Evropa

Orban: Vodi se borba za dušu Evrope u kojoj će jedinstvo hrišćana biti ključno

Komentari

Autor: Jutarnji list

18/06/2021

-

18:32

Orban: Vodi se borba za dušu Evrope u kojoj će jedinstvo hrišćana biti ključno
Orban: Vodi se borba za dušu Evrope u kojoj će jedinstvo hrišćana biti ključno - Copyright Tanjug/AP/Kenzo Tribouillard

veličina teksta

Aa Aa

Dva dana nakon što je Mađarska izglasala zakon kojim se zabranjuje maloletnicima pristup pornografiji i sadržajima koji podstiču "promenu pola i homoseksualnost", Glas Koncila objavio je intervju s predsednikom mađarske vlade Viktorom Orbanom u kojem je, između ostalog, bilo reči o zaštiti hrišćanskog identiteta Evrope, njegovom odnosu sa Papom, ali i o saradnji srednjoevropskih zemalja.

"Mađarsko gledište je veoma jasno: Papa je istovremeno i šef države i poglavar Crkve. Kao šefu države pripadaju mu najveće počasti, a ako dolazi kao poglavar Katoličke crkve, prihvatićemo ga s hrišćanskom poniznošću. Svetski euharistijski kongres nije mađarski događaj, nego međunarodni događaj koji se zbiva u Mađarskoj i na koji dolazi Papa. Stoga nije bilo očigledno šta će se tačno događati u protokolarnom smislu", rekao je Orban,govoreći o tome zašto se neće videti s Papom kada u septembru bude došao u Budimpeštu.

Dodatni razlog za potenciranje sukoba na relaciji Mađarska – Vatikan, mađarski premijer vidi i u drugačijem pogledu na migracije između njega i Pape iz čega se "lako može konstruisati priča da se Papa i predsednik mađarske vlade 'ne razumeju', 'ne slažu', te da se, najzad, 'ne žele ni videti'".

Trenutni položaj hrišćanstva u Evropi Orban vidi kao borbu "za dušu Evrope" u kojoj je saradnja među hrišćanima različitih denominacija ključna za njeno očuvanje.

"Izreka kaže da se u rovovima retko vode teološke rasprave – jer svi smo napadani. Zato je potrebna molitva za potpuno jedinstvo hrišćana, uključujući i pravoslavce, jer bez saradnje ne možemo da zadržimo hršićanstvo u Evropi", smatra Orban.

Tanjug/AP/Laszlo Balogh

 

Što se tiče uticaja politike u borbi za očuvanje hrišćanstva, Orban kaže da njen zadatak nije da "štiti teološka načela".

"Međutim, ne smemo smetnuti s uma ni Božju vlast jer zajedničko delovanje se ne može ostvariti samo političkim sredstvima, nego se može uspostaviti i duhovno", kaže Orban.

"Idemo za srcem, ne za džepom"

"Očekujem i molim lidere susednih država da nam kažu gde smo poželjni, u kom sektoru, a u kojem nismo poželjni. I molim ih da njihovo gledište bude dugoročno", rekao je mađarski premijer Viktor Orban o odnosu INA-e i MOL-a.

On je neosnovanom spekulacijom nazvao tvrdnje pojedinaca koji su pomaganje njihove države u potresom pogođenom području na Banovini povezivali s rešavanjem neostvarenih projekata MOL-a.

"Kada pomažemo, idemo za srcem, ne za džepom", kazao je Orban i dodao:

"Moj načelni pristup je ovaj: postoje ugovori i sporazumi o slobodnoj trgovini, zajedničko tržište, evropske regulative, sve je to važno. Međutim, svaka država pripada svom narodu. Hrvatska pripada Hrvatima, a što se tamo događa određuju Hrvati. Očekujem i molim lidere susednih država da nam kažu gde smo poželjni, u kojem sektoru, a u kojem nismo. I molim ih da njihovo gledište bude dugoročno, da nam jednostavno kažu: 'Da, u ovom sektoru ste rado viđeni, ali u nekom drugom niste'. Mi ćemo to da razumemo jer i mi razmišljamo tako", kazao Orban.

Na pitanje o nedavnim protestima u glavnom gradu Mađarske u vezi sa dolaskom kineskoga Univerziteta u Mađarsku, Orban je rekao:

"Mislim da je dobro ako u jednoj državi deluju strani univerziteti, a mi ih imamo više od 10. I mislim da je povoljno ako imamo i istočni univerzitet. Veoma rado bismo ovde videli južnokorejski, japanski, a i kineski univerzitet. Mađarska ekonomija je vezana za izvoz – dakle, mi moramo da budemo u poslovnom odnosu sa svetom. A činjenica je da težište svetske ekonomije prelazi na istok. Dakle, mađarski mladi moraju da se osposobe za poslovanje podjednako u zapadnom i istočnom svetu".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa