Fokus

Bajden i Si: Kina i SAD da se dogovore oko "zaštitnih ograda" i rade zajedno u korist svetskog mira

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2021

-

23:03

Bajden i Si: Kina i SAD da se dogovore oko "zaštitnih ograda" i rade zajedno u korist svetskog mira
Džo Bajden i Si Džiping - Copyright Tanjug/AP/Lintao Zhang

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Kine Si Ðinping je tokom video razgovora sa američkim predesdnikom Džozefom Bajdenom poručio da SAD i Kina treba da preuzmu svoj deo međunarodnih odgovornosti i rade zajedno na unapređenju svetskog mira i razvoja.

"Kao dve najveće svetske ekonomije i stalne članice Saveta bezbednosti UN Kina i SAD moraju da povećaju komunikaciju i saradnju, da svaka dobro vodi svoje unutrašnje poslove i u isto vreme preuzmu svoj deo međunarodnih odgovornosti i rade zajedno na unapređenju svetskog mira i razvoja. To je zajednička želja naroda dve zemlje i celog sveta i zajednička misija kineskih i američkih lidera", rekao je juče Si tokom razgovora sa Bajdenom, prenosi Kineski radio inernacional.

On je naglasio da je zdrav i stabilan odnos Kine i SAD neophodan za unapređenje odgovarajućeg razvoja dve zemlje i za očuvanje mirnog i stabilnog međunarodnog okruženja, uključujući pronalaženje efikasnih odgovora na globalne izazove kao što su klimatske promene i pandemija koronavirusa.

"Kina i SAD treba da se međusobno poštuju, da koegzistiraju u miru i da teže saradnji u kojoj svi dobijaju", poručio je kineski predsednik.

Si Ðinping je takođe izrazio nadu da će predsednik SAD Džo Bajden demonstrirati "političko vođstvo" kako bi američku politiku prema Kini vratio na "racionalan i praktičan" kolosek. Si je uporedio Kinu i SAD sa dva džinovska broda koji plove u okeanu, rekavši da je važno da dve strane drže stabilno ruku na kormilu, kako bi dva džinovska broda razbijala talase i išla napred zajedno bez gubljenja pravca ili brzine, još manje se međusobno sudarajući. On je rekao i da Kina ne odobrava korišćenje ljudskih prava za mešanje u unutrašnje stvari drugih zemalja.

"Kina će biti primorana da preduzme odlučne mere, ukoliko nas separatističke snage za 'nezavisnost Tajvana' provociraju ili čak pređu crvenu liniju", poručio je Si.

Kineski predsednik je istakao da klimatske promene mogu postati novi vrhunac kinesko-američkog odnosa saradnje,a obećao je da će pružiti veće tržište i više mogućnosti drugim zemljama i pozvao SAD da preduzmu konkretne akcije kako bi ispunile svoju datu reč da neće tražiti "novi hladni rat".

Bajden: SAD će nastaviti da se zalažu za svoje vrednosti

Američki predsednik Džozef Bajden pozdravio je priliku da govori iskreno i direktno sa kineskim predsednikom Si Ðinpingom o ljudskim pravima, ekonomskoj konkurenciji i povećanom interesovanju Kine za Tajvan, saopštila je Bela kuća.

"Predsednik Bajden je naglasio da će SAD nastaviti da se zalažu za svoje interese i vrednosti i, zajedno sa našim saveznicima i partnerima, obezbediti da pravila puta za 21. vek unaprede međunarodni sistem koji je slobodan, otvoren i pravedan", naveodi se u saopštenju, prenosi Glas Amerike.

U saopštenju Bele kuće navodi se da SAD podržavaju politiku Jedne Kine, protive se nezavisnosti Tajvana i "snažno se protive jednostranim naporima da se promeni status kvo ili potkopa mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza".

Sve u svemu, rekao je visoki zvaničnik američke administracije, dva predsednika su razgovarala duže nego što se očekivalo, na dve sesije koje su trajale tri i po sata.

"Čini mi se da je naša odgovornost kao lidera Kine i SAD da obezbedimo da konkurencija između naših zemalja ne pređe u sukob", rekao je Bajden.

Američki predsednik je naglasio da zemlje treba da uspostave "zaštitne ograde" kako bi izbegle sukobe i radile zajedno gde je to moguće na pitanjima kao što su klimatske promene.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet