Evropa

Rat Jutjuba i Marije Zaharove: Ruska zvaničnica ljuta jer je skinut snimak njenog brifinga

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/05/2022

-

19:50

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Jutjub je skinuo snimak brifinga portprolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove koja se zbog toga naljutila i poručila da će, ukoliko bude blokiran još jedan njen brifing, jedan novinar ili američki medij "morati da ide kući".

Gugl je prethodno objasnio da je razlog za to što je skinuo snimke brifinga Marije Zaharove to što je prekršeno pravilo ponašanja, odnosno navedeno je da "politika kompanije zabranjuje sadržaj koji negira ili umanjuje dobro dokumentovane epizode nasilja".

Do pretnje Marije Zaharoe dolazi samo nekoliko nedelja nakon što je Donji dom ruskog parlamenta usvojio zakon koji bi državi trebalo da omogući da zabranjuje strane medije u Rusiji, kako je to navedeno u odluci, ukoliko je neka zemlja bila neprijateljska prema Rusiji.

Taj zakon još nije stupio na snagu jer bi trebalo da ga potvrdi Gornji dom parlamenta i da ga na kraju potpiše i Vladimir Putin. Međutim, prema rečima predsedavajućeg Dume Vjačeslava Volodina, SAD žele "da imaju monopol na informisanje i to ne sme da im se dozvoli".

Inače, Jutjub je nedavno blokirao i kanal Ruske dume. Uprkos protestima agencije za nadzor informacionih tehnologija ta odluka se nije promenila.

Od kada je počeo rat u Ukrajini društvene mreže su često sputavale glasove ruskih zvaničnika i državnih medija, ali je i ruska strana pokušala da uzvrati tako što je u aprilu kaznila Tviter, a potom i kompaniju Meta zbog događaja koji nisu bili direktno vezani za rat u Ukrjaini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa