Fokus

Bajden: Kina misli da će do 2035. posedovati Ameriku

Komentari

Autor: Euronews

29/05/2021

-

21:24

Bajden: Kina misli da će do 2035. posedovati Ameriku
Bajden: Kina misli da će do 2035. posedovati Ameriku - Copyright EPA/TASOS KATOPODIS

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je da Kina misli da će "posedovati Ameriku" u narednih 15 godina.


"Proveo sam više vremena sa predsednikom Kine (Si Đinpingom) nego bilo koji svetski lider. Imali smo 24 sata privatnih sastanaka, samo se prevodiocem, putovao 17.000 kilometara u Kinu. On čvrsto veruje da će Kina pre 2035. godine posedovati Ameriku, jer autokratije mogu brzo donositi odluke", rekao je Bajden obraćajući se vojnicima u Virdžiniji.

Kongres trenutno raspravlja o zakonu koji će povećati konkurentnost SAD-a u naučnom i tehnološkom sektoru da bi mogle da se nadmeću sa Kinom, prenosi "Foks njuz". U međuvremenu, Bajdenova administracija udvostručila je napore da pronađe poreklo koronavirusa, zašta je optužen Peking zbog nedostatka transparentnosti u istrazi.
 
Bajden je takođe rekao pripadnicima vojske da će SAD nastaviti da izvlači svoje trupe iz Avganistana, tvrdeći da tamo više neće biti pretnje Islamske države i Al-Kaide.

"Fokusiramo se na pretnju koja je metastazirala, najveća pretnju i verovatnoća napada nije više u Avganistanu. To su sad pet drugih svetskih regija koje imaju znatno veće prisustvo Islamske države i Al-Kaide".
 
Bajden je takođe rekao da je Amerika "jedinstvena" jer je jedina država na svetu zasnovana na "ideji".

"Svaku druga naciju možete definisati prema etničkoj pripadnosti, geografiji, religiji. Osim Amerike, Amerika je rođena iz ideje. Niko od vas ne dobija prava od svoje vlade. Dobijate ih zato što ste dete Božije. Vlada je tu da zaštiti ta bogom data prava. Nijedna druga vlada nije zasnovana na takvom shvatanju".


 
 Kina drastično povećala ulaganje u vojsku

Kina je pod Sijem višestruko povećala ulaganje u svoje oružane snage, a, prema nedavnoj analizi CNN-a, već je postala prva pomorska sila sveta.
"Borbena snaga kineske mornarice utrostručila se u samo 20 godina", zaključila je američka mornarica u svom izveštaju prošle godine.

Iako Kina insistira na tome da je njena vojska, pa tako i mornarica, odbrambena, u isto vreme gradi nosače aviona, amfibijska jurišna plovila, snažne razarače i krstarice pogodne za operacije daleko od Kine, što se podudara s njenim teritorijalnim pretenzijama na 3,3 miliona kvadratnih kilometara Južnog kineskog mora.

Samo u poslednjih pet godina Kina je porinula 90 velikih ratnih brodova i podmornica, četiri do pet puta više nego što ih Amerika ima na zapadnom Pacifiku, piše The Economist. Kina svake godine izgradi više od 100 naprednih borbenih lovaca. Ima više nego dovoljno preciznih balističkih projektila, a počela je razvijati i svemirsko oružje.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet