Evropa

Ukrajinska bolničarka koja je snimila opsadu Marijupolja oslobođena iz zatočeništva

Komentari

Autor: Euronews

19/06/2022

-

20:45

Ukrajinska bolničarka koja je snimila opsadu Marijupolja oslobođena iz zatočeništva
Julija Paievska - Copyright Tanjug/AP/Invictus Games Team Ukraine

veličina teksta

Aa Aa

Bolničarka iz Ukrajina koja je ranije ove nedelje oslobođena iz ruskog zarobljeništva Julija Pajevska zahvalila se ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom.

"Znam da će sve uspeti i svi ćemo biti kod kuće kao što sam ja sada", rekla je Pajevska obraćajući se Ukrajincima koji su još u zatočeništvu.

Video objavljen na društvenim mrežama pojavio se nakon što je Zelenski objavio da je Pajevska, poznata i kao Taira – nadimak koji je odabrala za sebe u igrici World of Warcraft – kod kuće, prenosi Euronews.

"Danas to konačno mogu da saopštim. Uspeli smo da oslobodimo Tairu, ukrajinsku bolničarku Juliju Pajevsku, iz zatočeništva. Zahvalan sam svima koji su radili na ovom rezultatu. Taira je kod kuće. Nastavićemo da radimo na oslobađanju svih", ističe Zelenski.

Tanjug/AP/Yuliia Paievska

 

Suprug bolničarke Vadim Puzanov je naglasio da je osetio veliko olakšanje. Njih dvoje su razgovarali telefonom dok su nju vozili u kijevsku bolnicu kako bi proverili njeno zdravlje.

Snimci iz Marijupolja

Taira je postala poznata nakon što je kamerom za telo snimila svoj rad u Marijupolju dok je lučki grad bio pod ruskom opsadom. Dobila je kameru 2021. godine dok se spremala da učestvuje na ukrajinskim igrama "Invictus" za vojne veterane, ali je na kraju njome snimila užasne događaje u Marijupolju, uključujući njene napore da spase ranjene na obe strane.

Na snimku od 10. marta vide se dva ruska vojnika, jedan u invalidskim kolicima, a drugi sa očiglednom povredom noge, koje su ukrajinske snage grubo izvukle iz kola hitne pomoći. Ukrajinski vojnik je opsovao jednog od njih. "Smiri se, smiri se", kaže mu Taira.

Jedna žena ju je pitala: "Hoćeš li lečiti Ruse?"

"Oni neće biti tako ljubazni prema nama. Ali šta durgo da radim", odgovorila je bolničarka.

Pajevska je prosledila snimke timu Asošiejted presa dan pre nego što su je uhvatile ruske trupe i istog dana kada su ruske trupe bombardovale gradsko pozorište, ubivši oko 600 ljudi.

Stotine istaknutih Ukrajinaca su kidnapovane ili zarobljene, uključujući lokalne zvaničnike, novinare, aktiviste i branitelje ljudskih prava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa