Evropa

Moldavija: Status kandidata za EU se ne sme dati samo Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

25/05/2022

-

11:40

Moldavija: Status kandidata za EU se ne sme dati samo Ukrajini
Moldavija: Status kandidata za EU se ne sme dati samo Ukrajini - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Moldavija ima "istorijsku" priliku da se priključi Evropskoj uniji i bilo koji projekti koji približavaju zemlju EU ne smeju zameniti put ka punopravnom članstvu, izjavila je danas premijerka te zemlje Natalija Gavrilita, dodavši da se status kandidata ne sme dodeliti samo Ukrajini.

Rojters navodi da je ova država ubrzala napore da se priključi EU zbog straha da bi mogla da bude uvučena u konflikt u Ukrajini.

"Podržavamo bilo koji mehanizam koji nas približava, pojačava našu saradnju, dokle god sve to ne zamenjuje put ka članstvu", rekla je Gavrilita na panelu u švajcarskom Davosu, na Svetskom ekonomskom forumu.

Ona je rekla da Moldavija "čvrsto veruje da članstvo u EU nešto što donosi mir, stabilnost i napredak", kao i da Kišinjev želi da bude deo "slobodnog sveta i evropske porodice".

Gavrilita je, takođe, rekla da Moldavija ima istorijsku priliku da se priključi bloku i da status kandidata ne sme samo Ukrajini da se da.

"Uzimajući u obzir ovaj istorijiski momenat koji pruža priliku, davanje statusa samo Ukrajini bi imalo za posledicu stvaranje sive zone u Moldaviji", kazala je ona.

Komentari (0)

Evropa