Evropa

Boris Džonson smenio ministra Majkla Gava - jednog od prvih članova kabineta koji su od njega tražili da podnese ostavku

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Sky news, Tanjug

06/07/2022

-

23:22

Boris Džonson smenio ministra Majkla Gava - jednog od prvih članova kabineta koji su od njega tražili da podnese ostavku
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Boris Džonson je smenio ministra Majkla Gava, jednog od prvih članova kabineta koji su od njega tražili da podnese ostavku.

Ovaj potez usledio je nakon što je ministar Gav pokazao da nije zadovoljan time što je premijer ostao na svojoj funkciji, piše Sky News.

Inače, ranije danas zamenik političkog urednika Skaj njuza Sem Kouts rekao je da postoje sugetije da je Gov već razmatrao doalzak kod Džonosna kako bi mu rekao da mu je vreme isteklo. 

Međutim, upitan da li ga je Gov danas posetio, Džonosn je rekao da neće davati "stalne komentare".

Džonson se suočio sa nizom ostavki od utorka, a prvi su to učinili ministar finansija Riši Sunak i ministar zdravlja Sadžid Džavid. Do sada je više od 20 članova vlade, na višim i nižim funkcijama, podnelo ostavke.

Britanska ITV prenela je danas da premijer Velike Britanije Boris Džonson odbija da podnese ostavku, te da je svojim ministrima rekao da moraju da se opredele između leta posvećenog ekonomiji i nadmetanja za liderstvo.

"(Rečeno mi je) da je premijer apsolutno odlučan i odbija da podnese ostavku. Iz upućenih izvora sam saznala da je rekao kolegama u vladi da imaju izbor između leta posvećenog ekonomskom rastu i haosa u borbi i nadmetanju za liderstvo uz ogroman pritisak da se raspišu opšti izbori", napisala je zamenica urednika UPR ITV Anuška Astana na Tviteru, prenosi Rojters.

Pozivajući se na izvore u Džonsonovom kabinetu Astana je potvrdila da joj je rečeno da će se britanski premijer Boris Džonson boriti protiv glasanja o poverenju, ali da bi podneo ostavku ukoliko bude glasanja a on na njima izgubi.

Britanski mediji su preneli danas da je Džejms Dadridž, privatni sekretar premijera Borisa Džonsona, izjavio da je premijer dobro raspoložen i da namerava dalje da se bori. Džonson i njegov novi ministar finansija Nadim Zahavi sutra će predstaviti novi zajednički ekonomski plan, navodi se u prilogu Skaj njuza koji se poziva na Dadridža, prenosi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa