Evropa

Norveški sud imenovao osumnjičenog za ubistva u gej baru: "Bili smo zabrinuti zbog ove osobe 2015."

Komentari

Autor: Tanjug

27/06/2022

-

11:12

Norveški sud imenovao osumnjičenog za ubistva u gej baru: "Bili smo zabrinuti zbog ove osobe 2015."
Tanjug/AP/Sergei Grits - Copyright Tanjug/AP/Sergei Grits

veličina teksta

Aa Aa

Norveški sud danas je zvanično imenovao osumnjičenog za smrtonosnu pucnjavu u gej baru u Oslu kao Zanijara Matapura (42), norveškog državljanina iranskog porekla.

Matapur, koga je policija opisala kao radikalnog islamistu sa istorijom mentalnih bolesti, optužen je za ubistvo dve osobe i ranjavanje 21 u subotu, na dan kada je grad trebalo da proslavi svoju godišnju Paradu ponosa, prenosi agencija Rojters.

Kako je saopštila policija, okružni sud u Oslu odlučiće danas o prvobitnim uslovima pritvora Matapura tokom istrage o masovnoj pucnjavi, a u sklopu toga biće podvrgnut psihijatrijskoj proceni.

Nekoliko sati kasnije, članovi gradske LGBTQ zajednice okupiće se ispred Gradske kuće u Oslu.

Obaveštajne službe su saopštile da znaju za Matapura od 2015. godine i da je on bio deo mreže islamističkih ekstremista u Norveškoj.

"Godine 2015. bili smo zabrinuti zbog ove osobe", rekao je vršilac dužnosti šefa obaveštaje službe norveške policije PST Rodžer Berg.

Dodao je da ga je služba pratila u izvesnoj meri, a da u skorije vreme nije bio jedan od ljudi zbog kojih su najviše bili zabrinuti. Iz policije u Oslu kažu da su pokušali da i u subotu i u nedelju ispitaju osumnjičenog, ali bez uspeha.

Advokat osumnjičenog, Džon Kristijan Elden naveo je za AP u e-mejlu da je njegov klijent odbio da se njegova izjava snimi, osim ako policija ne objavi ceo snimak u javnosti "bez vremenskog odlaganja kako izjava ne bi bila cenzurirana ili izmanipulisana".

Elden je ranije rekao da njegov klijent nije negirao da je pucao, ali nije otkrio motiv. On je dodao da se Matapur nije usprotivio tome da ostane u pritvoru četiri nedelje tako da se danas verovatno neće pojaviti na sudu. Matapur je optužen za ubistvo, pokušaj ubistva i terorizam.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa