Evropa

Nakon pritisaka Boris Džonson danas podnosi ostavku - ostaće premijer dok se ne izabere novi lider torijevaca

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC

07/07/2022

-

10:25

Nakon pritisaka Boris Džonson danas podnosi ostavku - ostaće premijer dok se ne izabere novi lider torijevaca
Nakon pritisaka Boris Džonson danas podnosi ostavku - ostaće premijer dok se ne izabere novi lider torijevaca - Copyright Tanjug/AP/Bernat Armangue

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Boris Džonson podneće danas ostavku na mestu lidera Konzervativne partije, javlja BBC. Međutim, on će ostati na mestu premijera do jeseni, odnosno dok ne bude izabran novi lider torijevaca.

Kako navodi BBC, trka za lidera konzervativaca održaće se ovog leta, a novi premijer biće postavljen na vreme, za konferenciju torijevaca koja se održava u oktobru.

Kako je saopštio Dauning strit, očekuje se da će se Džonson obratiti uskoro naciji. Inače, Džonsonov mandat će biti jedan od najkraćih u istoriji Velike Britanije.

Podsetimo, pritisci na Džonsona da podnese ostavku traju već nekoliko dana otkako je nekoliko ministara podnelo ostavke, što je Džonsonovu vladu stavilo na najveći test do sada. Dvojica ključnih ministara su u utorak podneli ostavke, a to je u sredu uradio još jedan visoki funkcioner, što je nekim britanskim medijima bilo dovoljno za naslove da je Džonson stigao do "kraja igre". 

Prvo je ministar zdravlja Sadžid Džavid obrazložio na Tviteru svoju ostavku, a samo nekoliko minuta kasnije usledio je isti potez ministra finansija Rišija Sunaka. Kako su naveli, ostavke su podneli zbog nagomilanih izazova i gubitka poverenja u premijera. 

Dan kasnije i ministar za brigu o deci i porodici Vil Kvins podneo je ostavku i u pismu naveo da "sa velikom tugom i žaljenjem oseća da nema izbora".

U pozadini svega se zapravo krije skandal jednog britanskog poslanika Krisa Pinčera, optuženog za nedolično seksualno ponašanje, a ostavke su usledile nakon što se Džonson izvinio, kako je reako, za grešku jer nije shvatio da je Pinčer nepodoban za posao u vladi.

Kris Pinčer, čija je uloga bila da održava disciplinu među torijevskim članovima parlamenta, podneo je ostavku u pismu koje je krajem juna uputio Borisu Džonsonu, a zatim ga je Konzervativna partija suspendovala zbog incidenta koji je izazvao u pijanom stanju, u kojem je navodno pipao dvojicu muškaraca na jednom događaju.

Ovo je samo još jedan u nizu problema u čijem centru se našao britanski premijer, a Džonsonova vlast uzdrmana je i aferom "partigejt", a potom i glasanjem o poverenju održanom prošlog meseca, koje je Džonson ipak "preživeo".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa