Evropa

Odluka koju je Kijev iščekivao: Evropska komisija preporučila da Ukrajina dobije status kandidata

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC

17/06/2022

-

12:08

Odluka koju je Kijev iščekivao: Evropska komisija preporučila da Ukrajina dobije status kandidata
Odluka koju je Kijev iščekivao: Evropska komisija preporučila da Ukrajina dobije status kandidata - Copyright Tanjug AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija preporučila je da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata za članstvo u EU, ali takva odluka nije doneta u slučaju Gruzije.

"Preporučujemo da Ukrajina dobije status kandidata, verujući da će zemlja sprovesti veliki broj važnih reformi", navela je predsednica EK Ursula fon der Lajen, a objavljeno je na njenom Tviter profilu.

Kako se dodaje, Ukrajina je jasno pokazala posvećenost evropskim vrednostima i standardima. 

Usrula fon der Lajen je u obraćanju rekla: "Imamo jasnu poruku, a to je - da, Ukrajina zaslužuje evropsku perspektivu, da Ukrajina bi trebalo da postane zemlja kandidat.

Kako je istakla, to se bazira na razumevanju da je urađen "dobar posao", ali da predstoji još važnih stvari koje bi trebalo ispuniti.

"Kompletan proces je baziran na učinku, i napredak zavisi potpuno od Ukrjaine. Zbog toga se proces nalazi u rukama Ukrajine", rekle je predsednica EK, prenosi BBC.

Ovakva odluka Evropske komisije mogla se naslutiti nakon što je  predsednik Ukrajine Volodmir Zelenski rekao da njegova zemlja nikada nije bila bliže Evropskoj uniji. U svom obraćanju posle sastanka sa liderima Nemačke, Francuske, Italije i Rumunije u Kijevu, istakao je da je to bio "zaista istorijski dan" i "korak napred".

On je tada rekao da Ukrajina oseća podršku od te četiri države kandidaturi za članstvo u EU i da je njegov ukupni utisak posle sastanka pozivian.

Zeleno svetlo za Moldaviju, ali ne i za Gruziju

Evropska komisija je preporučila i da Moldavija dobije status kandidata, ali za Gruziju se zahteva da se ispune određeni uslovi.

"Moldavija je na putu reformi, borbe protiv korupcije i na evropskom putu", rekla je Ursula fon der Lajen. 

Međutim, kada je reč o Gruziji, ona je navela da ta zemlja mora da krene ka strukturnim reformama i ka EU. 

Zelenski zahvalio na, kako kaže, istorijskoj odluci

Odluka Evropske komisije da preporuči da Ukrajini bude odobren statusa kandidata za Evropsku uniju pomoći će Kijevu da pobedi rusku invaziju, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"Ovo je prvi korak ka članstvu u EU koji će nas sigurno približiti našoj pobedi. Zahvalan sam Fon der Lajen i svakoj (EU) članici na istorijskoj odluci", naveo je Zelenski na Tviteru.

 

 

Moldavija pozdravila preporuku Evropske komisije

Moldavija pozdravlja preporuku Evropske komisije (EK) da joj se dodeli status kandidata za članstvo u EU, izjavila je danas predsednica te zemlje Maja Sandu.

"Preporuka je zasnovana na shvatanju da će naša zemlja uložiti više napora u ključnim oblastima kao što su reforma pravosuđa, borba protiv korupcije, javna uprava i ljudska prava", istakla je Sandu, prenosi Rojters.

Ona je dodala da očekuje da će lideri EU Moldaviji odobriti status kandidata za članstvo sledeće nedelje, navodi britanska agencija.

"Prvi korak ka konačnoj odluci o kandidaturi"

Evropska komisija je današnjom odlukom načinila prvi korak ka konačnoj odluci EU. O tome da li će ove zemlje dobiti status kandidata, nakon što su za to aplicirale posle početka rata u Ukrajini, odlučiće šefovi država i vlada svih 27 zemalja članica EU.

Ambasadori Evropske unije odlučili su početkom marta da uzmu u razmatranje zahteve Ukrajine, Gruzije i Moldavije da postanu članice EU, a od tada su mišljenja zemalja članica o tome podeljena.

Tokom posete Kijevu, na konferenciji za novinare, podršku Ukrajini za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji dali su francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc, italijanski premijer Mario Dragi i predsednik Rumunije Klaus Johanis.

Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko

 

"Sva četvorica podržavamo hitan status Ukrajine za kandidata za EU. Nemačka i Francuska nikada neće razgovarati sa Rusijom umesto sa Ukrajinom, niti će nuditi bilo kakve ustupke u ime zemlje ili razgovarati o njima", rekao je Makron u Kijevu.

Sa druge strane, Kipar i Grčka podržavaju članstvo Ukrajine u EU, ali se protive ubrzanom procesu pristupanja, ranije su naveli diplomatski izvori za briselski Euractiv.

Tu je i treća grupa članica EU, koja nije baš definisala javno svoj stav o Ukrajini kada je reč o dodeli statusa kandidata i među kojima postoji vrsta kolebanja. Tu spadaju Španija, Slovenija, Mađarska.

Takođe, iz zemalja EU apelovali su i da se usled aktuelne krize ne sme zaboraviti na proces proširenja na Zapadni Balkan, koji traje godinama. Na to posebno skreću pažnju austrijski zvaničnici.

Prema oceni sagovornika Euronews Srbija, predlozi Makrona, ali i predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela o geopolitičkoj zajednici došli su upravo nakon zahteva Ukrajine, Moldavije i Gruzije da dobiju kandidaturu za članstvo u EU, kao način da se poboljša saradnja sa zemljama van Unije, dok proces proširenja, ako do kandidature dođe, traje.

Komentari (0)

Evropa