Evropa

Rusko MSP o kršenju prava sunarodnika u inostranstvu: Totalna diskriminacija, odbijanje pružanja usluga

Komentari

Autor: Tanjug

02/06/2022

-

07:45

Rusko MSP o kršenju prava sunarodnika u inostranstvu: Totalna diskriminacija, odbijanje pružanja usluga
Rusko MSP o kršenju prava sunarodnika u inostranstvu: Totalna diskriminacija, odbijanje pružanja usluga - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je izveštaj pod nazivom "O kršenju prava ruskih državljana i sunarodnika u inostranstvu" koji obuhvata 37 država, a između ostalog se navodi da se napadi na ruska diplomatska predstavništva dešavaju samo u zemljama koje uvode sankcije Rusiji.

U izveštaju se navodi da je registrovano drastično pogoršanje kada je reč o poštovanju prava ruskih državljana u inostranstvu, kao i da se pojavila "totalna diskriminacija Rusa koja šokira svojom surovošću", prenosi Sputnjik.

Dodaje se da su napadi na ruska predstavništva u inostranstvu planirane akcije koje se događaju samo u zemljama koje uvode sankcije protiv Rusije, i konstatuje da postojanje i minimalne veze sa Rusijom u Americi sada može da bude razlog za fizičko nasilje.

Kako se navodi u izveštaju, od početka specijalne vojne operacije više od 5.000 građana Ukrajine obratilo se Ministarstvu spoljnih poslova Rusije "sa informacijama o teroru od strane osoba kojima je dato oružje".

Dodaje se i da diskriminacija dece koja imaju rusko državljanstvo ili ruske korene u zapadnim zemljama posebno izaziva uznemirenje.

"Niz država pokušava da prikrije nacističku suštinu politike Kijeva", navodi se u izveštaju i ističe da su kršenja prava Rusa od strane "kolektivnog Zapada" masovna.

"Među najraširenijim slučajevima su: odbijanje pružanja čitavog niza usluga (obrazovnih, medicinskih, bankarskih), uvođenje mera protiv ruskog biznisa, zaplena imovine ruskih državljana, zahtevi pod prinudom da se ruski državljani javno pokaju ili osude postupke ruskih vlasti", navodi se u izveštaju.

Kao primeri se navode i isključivanje sa sportskih takmičenja, muzičkih manifestacija, napadi, pretnje, uvrede, namerno uništavanje imovine i diskriminacija, potom otpuštanje sa posla, iseljavanje ruskih porodica iz stanova bez obzira na ugovor o iznajmljivanju i drugo.

Komentari (0)

Evropa