Evropa

Erdogan rekao Stoltenbergu da Ankara ne gleda pozitivno na članstvo Finske i Švedske u NATO

Komentari

Autor: Tanjug

21/05/2022

-

19:29

Erdogan rekao Stoltenbergu da Ankara ne gleda pozitivno na članstvo Finske i Švedske u NATO
Erdogan rekao Stoltenbergu da Ankara ne gleda pozitivno na članstvo Finske i Švedske u NATO - Copyright EPA/STR

veličina teksta

Aa Aa

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu da Ankara neće gledati pozitivno na članstvo Švedske i Finske u Alijansi ukoliko te zemlje jasno ne pokažu saradnju u borbi protiv terorizma i drugim pitanjima, saopštilo je tursko predsedništvo.

U saopštenju predsedništva se navodi da je Erdogan, međutim, kazao da podržava politiku otvorenih vrata Alijanse, preneo je Rojters.

Stoltenberg je na Tviteru nakon razgovora napisao da bezbednosna strahovanja saveznika moraju biti uzeta u obzir, kao i da je neophodno nastaviti razgovore kako bi se pronašlo rešenje.

Sinoć je Erdogan razgovarao i sa premijerom Velike Britanije Borisom Džonsonom i rekao mu da "najveći problem u zahtevima Švedske i Finske za prijem u NATO predstavljaju veze tih država sa osobama pod kontrolom terorističke organizacije Radničke partije Kurdistana (YPG/PKK)".

 Iz Londona je poručeno da je Džonson preneo Erdoganu da će Finska i Švedska pružiti dragocen doprinos NATO Alijansi, prenosi Rojters. Portparol Džonsona rekao je da je britanski premijer zamolio Erdogana da razgovara sa švedskim, finskim i NATO kolegama o tome uoči samita lidera u Madridu u junu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa