Evropa

Komemoracija u Oslu zbog terorističkog napada, premijer: Pucnjava nije stavila tačku na borbu protiv diskriminacije

Komentari

Autor: Tanjug

26/06/2022

-

19:30

Komemoracija u Oslu zbog terorističkog napada, premijer: Pucnjava nije stavila tačku na borbu protiv diskriminacije
Tanjag/AP/Javad Parsa/NTB - Copyright Tanjag/AP/Javad Parsa/NTB

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Norveške i članovi kraljevske porodice pridružili su se danas ožalošćenima na komemoraciji žrtvama pucnjave u Oslu koja se desila na dan održavanja parade ponosa LGBTQ.

Premijer Jonas Gar Stere istakao je u govoru tokom komemoracije da je "pucnjava u noćnim satima stavila tačku na paradu ponosa, ali nije zaustavila borbu i napore u borbi protiv diskriminacije, predrasuda i mržnje".

On se obratio i propadnicima norveške zajednice muslimana.

"Znam kako ste se osećali kada se ispostavilo da je počinilac pripadao Islamskoj zajednici. Mnogi od vas su iskusili strah i nemir. Treba da znate: mi smo zajedno, mi smo jedno i zajedno smo odgovorni za našu zajednicu", poručio je Gar Stere tokom crkvene službe kojoj je prisustvovala i princeza Mete-Marit.

Naoružani napadač otvorio je vatru u noći između petka i subote i ubio dve, a ranio više od 20 osoba u četvrti poznatoj po noćnom životu u centru Osla, što je norveška služba bezbednosti okarakterisala kao "teroristički čin islamista", prenosi AP.

Osumnjičeni je identifikovan kao 42-godišnji državljanin Norveške poreklom iz Irana i on se nalazi u pritvoru.

Parada ponosa u Oslu trebalo je da bude održana juče, ali je zbog napad otkazana.

Među lokacijama na kojima je izvršen napad nalazi se i London Pub, bar koji je popularan među gradskom LGBTQ zajednicom.

Policijski istražitelji kažu da nije jasno da li je napad bio motivisan mržnjom na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa