Evropa

Niz afera, ostavke ministara i pozivi na nove izbore: Vlada Borisa Džonsona pred najvećim testom do sada

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/07/2022

-

20:27

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Iako je pre samo nekoliko nedelja preživeo glasanje konzervativaca o poverenju, britanski premijer Boris Džonson još jednom se našao pod velikim pritiskom i pozivima da bude smenjen. Dvojica ključnih ministara u njegovoj vladi podnela su u utorak ostavke, a to je u sredu uradio još jedan visoki funkcioner, što je nekim britanskim medijima bilo dovoljno za naslove da je Džonson stigao do "kraja igre". Ipak, on zasad ne planira da se povuče.

Prvo je ministar zdravlja Sadžid Džavid obrazložio na Tviteru svoju ostavku, a samo nekoliko minuta kasnije usledio je isti potez ministra finansija Rišija Sunaka. Kako su naveli, ostavke su podneli zbog nagomilanih izazova i gubitka poverenja u premijera. 

Dan kasnije i ministar za brigu o deci i porodici Vil Kvins podneo je ostavku i u pismu naveo da "sa velikom tugom i žaljenjem oseća da nema izbora".

U pozadini svega se zapravo krije skandal jednog britanskog poslanika Krisa Pinčera, optuženog za nedolično seksualno ponašanje, a ostavke su usledile nakon što se Džonson izvinio, kako je reako, za grešku jer nije shvatio da je Pinčer nepodoban za posao u vladi.

Kris Pinčer, čija je uloga bila da održava disciplinu među torijevskim članovima parlamenta, podneo je ostavku u pismu koje je krajem juna uputio Borisu Džonsonu, a zatim ga je Konzervativna partija suspendovala zbog incidenta koji je izazvao u pijanom stanju, u kojem je navodno pipao dvojicu muškaraca na jednom događaju.

Ovo je samo još jedan u nizu problema u čijem centru se našao britanski premijer, a kako je pisao "Dojče vele", Džonson je već mesecima u škripcu skandala. Međutim, iako mu i najbliži saradnici okreću leđa i dok opozicija traži nove izbore, Džonson se izvinjava i navodi da nema nameru da ode.

Džonson ne planira da napusti Dauning strit

Britanski premijer rekao je kako planira da ostane na toj poziciji uprkos nizu ostavki koje su podneli ministri iz njegove vlade.

Ostavke su se nastavile i danas popodne, pa je tako još pet visokih zvaničnika Džonsonove vlade napustilo svoje pozicije - nisu čak ni dali pojediančne ostavke, već su samo potpisali zajedničku poruku premijeru.

Tokom sesije u kojoj je odgovarao na pitanja parlamentaraca, Džonson je rekao kako je "posao premijera da u teškim okolnostima, kada mu je dat mandat, nastavi da ide dalje". Ovim je jasno stavio do znanja kako ne planira da podnese i sam ostavku zbog očiglednih problema u kabinetu.

Lider opozicije Kir Starmer je ovakvu izjavu Džonsona nazvao "patetičnom", a one koji su i dalje članovi kabineta britanskog premijera nazvao je "psima koji samo umeju da klimaju glavom".

Džavid, dojučerašnji ministar zdravlja, dodatno je objasnio razloge za svoje napuštanje vlade. On je rekao kako je "postalo nemoguće u poslednjih nekoliko meseci da se hoda po žici između odanosti i integriteta", kao i da "nikada neće rizikovati da izgubi integritet".

Šta je dovelo do ostavki?

Gubitak poverenja koji je doveo do ostavki dvojice ključnih zvaničnika kabineta u razmaku od samo nekoliko minuta biće veliki pritisak na Džonsona. Premijer se suočio sa optužbama da se nije izjasnio o poslaniku koji je postavljen na visoku poziciju uprkos tvrdnjama o nedoličnom seksualnom ponašanju. 

On se suočio sa pritiskom da objasni šta je tačno znao o prethodnim optužbama za nedolično ponašanje protiv poslanika Krisa Pinčera. Objašnjenje vlade se, naime, više puta menjalo u proteklih pet dana. Ministri su prvobitno rekli da Džonson nije znao ni za kakve optužbe kada je unapredio Pinčera na tu funkciju u februaru. U ponedeljak je portparol rekao da je Džonson znao za optužbe o seksualnom nedoličnom ponašanju koje su "ili rešene ili nije došlo do formalne pritužbe".

Upitan juče da li je bila greška imenovanje Pinčera u vladu Džonson je rekao: "Mislim da je to bila greška i izvinjavam se zbog toga. Gledajući unazad, to je bila pogrešna stvar".

Džavid, koji je na funkciji ministra zdravlja bio od juna 2021. objavio je pismo ostavke u kom navodi da je Džonson izgubio poverenje kao lider. 

"Bila je ogromna privilegija biti na ovoj funkciji, ali žalim što više ne mogu da nastavim mirne savesti. (Konzervativna stranka) možda nije uvek bia popularna, ali mi smo bili kompetentni da delujemo u nacionanom interesu. Nažalost, u sadašnjim okolnostima, javnost zaključuje da nismo ni jedno ni drugo. Glasanje o poverenju prošlog meseca pokazalo je da se veliki broj naših kolega slaže. Međutim, sa žaljenjem moram da kažem da mi je jasno da ova situacija neće promeniti pod vašim vođstvom i samim tim ste izgubili moje povrenje", rekao je Džavid.

Sunak je takođe svoje pismo ostavke objavio na Tviteru navodeći da razume da bi ovo mogao da bude njegov poslednji ministarski posao, ali da građani "s pravom očekuju da se vlada vodi kako treba, kompetentno i ozbiljno".

Posmatrači navode i da su to bili verovatno i najkompetentniji ministri u vladi Borisa Džonsona. 

Još jedan skandal u nizu

Ove turbulencije označavaju eskalaciju krize koja zahvata Džonsonovu vladu već mesecima. Najviše kritika Džonson je do sada dobio na račun vođenja zemlje tokom pandemije. Britanija je imala jednu od najvećih stopa smrtnosti na svetu, a Džonson je kritikovan da nije na vreme donosio potrebne mere.

Kako navodi DW, kada isplivaju u javnost, svi Džonsonovi skandali se slično odvijaju. Najpre se tvrdi kako nešto nije istina, zatim da premijer ništa nije znao, onda da je nešto znao, ali zaboravio, i tek kad pritisak postane preveliki, Džonson se izvinjava.

Sve je eskaliralo aferom "partigejt" kada je u javnost isplivalo da se premijer sa kolegama iz kabineta i partije više puta susretao u sedištu Vlade Dauning strit 10, i zabavljao uz piće tokom lokdauna kada su oklupljanja bila zabranjena.

Zbog toga je policija vodila istragu, a zatim utvrdila da je bilo čak 136 prekršaja, a da je neke od njih počinio i sam Džonson, njegova žena i ministar Riši Sunaka. Premijer se na kraju izvinio, a morao je da plati i simboličnu kaznu.

Tanjug/ AP Photo/Paul White

 

Džonson se potom u junu suočio sa glasanjem o poverenju koje je pokrenuto inicijativom nezadovoljnih poslanika Konzervativne stranke. Za njegov ostanak na mestu lidera Torijevaca glasalo je 211 poslanika ove stranke, ali bi za Džonsona, koji smatra da je dobio "ubedljivu i odlučnu" podršku, veliki problem mogao da bude onih 148 poslanika koji su bili protiv. Formalno, Džonson je bezbedan narednih godinu dana i ovakvo glasanje ne može da se ponovi 12 meseci, ali će se upravo o tom pravilu danas u Londonu razgovarati.

Poslanik Endrju Bridžen jedan je od Džonsonovih najoštrijih kritičara iz partije. Po njegovom mišljenju, Džonson je trebalo da podnese ostavku još pre nekoliko meseci, tokom "partigejta".

"Ovo nije premijer kojeg mogu da podržavam, tako da on mora da ide, njegovo vreme je isteklo… Da je Džonson još tada podneo ostavku, ne bismo imali policijsku istragu", izjavio je Bridžen i dodao da ako Džonson ne ode sam, moraće da ga izbace, za dobro Velike Britanije, parlamenta i demokratije.

Nije još "game over"?

Kako piše Gardijan, ne očekuje se da će uprkos svemu ovome Džonson dati ostavku, ali to mogla da promeni činjenica da će biti pod sve većim pritiskom svojih konzervativnih poslanika koji misle da bi ostanak Džonsona na vlasti ugrozio šanse ove partije na izborima.

Što se opozicije tiče, oni bi da smene i Džonsona i njegove torijevce, pa zahtevaju nove izbore. Lider opozicione laburističke partije, Kir Starmer, izjavio je da se trenutna vlada polako ruši, zajedno sa svim torijevcima koji su podržavali Džonsona i dodao da je potrebna promena vlade.

Međutim, Džonson je već popunio praznine u kabinetu i doveo nove ministre, pa po svoj prilici on još nema nameru da se odrekne premijerske fotelje.

Istraživanje agencije YuGov pokazalo je da se 69 odsto konzervativaca zalaže za odlazak Džonsona, dok to želi 60 odsto ispitanika na nivou cele nacije.

Komentari (0)

Evropa