Fokus

"Prolazimo planinski prevoj na provaliji": Kako je bivši državni sekretar Kisindžer opisao sastanak Bajdena i Sija

Komentari

Autor: Bloomberg

19/11/2021

-

22:16

"Prolazimo planinski prevoj na provaliji": Kako je bivši državni sekretar Kisindžer opisao sastanak Bajdena i Sija
"Prolazimo planinski prevoj na provaliji": Kako je bivši državni sekretar Kisindžer opisao sastanak Bajdena i Sija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Virtuelni sastanak predsednika SAD i Kine, Džoa Bajdena i Sija Đinpinga, predstavlja "dobar početak" za dve najveće ekonomije na svetu da izbegnu konflikt, ocenio je bivši državni sekretar Henri Kisindžer.

Kisindžer, koji se smatra jednim od odličnih poznavalaca međunarodnih odnosa, opisao je odnos između dve zemlje kao planinski prevoj.

"Prolazimo kroz planinski prevoj, na provaliji sa koje možete da gledate u oba smera. A sada zavisi koji će pravac biti izabran.  Razgvor sad mora da budu praćen konkretnim potezima koji vode u pravcu za koji su oba predsednika potvrdila da žele da idu", rekao je Kisindžer na Blumbergovom forumu nove ekonomije u Singapuru.

Poznati diplomata, koji je utro put istorijskom putovanju predsednika Ričarda Niksona u Kinu 1972. godine, rekao je da dve zemlje moraju da se kreću "ka obrascu u kojem pokušavaju da ublaže sporovi i u kojem shvataju da pobednik nije moguć bez rizika uništavanja čovečanstva".

"Obe strane moraju da prihvate da ne sme doći do sukoba između velikih tehničkih sila uporedivih kapaciteta radi očuvanja čovečanstva", rekao je Kisindžer.

Spomenu je da bi SAD i Kina trebalo da pronađe načine saradnje na naprednoj tehnologiji kao što je veštačka inteligencija, rekavši da trka može dovesti do nesreća.

Kisindžer je rekao da je "od najvećeg značaja" saradnja Kine i SAD na nuklearnom planu.

Rizici sajber ratovanja

"Logika sajber ratovanja je da deluje brzinom koja je iznad ljudskih kapaciteta, i zato je iskušenje da se ugrade automatski odgovori u sisteme oružja. Ali ako lišite ova pitanja bilo kakvog ljudskog elementa, onda opasnost da sistemi donesu prevagu koju niste predvideli, i opasnost od konflikta, postaje veoma ozbiljna", rekao je Kisindžer.

Višečasovni razgovor dva državnika

Tokom višečasovnog video razgovora, američki predsednik Džozef Bajden i kineski lider Si Ðinping istakli su odgovornost svojih država prema svetu i potrebu da se izbegnu sukobi.

"Čini mi se da je naša odgovornost kao lidera Kine i Sjedinjenih Američkih Država da obezbedimo da nadmetanje između naše dve zemlje ne preraste u sukob, bilo namerno ili nenamerno. Držimo se samo jednostavnog, direktnog nadmetanja", rekao je Bajden, prenosi Rojters.

Tanjug/Yue Yuewei/Xinhua via AP

 

SAD i Kina se ne slažu, između ostalog, oko porekla pandemije koronavirusa, pravila trgovine i konkurencije, širenja nuklearnog arsenala Pekinga, odnosa prema Tibetu i pojačanog pritiska Kine na Tajvan.

"Bajden stari prijatelj"

Si je nazvao Bajdena svojim "starim prijateljem" i rekao da dve strane moraju povećati komunikaciju i saradnju kako bi rešavale mnoge izazove sa kojima se suočavaju, ali Bajden je još ranije osporio karakterizaciju njihovog odnosa kao starog prijateljstva.

Razgovor je inicirao Bajden i imao je za cilj da odnose dve zemlje uravnoteži i učini ih manje napetim.

Američki predsednik se široko osmehnuo kada se kineski predsednik pojavio na velikom ekranu u sali za konferencije, a razgovor je bio prvi licem u lice otkako je Bajden postao predsednik.

Komentari (0)

Svet