Evropa

Prvi nastup Merkel nakon odlaska sa vlasti: Bivša nemačka kancelarka o drhtavici, smrti majke i Putinu

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2022

-

23:25

Prvi nastup Merkel nakon odlaska sa vlasti: Bivša nemačka kancelarka o drhtavici, smrti majke i Putinu
Tanjug/AP/Fabian Sommer - Copyright Tanjug/AP/Fabian Sommer

veličina teksta

Aa Aa

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel govorila je večeras, u prvom javnom nastupu pred novinarima nakon odlaska sa vlasti, i o ličnim stvarima, kao što je drhtavica, na kraju njenog mandata, koja je zabrinula mnoge Nemce.

Upitana za drhvaticu, koja se videla, prilikom prve posete predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, rekla je da je to bilo vezano za smrt njene majke.

"To je bilo vezano za smrt moje majke, i nakon toga i strah da ponovo dođem u takvi situaciju", prenela je iskreno ono što se čuvalo kao tajna dok je bila na vlasti.

Upitana kako je trenutno kazala je da se danas lično oseća odlično.

"Zamišljala sam nešto drugačije vreme posle mog mandata, a i 24. februar bio je prava prekretnica. Lepo je raditi i druge stvari nakon što sam dobrovoljno napustila funkciju. Naravno ostajem uvek političko biće", objasnila je ona.

Fabian Sommer/dpa via AP

 

Merkelova je istakla da je odlučila da ne izađe ponovo na izbore pošto je posle 16 godina na vlasti primetila da ponekad nije bila više toliko borbena kao osam godina pre.

"Za mene je to bio pravi trenutak. U demokratiji je normalno da ljudi, koji su izabrani, mogu biti i razvlašćeni. Zemlje u kojima toga nema su mi sumnjive", objasnila je ona.

"Rat u Ukrajini je velika greška"

Merkel je poručila ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da je rat u Ukrajini "velika greška".

"To je brutalni napad, kojim se krši međunarodno pravo i za šta ne postoji nikakvo opravdanje", kazala je Merkel u razgovoru sa novinarima u pozorištu "Berliner Ensemble".

Takođe ona je ukazala i na propuste Zapada.

Prema njenim rečima, proteklih godina nije stvorena bezbednosna arhitektura koja bi sprečila ovaj rat, te dodala da i o tome treba razmišljati.

Merkel je naglasila da nije delila mišljenje Putina da Rusiju Zapad stalno ponižava, ali je znala da on tako razmišlja. Prisetila se da se to videlo i prilikom njene poslednje posete Moskvi. Tada je Putin Merkelovoj, kako je prenela, objasnio da je raspad Sovjetskog Saveza bila najgora stvar 20-og veka.

Međutim, Merkelova, koja je rođena u Istočnoj Nemačkoj, kaže da je raspad SSSR-a bila najsrećnija okolnost.

Takođe je prenela da je u junu prošle godine, kada se američki predsednik Džozef Bajden sastao sa Putinom, bila saglasna sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, da je iz evropskog ugla važno pokušati uspostaviti dijalog sa šefom ruske države, jer se već tada naziralo da ne ide dobro oko Sporazuma iz Minska.

Međutim, priseća se, EU tada nije postigla saglasnost, a Merkelova je tada pomislila "svi znaju da uskoro odlazim, a da je to bilo pre par godina sigurno bi to progurala".

"Putin razume samo jezik vojske" 

Istakla je da nema šta sebi da prebacuje da je premalo pokušala kako se takvi događaji, kao što je rat u Ukrajini, ne bi dogodili. Ukazala je i da je njeno shvatanje vrednosti različito od Putinovih.

"On smatra demokratiju pogrešnom, a ja je smatram ispravnom", objasnila je ona.

Aneksija Krima, prema njenim rečima, bila je prekretnica i dodala da kod Putina uočava stalno prekoračenje linija, kao i da je jasno da on razume samo jezik vojske.

Što se njenog današnjeg života tiče, kaže da je potpuno normalna građanka, ali da mora biti obazrivija u izjašnjavanju o aktuelnim stvarima, jer smatra da nije njen zadatak da "daje komentare sa aut linije".

Govoreći o aktuelno nemačkoj vladi, rekla je da bi volela da je vodi CDU, ali i da u vladu Olafa Šolca spoljnopolitički ima puno poverenje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa