali nedostaje jedinstvena slika i fokus", rekao je on.

EPA/VESA-MATTI VAARA

 

Ulazak Švedske i Finske u NATO će značiti postavljanje novih delova slagalice na mesto, ali mora da postoji više operativne koherentnosti u regionu, a ključni igrači moraju da shvate Baltik ozbiljnije, dodao je Grant.

"NATO razmišlja o odvraćanju pomoću dodatnih trupa i o pojačanju nakon događaja, dok EU nema uopšte vidljivu regionalnu politiku. Pretpostavljam da nema adekvatnu vojnu politiku nigde. Ko povlači regionalne konce da se odgovori koherentno u ranim fazama krize – to nije jasno", navodi Grant, bivši britanski vojni predstavnik i ataše za odbranu u britanskim ambasadama u Helsinkiju i Rigi.

Posmatranje kompletne bezbednosne slike regiona 

Martin Hart iz Međunarodnog centra za odbranu i bezbednost ICDS u Talinu objašnjava da Moskva sigurno vidi Švedsku i Finsku kao deo Zapada od sredine devedesetih godina, i da je verovatno da će u ratu oni podržati NATO.

Takođe, on vidi članstvo u Alijansi nordijskih komšija kao pomoć da se kompletira bezbednosna slika regiona – na zemlji, moru i vazduhu - pojačanje bezbednosti koje predstavlja napredak u odnosu na postojeću situaciju.

"Danas vidimo da se u operativnom planiranju NATO ne možemo osloniti na Švedsku i Finsku. U našem planiranju oni ne postoje jer ne možamo da ih računamo, ne možemo da koristimo njihov vazdušni prostor, vodu i zemlju. Planiramo sa onima kojima verujemo, a to su naši saveznici", rekao je on za Euronews.

"Imalo bi veliki uticaj kad bi se, naročito Švedska, ali i Finska, pridružile NATO", dodao je.

Jedan od ključnih faktora koji bi doprineo snazi NATO, a koje bi te zemlje donele, jesu njihove pomorske sposobnosti.

Iako je Finskoj sporazumom zabranjeno da ima podmornice, Švedska ima svoju flotu podmornica. Finska ima bogato iskustvo korišćenja minolovaca, a obe zemlje imaju patrolne brodove koji plove u plitkim vodama arhipelaga, između sićučnih ostrva i stena.

"U baltičkim zemljama mornarice su relativno slabe i fokusirane na odgovore manjeg obima. To, naravno, nije njihova primarna ratna sposobnost. Finska i Švedska mornarica su snažnije. Poseduju dobar kvalitet, ne toliko kvantitet, ali i dalje je to mnogo više nego što imaju Estonija, Letonija i Litvanija zajedno", objašnjava Hart.

profimedia

 

Fokus na mornaričke sposobnosti u Baltiku je važan zato što su druge regionalne pomorske sile - Nemačka, Norveška i Danska okrenute severnom Atlantiku. Poljska ima mornaricu, ali je ta zamlja akcenat stavila na mogućnosti na kopnu i u vazduhu.

"Za Poljsku, mornarica nije prioritet broj jedan", naveo je Hart.

Saradnja sa Rusijom

Ako Baltičko more postane de fakto NATO more, kao što Glen Grant kaže, da li to pritiska Rusiju i njene flote u Sankt Peterburgu i Kalinjingradu?

U vojnom smislu, moglo bi da ne bude mnogo saradnje, ili da je ne bude uopšte. Međutim, i dalje postoji regularni kontakt u regionu sa Rusijom kada je reč o mornaričkoj bezbednosti.

"Naravno da bi trebalo da budemo u mogućnosti da kontaktiramo komšije u slučaju hitnih situacija, i za sada su oni voljni za saradnju zasnovanu na ugovorima", rekao je komandant Miko Simola, šef pomorske bezbednosti u štabu finske granične straže.

U prošlosti su se održavale regularne vežbe koje su uključivale Rusiju - a poslednji put je to bilo u novembru 2021. godine – da bi se uvežbavalo koordinisano spasavanje u slučaju da se putnički brod nađe u nevolji u Baltičkom moru. Takođe, uvežbavane su operacije traganja i spasavanja, saradnja u oblasti zaštite životne sredine, i operacije "čišćenja" posle izlivanja sa teretnih brodova.

"U praksi se komunikacija odvija između spasilačkog centra u Sankt Peterburgu i Helsinkija koji predvodi operacije u Finskom zalivu", rekao je Simola za Euronews.

Da li bi Rusija mogla da prekine ove ključne kontakte u Baltičkom moru ukoliko bi osetili pretnju od povećanog prisustva NATO? Simola kaže da to nije verovatno, naročito zbog toga što Rusija učestvuje u međunarodnim ugovorima o bezbednosti i traganju na moru, ali i zbog bilateralnih rusko-finskih odnosa.

"Lično, ne vidim direktnu povezanost priključenja Alijansi i toga", rekao je on navodeći da će ključni zadaci finske granične službe ostati isti.

"Regioni koji su u susedstvu moraju da sarađuju ukoliko postoji potreba da se spase životi", dodao je.  

Komentari (0)

Evropa