Fokus

Korona je ipak stigla iz laboratorije u Vuhanu? Američki obaveštajci imaju dve teorije

Komentari

Autor: Euronews, N.Z.

28/05/2021

-

10:55

Korona je ipak stigla iz laboratorije u Vuhanu? Američki obaveštajci imaju dve teorije
Korona je ipak stigla iz laboratorije u Vuhanu? Američki obaveštajci imaju dve teorije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poziv američkog predsednika Džoa Bajdena da se istraga o poreklu koronavirusa obnovi stigla je kao "deža vi" za Peking. Pre nešto više od godinu dana, kada je broj obolelih od kovida 19 vrtoglavo rastao u SAD, bivši lider ove zemlje Donald Tramp počeo je da promoviše teoriju da je taj virus "pobegao" iz laboratorije u Vuhanu. Peking je, očekivano, te navode odbacio. Međutim, ove nedelje je Vuhan, i njegova laboratorija, ponovo postao tema broj jedan.

Tokom ove sedmice je dosad neobelodanjeni izveštaj obaveštajnih službi isplivao na svetlost dana, tvrdeći da je nekoliko naučnika sa Instituta za virusologiju u Vuhanu bilo bolesno u novembru 2019, te da su bili hospitalizovani.

Pod pojačanim pritiskom javnosti, Bajden je naredio obaveštajnoj zajednici da intenzivira napore u ponovnoj istrazi o poreklu virusa, uključujući i mogućnost da je on slučajno izašao iz laboratorije.

Dve teorije

Kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe u čevrtak je izdala neobično saopštenje u kom je zapravo obelodanjen "raskol" u obaveštajnoj zajednici oko toga da li je virus pobegao iz laboratorije u Kini ili se sve dogodilo prirodno.

Američka obaveštajna zajednica priznala je da njene agencije imaju dve teorije o poreklu kovida 19, navodeći da dve agencije veruju da se on pojavio prirodnim putem tj. ljudskim kontaktom sa zaraženim životinjama, dok treća prihvata teoriju o nesreći u labaratoriji, kao uzroku globalne pandemije.

profimedia

 

"Američka obaveštajna zajednica ne zna tačno gde, kada ili kako se virus kovida 19 u početku prenosio, ali se ujedinila oko dva moguća scenarija", navodi kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe.

Kako dodaje, većina agencija smatra da ne postoji dovoljno informacija da bi mogla da se izvrši procena o tome da je jedan scenario verovatniji od drugog.

U saopštenju se ne precizira koje dve, od 17 agencija koje čine američku obaveštaju zajednicu, veruju da je virus potekao od zaraženih životinja, a koja veruje u teoriju o nesreći u labaratoriji, prenosi Rojters.

Dalje, ne precizira se ni na koji način je moglo da dođe do toga da virus "pobegne" iz laboratorije, kao ni to kako je pandemija nastala prirodnim putem.

Podsetimo, ranije teorije, koje kruže od samog početka pandemije, sugerišu da je virus potekao najverovatnije od kontakta slepog miša i čoveka. Izveštaji SZO pokazuju da većina koronavirusa potiče od životinja, pa su tako slepi miševi postali najveći krivci za kovid 19. 

Međutim, osim letećih sisara pominjale su se i neke druge životinje, odnosno "posrednici" između slepih miševa i čoveka, pa su tako kao krivci označene životinje poput nerca ili pangolina.

profimedia

 

Kao "nulta tačka" smatra se mokra pijaca u Vuhanu. Upravo na toj pijaci u vreme nastanka pandemije prodavano je meso najrazličitijih vrsta životinja.

Jedna od najspornijih hipoteza od početka za koju je većina naučnika tvrdila da je malo verovatna, je da je virus nekako "iscureo" iz laboratorije u Vuhanu gde istraživači godinama proučavaju koronaviruse slepih miševa.

SAD su pozvale juče Svetsku zdravstvenu organizaciju da sprovede drugu fazu svoje istrage o poreklu korona virusa i da se nezavisnim ekspertima obezbedi pun pristup originalnim podacima i uzorcima u Kini.

"Ključno je da Kina obezbedi nezavisnim ekspertima pun pristup kopletnim, originalnim podacima i uzorcima relevantnim za shvatanje porekla virusa i rane faze pandemije", saopštila je Misija SAD pri UN u Ženevi.

Međutim, istraživači Svetske zdravstvene organizacije su posetili pomenutu laboratoriju i u martu objavili izveštaj o istrazi u Kini u kom je zaključeno "da je izuzetno malo verovatno" da se dogodilo "curenje iz laboratorije", te da se virus najverovatnije proširio na ljude preko neidetifikovane posredničke vrste.

Iznenadna Bajdenova odluka

"Njujork tajms" je objavio članak u kom se objašnjava pozadina iznenadne Bjadenove odluke. Njegov rok od 90 dana  usledio je nakon što su obaveštajci obavestili Belu kuću da poseduju nepregledane dokaze koji zahtevaju veću računarsku analizu koja bi potencijalno mogla da pruži odgovore. 

List je citirao višeg zvaničnika administracije, koji nije saopštio detalje, a objava je izazvala lavinu pitanja o tome da li su američke vlasti u potpunosti pregledale obaveštajne i izveštaje javnog zdravstva u traženju odgovora o poreklu virusa, navodi CNN.

EPA/ROMAN PILIPEY

 

Informacija o tome da su radnici laboratorije bili bolesni još u novembru 2019. je veoma važna, ali kako navodi "Njujork tajms", zvaničnici upozoravaju da ona ne predstavlja dokaz da su se istraživači i razboleli u laboratoriji, već da su virus možda tamo i doneli.

Kina je negirala optužbe, a portparol Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijen poručio je da je naredba Bajdena američkim obaveštajnim službama pokazala da SAD ne brinu o činjenicama i istini, niti su zainteresovane za ozbiljnu naučnu istragu porekla virusa.

Uz to, kako prenosi Tanjug, poručio je da SAD moraju da otvore za istrage svoje biološke laboratorije, uključujući i vojnu bazu "Fort Ditrik" i da urade isto što i Kina i odmah započnu da sarađuju sa Svetskom zdravstvenom organizacijom na istraživanju porekla virusa koje je zasnovano na naučnim osnovama. 

Komentari (0)

Svet