Evropa

Francuska tradicionalno slavi godišnjicu pada Bastilje - dan koji je promenio tok evropske istorije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/07/2022

-

11:26

Francuska tradicionalno slavi godišnjicu pada Bastilje - dan koji je promenio tok evropske istorije
Francuska tradicionalno slavi godišnjicu pada Bastilje - dan koji je promenio tok evropske istorije - Copyright AP Photo/Michel Euler/Christophe Ena/Sarah Meyssonnier

veličina teksta

Aa Aa

Francuska danas slavi nacionalni praznik - Dan pada Bastilje, koji je promenio tok evropske istorije.

Tradicionalna vojna parada održava se u čuvenoj aveniji Jelisejskih polja u Parizu, a prvi put od kraja Drugog svetskog rata biće održana u svetlu rata u Ukrajini.

"Niko nije očekivao da će se rat vratiti na evropsko tlo, i zbog toga će vojna parada biti u zaista ozbiljnoj atmosferi", prenela je francuska televizija TF1 i dodala da se Francuska navikla na mir od kraja Drugog svetskog rata, kao i na činjenicu da nuklearno odvraćanje sprečava rat među narodima.

Ovogodišnji slogan parade je "Deljenje plamena", a očekuje se učešće oko 6.400 ljudi koji će marširati duž avenije Jelisejskih polja, od Trijumfalne kapije do Trga Konkord.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je u kočijama prošao u paradi uz članove vlade i vojske.

Među učesnicima biće pripadnici kopnene vojske, mornarice, vazduhoplovstva, policije, žandarmerije, vatrogasne službe, konjice, kao i pripadnici Legije stranaca. Parisko nebo će nadletati 65 aviona i 26 helikoptera.

Iznad Trijumfalne kapije na nebu su boje francuske zastave.

AP Photo/Christophe Ena

 

Najavljeno je da će Makron  po završetku parade oko 13.30 dati intervju najvećim televizijama, koje dolazi nakon što je njegova kolacija zabeležila loše rezultate u drugom krugu parlamentarnih izbora.

U nastavku proslave, planiran je vatromet kod Alfelove kule, kao i vatrometi u drugim gradovila Francuske.

Pad Bastilje - dan koji je promenio tok istorije

Francuska slavi ovaj praznik u znak sećanja na rušenje Bastilje, zloglasne pariske tvrđave zatvora, 14. jula 1789. To je bio jedan od ključnih trenutaka Francuske buržoaske revolucije.

Pad Bastilje predstavlja simbol kraja apsolutističke monarhije i jedinstva nacije. Posle toga, 26. avgusta 1789, usvojena je Deklaracija o ljudskim i građanskim pravima. Tom deklaracijom su kasnije utemeljene francuske nacionalne vrednosti sloboda, jednakost i bratstvo (Liberte, Egalite, Fraternite).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa