Evropa

Kisindžer: Tri moguća načina za kraj rata u Ukrajini

Komentari

Autor: Spektejtor

01/07/2022

-

09:20

Kisindžer: Tri moguća načina za kraj rata u Ukrajini
Henri Kisindžer - Copyright EPA/JIM LO SCALZO

veličina teksta

Aa Aa

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer istakao je da, u osnovnim crtama, smatra kako bi rat u Ukrajini mogao da se završi na tri moguća načina.

"Osnovni okvir je sledeći: postoje tri moguća ishoda ovog rata, i sva tri su još donekle otvorena. Ako Rusija ostane tamo gde je sada, osvojiće 20 odsto Ukrajine i veći deo Donbasa, industrijsku i poljoprivrednu glavnu oblast i pojas zemlje duž Crnog mora", rekao je Kisindžer za britanski "Spektejtor".

"Ako tako i ostane, biće to pobeda, uprkos svim padovima koje su pretrpeli na početku. A uloga NATO neće biti tako odlučujuća kao što se ranije mislilo", dodao je.

Drugi mogući ishod je, smatra Kisindžer, "pokušaj da se Rusija istera sa teritorije koju je stekla pre ovog rata, uključujući i Krim. Onda će se postaviti pitanje rata sa samom Rusijom, ako se rat nastavi".

"Treći ishod, koji sam skicirao u Davosu, a koji je, po mom utisku, Zelenski sada prihvatio, jeste da se vidi da li Slobodni narod može sprečiti Rusiju da ostvari bilo kakva vojna osvajanja, i da se borbena linija vrati na poziciju na kojoj je bila pre početka rata. U tom slučaju, trenutna agresija biće poražena", rekao je Kisindžer.

"Ukrajina će biti ponovo konstituisana u obliku u kojem je bila kada je rat počeo. Biće ponovo naoružana i blisko povezana sa NATO, ako ne i deo njega. Preostala pitanja mogu biti prepuštena pregovorima. To bi bila situacija koja je na neko vreme zamrznuta. Ali, kao što smo videli u ponovnom ujedinjenju Evrope, tokom određenog vremenskog perioda, ovakve stvari se mogu postići", istakao je Kisindžer.

Na komentar novinara da se ni na jedan od ova tri načina Rusija zapravo ne kažnjava, Kisindžer je odgovorio odrično.

"Baš naprotiv. Ako se rat završi onako kako sam skicirao u Davosu, mislim da će to biti veliki uspeh za saveznike. NATO će ojačati dodatkom Finske i Švedske, čime će se napraviti mogućnost odbrane Baltika. Ukrajina će imate najveću konvencionalnu kopnenu snagu u Evropi koja je povezana sa NATO ili je njen član", istakao je Kisindžer.

"Kada je u pitanju Rusija, njoj bi se pokazalo da strah koji se nadvija nad Evropom još od Drugog svetskog rata, o tome da ruska vojska propada, i da konvencionalna vojska propada unutar evropskih granica, može da se spreči NATO konvencionalnom akcijom. Po prvi put u skorijoj istoriji, Rusija bi morala da se suoči sa potrebom za koegzistencijom sa Evropom, umesto da Amerika bude glavni element u odbrani Evrope zbog svoje nuklearne sile", zaključio je Kisindžer.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa