Evropa

Zatvorena birališta u Francuskoj, Makronova koalicija na putu da izgubi većinu u parlamentu

Komentari

Autor: BBC, Gardijan

19/06/2022

-

20:13

Zatvorena birališta u Francuskoj, Makronova koalicija na putu da izgubi većinu u parlamentu
Zatvorena birališta u Francuskoj, Makronova koalicija na putu da izgubi većinu u parlamentu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Koalicija Zajedno francuskog predsednika Emanuela Makrona na putu je da izgubi apsolutnu većinu u parlamentu. Prve procene objavljene nakon zatvaranja birališta u nedelju uveče pokazuju da će njegova stranka biti prva, ali bez apsolutne većine nakon drugog kruga.

Prema procenama koje je preneo BBC pozivajući se na državne medije, koalicija Zajedno će osvojiti između 210 i 250 poslaničkih mesta, od ukupno 577. Za apsolutnu većinu bilo im je potrebno 289.

Levičarska koalicija Nupes Žan-Lik Melanšona dobila je 149 mesta, dok je istorijski rezultat ostavario Nacionalni skup Marin Le Pen sa osvojenih 89 mandata.

Ukoliko se ovakve projekcije ostvare i po objavljivanju konačnih rezultata izbora, Zajedno više neće biti u mogućnosti da sama glasa o predlozima zakona koje je usvojila vlada, javlja pariski "Mond". Ako to bude konačan ishod, nastavak Makronovih reformi zavisiće  od njegove sposobnosti da okupi umerene snage izvan svog saveza s desne i leve strane. On će verovatno biti prisiljen na kohabitaciju s čovekom koji ne želi njegove reforme Žan Lik Melanšonom. 

Prvi krug izbora, koji je održan 12. juna, obeležila je rekordno mala izlaznost od 47,7 odsto.

Makron je imao više od 300 mesta u odlazećem parlamentu i ubedljivo je pobedio Nacionalni skup Marin Le Pen na predsedničkim izborima u aprilu.

Agencija Rojters podseća da je Makron (44) u aprilu postao prvi francuski predsednik u dve decenije koji je osvojio drugi mandat, uz ocenu da vodi duboko razočaranu i podeljenu zemlju u kojoj je porasla podrška populističkim strankama desnice i levice.

Francuski predsednik je tražio snažan mandat u kampanji koja se vodila pod uticajem rata u Ukrajini čije su poslediice globalna ograničenja u snabdevanju hranom i energijom i rast inflacije, ocenila je britanska agencija.

"Stravičan poraz", "zemljotres", "ozbiljan neuspeh"

Makronova koalicija ostaje najveća grupacija u parlamentu, ali je pretrpela značajne gubitke u, kako su mediji nazvali, "stravičnom porazu" i "zemljotresu". Politički analitičari ocenili su rezultate kao "ozbiljan neuspeh" za Makronovu grupaciju, koja je propustila većinu sa velikom razlikom od najmanje 30 mesta, za razliku od njene ubedljive pobede pre pet godina, prenosi Gardijan.

Naima, Makron je sada suučen sa neizvesnošću oko toga kako će sprovoditi svoju unutrašnju politiku, poput podizanja starosne granice za odlazak u penziju i remont državnih davanja.

Njegovi centristi će morati da naprave kompromise i prošire saveze u parlamentu kako bi mogli da iznesu njegove predloge za smanjenje poreza i promene u sistemu socijalne zaštite.

Melanšon: Potpuni poraz predsedničke stranke

Lider Nova narodna ekološka i socijalna unija (Nupes) Žan-Lik Melanšona pozdravio je večeras nakon drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj "totalno razbijanje predsedničke stranke".

"Niko nema većinu. Francuska se izjasnila i mora se reći nedovoljno, jer je nivo apstinenata i dalje previsok, što znači da veliki deo Francuske ne zna gde da se okrene, tako da su tri bloka na sličnom nivou", naveo je Melanšon, prenosi Figaro.

On je dodao da još ne zna da li je njegova koalicija na prvom ili drugom mestu.

"Ali to je neuspeh 'makronije', moralni neuspeh onih koji su svima davali lekcije. Oni su ojačali Nacionalno okupljanje Marin Le Pen", smatra Melanšon.

Le Pen: Ubedljivo najveća pobeda naše političke porodice

Predsednica Nacionalnog okupljanja (RN) Marin Le Pen istakla je da je ta desničarska stranka na današnjim parlamentarnim izborima u Francuskoj ostvarila "ubedljivo najveću pobedu u istoriji".

"Naša poslanička grupa će biti daleko najveća u istoriji naše političke porodice. Ovo poverenje nas obavezuje", istakla je Le Pen, prenosi Figaro.

Prema njenim rečima, Nacionalno okupljanje je postiglo svoj cilj "da Makron postane predsednik manjine, bez kontrole vlasti" i da se nastavi politička rekompozicija koja je neophodna za demokratsku obnovu.

Obrađeno 97 odsto glasova

Prema rezultatima drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj, na osnovu 97 odsto obrađenog glasačkog materijala, koalicija Zajedno predsednika države Emanuela Makrona vodi sa 38,31 procenata osvojenih glasova ili 226 mandata u skupštini, objavljeno je na sajtu francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Nova narodna ekološka i socijalna unija (Nupes) Žan-Lik Melanšona osvojila je 31,43 odsto glasova ili 119 mandata u parlamentu.

Na trećem mestu je desničarsko Nacionalno okupljanje (RN) Marin Le Pen sa osvojenih 17,61 odsto glasova, odnosno 89 poslaničkoih mesta.

Četvrti su Republikanci sa 7,10 odsto glasova, odnosno 61 mandatom, navodi francusko Ministarstvo.

Izlaznost na današnjim izborima je prema navodima francuskog MUP-a, posle obrađenih 97 procenata glasačkog materijala, iznosila 46,88 odsto.

Vlada pozvala umerene stranke da oforme većinu

Francuska vlada će se obratiti svim umerenim strankama kako bi se oformila većina u parlamentu nakon što je koalicija Zajedno predsednika države Emanuela Makrona izgubila apsolutnu većinu, saopštila je portparolka francuske vlade Olivija Gregoar.

"Obraćamo se onima koji žele da vode zemlju napred", navela je Gregoar, prenosi Rojters.

Francuska premijerka Elizabet Born izjavila je da će njena vlada od sutra početi da radi na tome da obezbedi većinu u parlamentu i stabilnost francuske ekonomije.

"Imam poverenje u sve nas i u naš osećaj odgovornosti. Želimo da nastavimo da vas štitimo i osiguravamo vašu bezbednost", navela je Born, prenosi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa