Evropa

Oružje za suzbijanje ruske taktike i trka s vremenom: Moskva ljuta zbog isporuka američkih raketa Kijevu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/06/2022

-

18:06

Oružje za suzbijanje ruske taktike i trka s vremenom: Moskva ljuta zbog isporuka američkih raketa Kijevu
M142 HIMARS - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden je potvrdio da će njegova administracija da pošalje napredne raketne sisteme srednjeg dometa Ukrajini, nakon što je Kijev tražio to oružje ističući da mu je neophodno da bi se odbila ruska ofanziva na istoku. To je izazvalo burne reakcije iz Moskve koja upozorava da SAD "žele da doliju ulje na vatru".

Džozef Bajden je rekao da će novi raketni sistemi omogućiti Ukrjaini da izvodi "preciznije napade na ključne mete". U autorskom tekstu za Njujork Tajms američki predsednik je rekao da je cilj SAD jasan. "Mi želimo da vidimo demokratsku, nezavisnu, suverenu i naprednu Ukraijunu koja ima načine da se odbrani od buduće agresije", rekao je Bajden i dodao da ne želi rat između NATO i Rusije.

I Pentagon je potvrdio da će SAD da obezbede Ukrajini četiri artiljerijska raketna sistema visoke pokretljivosti. Ono što brine Rusiju je što bi na taj način bio proširen domet dejstva ukrajinske vojske, a Rojters procenjuje da će za upravljanje novim sistemima biti potrebno oko tri nedelje obuke.

profimedia

 

Glavni politički savetnik Pentagona Kolin Kal rekao je da su SAD dobile uveravanja od ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i drugih u njegovoj vladi da ovi novi sistemi neće biti ispaljeni na rusku teritoriju.

Međutim, Rusija je oštro reagovala povodom novog poteza SAD. Zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov je rekao da Moskva "ekstremno negativno" gleda na nove isporuke oružja i upozorava da je američka vojna podrška Ukrajini opasna.

Kremlj je upozorio da će zemlje koje budu poslale napredno oružje Ukrajini morati da se suoče sa teškim posledicama. Ministar spljnih poslova Sergej Lavrov je nedavno rekao da je Zapad proglasio totalni rat Rusiji. Takođe, nakon što je objavljen Bajdenov tekst u Njujork Tajmsu, rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da ruske nuklearne snage održavaju vežbe u Ivanovu, severoistočno od Moskve.

O kakvom oružju je reč?

Najavljeno je da će amerika poslati Ukrajini mobilne raketene sisteme visoke mobilnosti (HIMARS), i naglašeno da to nisu sistemi najvećeg dometa. Napredno oružje je deo novog paketa vojne pomoći vrednog 700 miliona dolara.

HIMARS je američki laki višecevni bacač raketa. Standardne rakete koje ispaljuje ovaj sistem imaju domet od oko 43 milje (69 kilometara). Ukrajinci trenutno koriste rusku verziju ovog sistema.

Ukrajinske snage već koriste američke haubice M777 koje imaju domet od oko 18 milja. Takođe, Amerika je poslala u Ukrajinu rakete Stinger i Džavelin koje se ispaljuju s ramena. Sistem HIMARS se šalje ukrajinskoj vojsci u tenutku dok Kijev gubi pozicije u bici za Donbas u kojoj dominira artiljerija.

profimedia

 

U tekstu je Bajden ponudio garancije predsedniku Putinu da SAD nemaju nameru da isprovociraju širi konflikt, ni da koriste oružje masovnog uništenja.

"Mi ne ohrabrujemo Ukrajinu i ne omogućavamo joj napad van njenih njenih granica. Ne želimo da prolongiramo rat, samo da bsimo naneli bol Rusiji", napisao je i dodao da se trenutno ne vidi namera Rusije da koristi nuklearno oržuje uprkos povremenoj retorici koju je ocenio kao opasnu i veoma neodgovornu.

U međuvremenu je objavljeno da će Velika Britanija poslati višecevne raketne sisteme u Ukrajinu kako bi joj pomogla u odbrani od Rusije. Britanija će poslati lansere M270 koji će moći da gađaju ciljeve udaljene do 80 kilometara, što će omogućiti "značajno povećanje sposobnosti ukrajinskih snaga", navelo je sinoć u saopštenju britansko ministarstvo.

U saopštenju se dodaje da je taj potez "blisko koordinisan" sa odlukom SAD. "Velika Britanija stoji uz Ukrajinu i preuzela je vodeću ulogu u snabdevanju njenih herojskih trupa ključnim naoružanjem koje im je potrebno za odbranu zemlje", naglasio je Volas.

Britanska vlada je saopštila da će ukrajinske trupe biti obučene kako da koriste lansere u Velikoj Britaniji, da bi njihova efikasnost mogla biti maksimizovana, navodi CNN.

"Trka s vremenom"

Istoričar Aleksandar Životić navodi za Euronews Srbija da Ukrajina dobija oružje prema zapadnim procenama o tome koliko je ugrožena.

"Vidite, taj temo isporuka je jasan. Kad god je vojni prtisak s ruske strane veći, vidite da se ubrzavaju isporuke. Ali ono od čega Zapad strahuje, to je da se ne isporučuju sistemi kojima bi mogli da tuku ciljeve po dubini ruske teritorije jer bi ih to uvelo u veliki problem", rekao je Životić.

Dodaje da je do sada bila praksa da se šalje oružje koje je pre svega defanzivnog karaktera i da se najviše isporučivalo protivoklopno naoružanje, radari, transportna sredstva i sredstva za elektronsko ratovnje.

Profimedia

 

"Treba napomenuti, isporučuje se artiljerija, i to veoma moderna, sa obrazloženjem da treba da se suprotstave da bi parirali parilali ovoj ruskoj maasovnoj upotrebi artiljerije. Oni su se opredelili za taktiku koja je nezgodana i nepopularna, da se sa bezbednog rastojanja prosto uništavaju određene sredine bilo da su urbane ili ruralne", napomenuo je Životić.

Kaže da sada stiže dalekometna artiljerija koja je često većeg dometa nego ruska i da će sad da počne ono što se zove "kontrabatiranje" - kad artiljerija jedne strane tuče artiljeriju druge.

Kada je reč o budućim događajima u ratu, Životić ističe da mu ne deluje da situacija ide ka smirivanju. "Mislim da će ovo dosta potrajati, dokle god ima volje za borbom na obe strane. Što se Ukrajanaca tiče, oni imaju volju da se brane i imaju podršku materijalnu sa Zapada", naveo je.

Dodaje i da je rusko insistiranje na ofanzivi trka sa vremenom.

"Ukrajinci najavljuju da će od početka jula biti sposobniji za šire operacije odnosno da će oni dotle dobiti veliku količinu naoružanja i vojne opreme", zaključio je Životić. 

Komentari (0)

Evropa