Evropa

Moldavija traži od Evropske unije fond za kupovinu gasa

Komentari

Autor: Tanjug

20/06/2022

-

23:44

Moldavija traži od Evropske unije fond za kupovinu gasa
Moldavija traži od Evropske unije fond za kupovinu gasa - Copyright Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Moldavija sa evropskim partnerima razgovara o stvaranju fonda za subvencije za ublažavanje posledica rasta cena gasa, izjavila je danas premijerka te zemlje Natalija Gavrilica.

"Razmatramo scenarije za kupovinu gasa na tržištu. Pregovaramo sa partnerima iz EU o zajedničkoj platformi za kupovinu gasa pokušavajući da ih ubedimo da stvore fond solidarnosti koji će omogućiti zemljama poput Moldavije da ublaže uticaj povećanja cena", rekla je Gavrilica, prenose RIA Novosti.

Ona je priznala da će energetska kriza pogoditi i razvijene zemlje, ali je dodala da će Moldaviji biti veoma teško bez takve podrške.

Vlasti Moldavije su se u oktobru dogovorile sa Gaspromom da produže ugovor o isporuci gasa uz reviziju duga Moldovagaza 2022. godine.

Gasprom je saopštio da je, uzimajucći u obzir situaciju u Moldaviji, odlučeno da se ugovor potpiše praktično pod uslovima moldavske strane, ali uz blagovremeno plaćanje od 100 odsto tekućih plaćanja.

Tender za reviziju je propao pored ostalog i zbog dešavanja u Ukrajini, ali nadležni nastavljaju da traže reviziju. Međutim, sada Gasprom ima mogućnost da u bilo kom trenutku obustavi isporuku gasa Moldaviji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa