Evropa

Makron o parlamentarnim izborima: Razvoj privrede ili "francuski nered"

Komentari

Autor: Tanjug

09/06/2022

-

17:37

Makron o parlamentarnim izborima: Razvoj privrede ili "francuski nered"
Makron o parlamentarnim izborima: Razvoj privrede ili "francuski nered" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da mu je izuzetno važno da njegov politički blok na parlamentarnim izborima ovog meseca osvoji "snažnu i jasnu" većinu glasova da bi mogao da unapredi privredu i izbegne, kako je naveo, "francuski nered".

Makron je istakao da bi dobar rezultat partija krajnje levice i krajnje desnice na izborima 12. i 19. juna uneo neizvesnost u politički život Francuske koji je već uzdrman dešavanjima u Ukrajini i rastućom inflacijom.

"Ništa ne bi bilo opasnije od toga da se 'francuski nered' doda 'svetskom neredu', kako to predlažu ekstremisti", izjavio je danas Makron, prenosi Rojters.

Dve ankete su ranije ove nedelje pokazale da nije sigurno da će Makronov tabor osvojiti apsolutnu većinu na parlamentarnim izborima.

Ukoliko ne dobije apsolutnu većinu, bio bi to veliki neuspeh za Makrona, koji bi u tom slučaju morao da proširi svoju koaliciju, što bi zauzvrat moglo da mu oteža realizaciju reformi koje želi da ostvari.

Manjinska ili koaliciona vlada bila bi neobičan scenario za savremenu Francusku, jer je Peta republika dizajnirana tako da u njoj ne bi trebalo da postoje nezgrapne koalicije, ocenjuje Rojters.

Makron je ponovo izabran za predsednika Francuske u aprilu ove godine, ali neće moći da sprovede reforme usmerene na jačanje privrede, kao što su smanjenje poreza i promena penzionog sistema, ukoliko njegova stranka ne osvoji većinu u Donjem domu francuskog parlamenta.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa