Evropa

Pariz spreman da bude domaćin sporazuma Skoplja i Sofije

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2022

-

12:48

Pariz spreman da bude domaćin sporazuma Skoplja i Sofije
Pariz spreman da bude domaćin sporazuma Skoplja i Sofije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da je spreman da bude domaćin u Parizu zvaničnicima Severne Makedonije i Bugarske, u cilju potpisivanja bilateralnog sporazuma kojim bi se omogućilo pokretanje pregovora o makedonskom pristupanju EU.

Makron je sinoć razgovarao s predsednikom Bugarske Rumenom Radevim i premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim u okviru, kako je saopštila Jelisejska palata, napora koje prethodnih nekoliko sedmica vodi Francuska kao predsedavajuća Saveta EU u nastojanju da se traži rešenje za nesporazum između dve države i na taj način konkretizuje evropska perspektiva Skoplja.

Tokom razgovora, Makron je rekao da u potpunosti podržava potpisivanje sporazuma između Skoplja i Sofije, koji bi omogućio da se doprinese dobrosusedskim odnosima i poštovanju osnovnih prava građana koji se izjašnjavaju kao pripadnici drugih zajednica ili manjina, navodi se u saopštenju.

"Predsednik Republike preneo je da je spreman da primi u Parizu, kada se ukaže trenutak, predstavnike vlasti Bugarske i Severne Makedonije u cilju zaključivanja bilateralnog sporazuma", navelo je francusko predsedništvo.

Bugarska blokira pristupanje Severne Makedonije Evropskoj uniji od novembra 2020. godine zbog sporova vezanih za jezik i istoriju, podseća makedonska agencija MIA.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa