Evropa

Nastavljaju da "pljušte" ostavke u Vladi Velike Britanije, odlazi i ministarka za trezor

Komentari

Autor: Tanjug, FoNet

07/07/2022

-

09:33

Nastavljaju da "pljušte" ostavke u Vladi Velike Britanije, odlazi i ministarka za trezor
Tanjug/AP/Frank Augstein - Copyright Tanjug/AP/Frank Augstein

veličina teksta

Aa Aa

Do srede uveče je više od 50 ministara i pomoćnika podnelo ostavke za samo 24 sata, a njima se jutros pridružila Helen Votli, britanska ministarka trezora, koja je objavila da je podnela ostavku u vladi, prenosi BBC. Danas je ostavku podneo i ministar za Severnu Irsku Brendon Luis.

U pismu ostavke premijeru Borisu Džonsonu, Votli je navela da se "pristojna i odgovorna vlada oslanja na poštenje, integritet i međusobno poštovanje".

Navela je da lično "duboko žali što mora da napusti vladu, jer više ne veruje da se te vrednosti podržavaju".

Brendon Luis je ostavku podneo uz obrazloženje da smatra da vrednosti kao što su poštenje, integritet i međusobno poštovanje više ne važe u vladi premijera Borisa Džonsona.

Džonson se bori da ostane na funkciji premijera Velike Britanije, iako ima sve manju podršku, a veliki broj ministara i činovnika u vladi je podneo ostavke, navodi BBC.

Premijer odbija da se povuče iako je sve više njegovih dojučerašnjih saradnika i ljudi koji su ga podržavali, poput Priti Patel, britanske ministarke unutrašnjih poslova i Granta Šapsa, ministra saobraćaja, zatražilo njegovu ostavku u sredu.

Ministar za Severnu Irsku u britanskoj vladi, Brendon Luis, poslednji je u nizu funkcionera koji je podneo ostavku, a to je učinio i Sajmon Hart, ministar za Vels, kao i Džordž Friman, ministar za nauku.

Do srede uveče je više od 50 ministara i pomoćnika podnelo ostavke za samo 24 sata.

Riši Sunak, ministar finansija i Sadžid Džavid, ministar zdravlja, podneli su ostavke u razmaku od samo 10 minuta.

Ali Džonson je jasno stavio do znanja da planira da ostane na funkciji i već je imenovao nove ministre.

On je pred poslanicima juče rekao da je "posao premijera, kada postoje teške okolnosti, da nastavi dalje".

Džonson je imenovao i dva nova ministra. Na položaj ministra finansija imenovan je Nadim Zahavi umesto Rišija Sunaka koji je u utorak dao ostavku nezadovoljan Džonsonovim političkim vođstvom, a Džonsonov kabinet je potvrdio i da će Stiv Barkli zameniti Sajida Džavida na položaju ministra zdravlja i socijalne zaštite.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa