Fokus

Bajden predstavio predlog budžeta, oštar zaokret u odnosu na Trampovu politiku

Komentari

Autor: Euronews

29/05/2021

-

08:59

Bajden predstavio predlog budžeta, oštar zaokret u odnosu na Trampovu politiku
Bajden predstavio predlog budžeta, oštar zaokret u odnosu na Trampovu politiku - Copyright Tanjug/AP/Evan Vuči

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden predstavio je predlog budžeta koji iznosti šest hiljada milijardi dolara. Plan uključuje i naglo povećanje poreza za bogatije državljane SAD.

Predlogom je planirano povećanje potrošnje za razvoj infrastrukture, obrazovanja i borbe protiv klimatskih promena, prenosi BBC.

Ipak, predlog mora da prođe u Kongresu, a tamo ga je već republikanski senator Lindzi Gram okarakterisao kao "suludo skup".

Administracija smatra da bi povećana ulaganja podstakla ekonomski rast u Sjedinjenim Državama. Trenutna prognoza Bele kuće predviđa rast bruto domaćeg proizvoda od dva procenta 2031. godine, u poređenju sa procenama Federalnih rezervi koje iznose 1,8 odsto.

Bajdenov predlog budžeta predviđa i zahtev od 1,5 milijardi dolara za operativne troškove Pentagona i drugih vladinih odeljenja.

Takođe, Bajden je rekao da njegov budžet "direktno ulaže u američki narod i ojačaće ekonomiju države i poboljšati dugoročno zdravu fiskalnu politiku".

Predlog budžeta predstavlja oštar zaokret u odnosu na politiku Donalda Trampa, koji je tražio smanjenje troškova za vladine agencije.

Recimo, Ministarstvo obrazovanja po Bajdenovom planu dobija 41 odsto novca više, a Ministarstvo trgovine 28 odsto više. Ministarstvo za zdravstvenu zaštitu i ljudske resurse dobija povišicu od 24 odsto, a Agencija za zaštitu životne sredine 21 odsto više novca.

Predlog budžeta demokratskog predsednika Džozefa Bajdena suočen je sa snažnim protivljenjem republikanaca, koji nastoje da zaustave politiku potrošnje administracije, kao i planove za povećanje poreza imućnijim građanima i velikim korporacijama, piše Glas Amerike.

Komentari (0)

Svet