Evropa

RAT U UKRAJINI Stoltenberg upozorio da bi ruska invazija mogla da traje godinama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/06/2022

-

08:34

RAT U UKRAJINI Stoltenberg upozorio da bi ruska invazija mogla da traje godinama
RAT U UKRAJINI Stoltenberg upozorio da bi ruska invazija mogla da traje godinama - Copyright Tanjug/AP/Natacha Pisarenko, Andriy Andriyenko

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 116 dana. Najžešće borbe i dalje se vode na istoku Ukrajine a grad Severodonjeck koji ruske snage nastoje da zauzmu i dalje je na meti granatiranja. I grad Lisičansk koji se nalazi s druge strane reke Donjec priprema se za ulične borbe. Novinari AFP-a izveštavaju da ukrajinske snage kopaju rovove i kako podižu barikade sa bodljikavom žicom i granama u centru Lisičanska. 

Ključni događaji:

  • Načelnik Luganska: Rusija jača svoje snage u Severodonjecku
  • Litvanija ograničila tranzit robe ka Kalinjingradu
  • Ukrajina i Rusija razmenile po pet zarobljenika
  • Zelenski posetio gradove Nikolajev i Odesu na jugu Ukrajine
  • Snažna eksplozija odjeknula u Severodonjecku i napravila narandžastu pečurku na nebu

Kao je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

22.57 Zelenski: Rusija će sledeće nedelje intenzivirati napade

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da očekuje da će Rusija pojačati napade na tu zemlju, jer Kijev čeka odluku Evropske unije o tome da li će mu dodeliti status zemlje kandidata za članstvo u EU.

"Očigledno, sledeće nedelje treba očekivati da će Rusija intenzivirati neprijateljske aktivnosti. Ona neće biti agresivna samo prema Ukrajini, već i prema drugim evropskim zemljama", naveo je Zelenski u svom noćnom video obraćanju, prenosi Rojters.

21.58 DNR: U ukrajinskom granatiranju ubijen civil, ranjeno dvoje

Jedan civil je ubijen, a dva su ranjena u Makejevki u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), koju su granatirale ukrajinske trupe, saopštio je danas štab teritorijalne odbrane DNR. "Ukrajinske trupe su napale Červonogvardejski okrug Makejevke. Kao rezultat toga, oštećeno je nekoliko kuća, gasovod i nekoliko automobila. Jedan civil je poginuo, dva su ranjena", objavljeno je danas na Tviter nalogu štaba teritorijalne odbrane DNR, prenosi TASS.

20.58 Ukrajinska bolničarka koja je snimila opsadu Marijupolja oslobođena iz zatočeništva 

Bolničarka iz Ukrajina koja je ranije ove nedelje oslobođena iz ruskog zarobljeništva Julija Pajevska zahvalila se ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom. "Znam da će sve uspeti i svi ćemo biti kod kuće kao što sam ja sada", rekla je Pajevska obraćajući se Ukrajincima koji su još u zatočeništvu.

Bolničarka je postala poznata nakon što je kamerom za telo snimila svoj rad u Marijupolju dok je lučki grad bio pod ruskom opsadom. Dobila je kameru 2021. godine dok se spremala da učestvuje na ukrajinskim igrama "Invictus" za vojne veterane, ali je na kraju njome snimila užasne događaje u Marijupolju, uključujući njene napore da spase ranjene na obe strane. Detaljnije pročitajte u odvojenom tekstu.

Tanjug/AP/Invictus Games Team Ukraine

 

19.10 Vrhovna Rada glasala za zabranu ruske muzike i knjiga

Poslanici Vrhovne Rade Ukrajine glasali su danas za zabranu ruske muzike i uvoz knjiga iz Rusije i Belorusije. Ukrajinski poslanik Jaroslav Železnjak objavio je na društvenim mrežama da će puštanje muzike ruskih umetnika biti zabranjeno na javnim mestima i u medijima, prenosi UNIAN. Takođe, kako se navodi, biće zabranjen uvoz i distribucija knjiga i drugih izdanja ruskih i beloruskih autora.

18.40 Stoletenbeg: Rat u Ukrajini bi mogao da traje godinama

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da niko ne može da zna koliko će trajati rat u Ukrajini, ali da se treba pripremiti na to da bi mogao trajati godinama, prenosi BBC.

"Moramo se pripremiti za činjenicu da bi to moglo da potraje godinama. Ne smemo odustati od podrške Ukrajini iako su troškovi veliki, ne samo za našu vojnu podršku, već i zbog rastućih cena energenata i namirnica. Ali to se ne može porediti sa cenom koji Ukrajina plaća svakog dana ljudskim životima", rekao je šef NATO-a u intervjuu nemačkom listu Bild.

Tanjug/AP/Olivier Matthys

 

17.10 Medvedev: Prijem Ukrajine u EU moguć tek polovinom veka

Prijem Ukrajine u Evropsku uniju moguć je tek sredinom veka, a do tog trenutka bi i unija mogla da nestane, ocenio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev. Kako je napisao na svom Telegram kanalu, situacija sa prijemom Ukrajine u Evropsku uniju slična je izgradnji komunizma u S S SR-u, datum sprovođenja ovih planova nije imenovan, ali su dati mnogi neproverljivi apstraktni uslovi, prenosi agencija TASS.

Kako je rekao Medvedev, njihova objektivna provera je nemoguća, proveravaće se decenijama, i to nove generacije lidera EU, te je zbog toga pravi termin sredina veka, a ne ranije.

16.57 Skupština Ukrajine povlači zemlju iz sporazuma unutar ZND

Skupština Ukrajine Vrhovna rada odobrila je povlačenje zemlje iz niza sporazuma unutar Zajednice nezavisnih država (ZND), izjavio je danas vladin zastupnik u parlamentu Taras Melničuk.

"Predlog zakona o istupanju iz Sporazuma ZND o međudržavnoj rezervi biopreparata i drugih sredstava za zaštitu životinja, predlog zakona o istupanju iz Sporazuma ZND o podršci i razvoju malog biznisa", napisao je Melničuk na Telegram kanalu, prenosi agencija TASS. Osim toga, poslanici su usvojili i predlog zakona o povlačenju iz Protokola o izmenama i dopunama Ugovora o međudržavnoj kurirskoj komunikaciji.

Prema Melničuku, ti sporazumi su bili ili beskorisni ili zastareli, dok primena sporazuma o kurirskoj komunikaciji, posebno o slanju službenih dokumenata preko Moskve, ugrožava nacionalne interese Ukrajine.

14.39 Jake eksplozije u centru Donjecka?

U centru Donjecka odjeknulo je nekoliko eksplozija a zatim su se čula dejstva artiljerije, javlja izveštač ruske agencije RIA Novosti.

Kako je saopštila kancelarija samoproglašene Donjecke Nraodne Republike (DNR) u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre, ukrajinski vojnici su u 12 časova ispalili osam granata kalibra 122 milimetara na rejon Kujbišev, a 20 minuta kasnije još pet.

Pored toga, danas su granatirana sela Mihailovka, Pantelejmonovka i Ozerjanovka, gde je poginuo jedan civil, navodi samoproglašena DNR.

13.48 Konašenkov: Ofanziva na Severodonjeck odvija se uspešno

Rusija je danas saopštila da se njena ofanziva na Severodonjeck na istoku Ukrajine odvija uspešno nakon što je preuzela kontrolu nad periferijom tog grada, preneo je Rojters.

On je kazao da su ruske snage zauzele naselje Metolkine, na istočnoj periferiji grada.

12.50 Ruske snage tvrde da su pogodile fabriku za remont tenkova u Harkovu

Ruske rakete Iskander pogodile su fabriku za remont tenkova u Harkovu u Ukrajini, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane. Ministarstvo je, takođe, navelo da je uništilo 10 haubica i do 20 vojnih vozila u ukrajinskom gradu Nikolajevu koje su Ukrajini isporučile zapadne zemlje u proteklih 10 dana, preneo je Rojters.

Tanjug/AP/Natacha Pisarenko

 

11.06 Moldavija uvodi zabranu informativnih programa iz Rusije

Predsednica Moldavije Maja Sandu potpisala je zakon o zabrani informativnih programa iz Rusije, izjavila je danas direktorka Saveta za televiziju i radio Lilijana Vicu. Ona je napomenula da će narednog petka, 24. juna, zakon biti objavljen u Službenom glasniku, nakon čega će stupiti na snagu, prenela je agencija RIA Novosti.

"Uspostavlja se koncept dezinformacija, što podrazumeva uvođenje mnogo oštrijih sankcija. Ako se to dokaže, kompanijama će biti oduzete dozvole na sedam godina. Izobilje dezinformacija, po pravilu, primećujemo u predizbornom periodu", kazala je Vicu.

10.30 Gasprom: Isporuka gasa preko Ukrajine - 41,7 miliona kubnih metara

Ruski proizvođač gasa Gasprom saopštio je da njegova isporuka gasa Evropi preko Ukrajine, preko tačke Sudža, danas iznosi 41,7 miliona kubnih metara. To je neznatno više u odnosu na prethodni dan kada je isporučivao 41,4 miliona kubnih metara, naveo je Gasprom, preneo je Rojters. Ukrajina je odbila zahtev za snabdevanje gasom preko druge velike ulazne tačke Sohranovke, saopštio je Gasprom.

10.25 Denisenko: Situacija severno od Harkova prilično teška

Situacija severno od Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini, prilično je teška, jer ruske snage pokušavaju da se približe kako bi ponovo granatirale grad, izjavio je danas savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Vadim Denisenko.

"Rusija pokušava da učini da Harkov bude grad na prvoj liniji fronta", rekao je Denisenko za ukrajinsku nacionalnu televiziju, preneo je Rojters.

10.03 DNR: Ukrajinske snage ispalile 20 granata na teritoriju DNR

Ukrajinske oružane snage ispalile su 20 granata kalibra 152 milimetara na teritoriju samoproglašene Donjecke Narodne Republike, saopštila je danas misija DNR pri Zajedničkom centru za koordinaciju prekida vatre Prema podacima misije, 14 granata je ispaljeno na naselje Pantelejmonovka i šest granata na Mihajlovku, preneo je TASS. 

09.50 Požar u skladištu nafte i nova eksplozija u Dnjepropetrovsku

U Novomoskovskom okrugu Dnjepropetrovske oblasti, gde je u toku gašenje požara u skladištu nafte, eksplodirao je još jedan rezervoar za gorivo, saopštio je danas predsednik Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko. Prema njegovim rečima, za sada je ustanovljeno da je u napadu ruskih neprijatelja poginula jedna osoba, a povređeno je 13 ljudi.

Kako je ranije prenela agecnija UNIAN, ruske snage su juče raketirale Dnjepropetrovsku oblast i "neprijateljske rakete u regionu Novomoskovska uništile su skladište nafte", nakon čega je izbio veliki požar. Ranije je UNIAN već izvestio da je Rusija raketama uništila poslovni kompleks jednog preduzeća u Dnjepropetrovskoj oblasti.

08.20 Eksplozije u Hrkovu i Dnjepropetrovsku

Snažne eksplozije odjeknule su u oblastima Harkova i Dnjepropetrovska, javila je Nekta. Kako tvrde, Rusi su pucali na fabriku za preradu gasa u regionu Izjum.

08.10 Gajdaj: Civili odbili da napuste fabriku "Azot"

Civili koji se nalaze u skladištu fabrike "Azot" u Severodonjecku odbili su da se evakuišu, kaže načelnik Luganske oblasti Sergej Gajdaj. "U stalnom smo kontaktu. Mnogo puta im je nuđeno da se evakuišu, oni to ne žele", rekao je Gajdaj, a prenosi Unian.

Prema podacima lokalne administracije, u "Azotu" se nalazi 568 osoba, među kojima je 38 dece.

"U skloništima je nekoliko ljudi. Ovo se ne može porediti sa Azovstaljem. Ovo nije podzemni grad, to je nekoliko skloništa koja su razdvojena i nisu ni na koji način povezana. Različit broj ljudi je u različitim skloništima", rekao je Gajdaj.

Prema Gajdajevim rečima, putevi evakuacije iz oblasti Luganska postoje, uprkos mostova koji su dignuti u vazduh. On je naveo da Rusija šalje dodatne trupe u Severodonjeck.

08.06 U Nikolajevu će biti zabranjeno učenje ruskog jezika

U ukrajinskom gradu Nikolajevu će biti zabranjeno učenje ruskog jezika, javila je danas ukrajinska novinska agencija Unian.

"Izvršni odbor Gradskog veća Nikolajeva odlučio je da od 1. septembra zabrani upotrebu ruskog jezika u ustanovama srednjeg obrazovanja", naveo je Unian na Telegramu.

08.01 TASS: Lideri Azova koji su se predali u Marijupolju prebačeni u Rusiju

Lideri puka Azov, koji su se predali u Marijupolju, prebačeni su u Rusiju radi istrage, javlja ruska agencija TASS pozivajući se na neimenovani izvor iz policije. Kako navodi, među onima koji su prebačeni iz samoproglašene Donjecke Narodne Republike su i zamenik komandanta puka Azov Svjatoslav Palamar i komandant 36. brigade marinaca ukrajinskih oružanih snaga Sergej Volinski. Izvor ruske agencije rekao je da su i drugi oficiri raznih ukrajinskih jedinica prebačeni u Rusiju.

07.50 Guverner Luganska: Rusija jača svoje snage u Severodonjecku

Rusija šalje veliki broj rezervnih trupa iz drugih borbenih zona u Sevjerodonjeck kako bi pokušala da preuzme potpunu kontrolu nad tim gradom na liniji fronta, izjavio je danas ukrajinski guverner oblasti Lugansk Sergej Gajdaj.

07.32 Buča, Irpin i Hostomel pre i posle ruske invazije

Beloruski opozicioni mediji "Nexta" objavio je snimak urkajinskih gradova Buče, Irpina i Hostomela pre i posle ruske invazije.

07.24 Ukrajina sa Rusijom razmenila pet zarobljenika

Ukrajinska vojno-obaveštajna uprava saopštila je da je pet ukrajinskih civila razmenjeno za pet zarobljenih Rusa, ne navodeći da li je reč o ruskim vojnicima ili civilima. Iz ukrajinske vojno-obaveštajne uprave je saopšteno da su četiri od pet ukrajinskih civila zarobljeni tokom ruske okupacije delova Kijevske oblasti, odakle su se ruske snage povukle krajem marta, prenosi Rojters.

07.10 Lokalne vlasti: Dve žrtve u raketnom napadu na Krivi Rog

Najmanje dve osobe poginule su u raketnom napadu na južni deo grada Krivi Rog u centralnom delu Ukrjaine, saopštile su lokalne vlasti u objavama u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

 

 

Komentari (1)

Драган

19.06.2022 13:26

Још пар дана па је ЛНР ослобођена.

Evropa