Evropa

Prvi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj, izlaznost do podne najniža u poslednjih 20 godina

Komentari

Autor: Tanjug

12/06/2022

-

08:58

Prvi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj, izlaznost do podne najniža u poslednjih 20 godina
Prvi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj, izlaznost do podne najniža u poslednjih 20 godina - Copyright Tanjug/AP/Bob Edme

veličina teksta

Aa Aa

Birači u Francuskoj danas glasaju u prvom krugu parlamentarnih izbora koji će odlučiti da li će predsednik Emanuel Makron dobiti većinu ili ostati bez podrške potrebne da sprovede reformsku agendu. Biračka mesta su otvorena u 8.00 časova i biće zatvorena u 18.00 sati, osim u velikim grdovima gde će moći da se glasa do 20.00 časova.

Izlaznost birača u 12 časova bila je 18,4 posto, što je najniži odziv u poslednjih 20 godina, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Na prethodnim izborima u ovoj fazi izlaznost je iznosila 19,2 odsto, preneo je Rojters.

Više od 6.000 kandidata, starih od 18 do 92 godine, u prvom krugu izbora konkurisalo je za 577 mesta u Narodnoj skupštini, preneo je AP.

Oni koji dobiju najviše glasova plasiraće se u odlučujući drugi krug izbora koji će biti održan 19. juna.

Tanjug/AP/Ludovic Marin

 

Aktuelni predsednik Francuske Emanuel Makron je suočen sa snažnim izazovom ujedinjenog levog bloka za koji ankete pokazuju da bi mogao lišiti predsednika potrebne većine u parlamentu, navodi Rojters.

Ankete pokazuju da bi Makronu i njegovim saveznicima moglo nedostajati čak 40 mesta od potrebne većine od 289 poslanika.

Takođe, ankete su uoči izbora pokazale da bi liderka desnice Marin Le Pen mogla dobiti poziciju u parlamentu već u prvom krugu i dobiti preko 50 odsto glasova.

 

 

 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa