Evropa

Sud zabranio stranku Viktora Medvedčuka, bliskog Putinovog saveznika u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

20/06/2022

-

17:46

Sud zabranio stranku Viktora Medvedčuka, bliskog Putinovog saveznika u Ukrajini
Sud zabranio stranku Viktora Medvedčuka, bliskog Putinovog saveznika u Ukrajini - Copyright Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski sud zabranio je prorusku stranku "Opoziciona platforma - Za život" koju vodi Viktor Medvedčuk, bliski saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, saopštilo je danas ukrajinsko Ministarstvo pravde.

U saopštnju se navodi da je sud u zapadnom gradu Lavovu odlučio da prenese na državu svu imovinu, sredstva i drugu imovinu koja pripada toj partiji, koju predvodi Medvedčuk, inače bogati biznismen optužen za izdaju, preneo je Rojters.

Ministarstvo je postupilo prema zakonu koji je prošlog meseca usvojio parlament i koji mu je omogućio da se obrati sudu da traži zabranu stranaka čije se aktivnosti smatraju pretnjom Ukrajini.

Ukrajinski savet za nacionalnu bezbednost i odbranu preporučio je da se ova definicija primeni na Medvedčukovu partiju, drugu po veličini u parlamentu.

"Sud je zabranio delovanje političke partije "Opoziciona platforma - Za život". Odgovarajući na tužbeni zahtev Ministarstva pravde, Osmi upravni apelacioni sud je doneo odluku", navelo je Ministarstvo na Fejsbuku.

Stranka se protivila odluci parlamenta da prizna Rusiju kao državnog agresora nakon što je održan referendum o pripajanju Kirma Rusiji 2014. godine i podržala, kako navodi Rojters, separatiste koje podržava Rusija na istoku Ukrajine.

Njeni poslanici su preferirali bliske veze sa Moskvom umesto integracije sa Evropom, navela je britanska agencija.

Medvedčuku preti kazna do 15 godina zatvora ako bude osuđen za izdaju i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa