Evropa

Mađarska ponovo blokira šesti paket sankcija, zahteva da se patrijarh Kiril ukloni s liste sankcionisanih pojedinaca

Komentari

Autor: Tanjug

01/06/2022

-

18:14

Mađarska ponovo blokira šesti paket sankcija, zahteva da se patrijarh Kiril ukloni s liste sankcionisanih pojedinaca
Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska je danas na sastanku iza zatvorenih vrata u Briselu zatražila od EU da patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril bude uklonjen sa predložene liste sankcionisanih pojedinaca, čime je ponovo blokirala usvajanje šestog paketa sankcija koji uključuje embargo na uvoz rusko nafte.

Ovi zahtevi Mađarske usporavaju usvajanje šestog paketa sankcija protiv Rusije, prenosi agencija Blumberg, pozivajući se na izjave neimenovanih zvaničnika EU.

Mađarska je takođe pokrenula raspravu o manjim tehničkim pitanjima u vezi sa zabranom uvoza ruske nafte u zemlje EU, navodi Blumberg.

Prethodno je juče objavljeno da je Evropska unija usvojila novi, šesti paket sankcija Rusiji koji podrazumeva zabranu uvoza ruske nafte kao dodatnu kaznu za rat u Ukrajini koji traje blizu 100 dana.

„Maksimalni pritisak na Rusiju da okonča rat“, napisao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na Tviteru posle višesatnih razgovora lidera zemalja EU o novom paketu sankcija protiv Moskve.

Dogovaranje o ovom paketu je zbog protivljenja pojedinih zemalja, pre svega Mađarske, trajalo nedeljama.

Ipak, embargo neće biti potpun. Dogovoreno je da će hitne sankcije uticati samo na rusku naftu koja se transportuje u EU preko mora što je dve trećine ukupnog uvoza iz Rusije.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Marina

02.06.2022 07:32

Ali zašto da mu se skine njemu sankcije? Kada Ruski Kiril podržava rat, Putina i agresiju? On nije pobožan pobogu!

Evropa