Fokus

Poslanici u Francuskoj raspravljaju o predlogu da se izglasa nepoverenje vladi

Komentari

Autor: Tanjug

11/07/2022

-

18:57

Poslanici u Francuskoj raspravljaju o predlogu da se izglasa nepoverenje vladi
Tanjug/AP/Michel Euler - Copyright Tanjug/AP/Michel Euler

veličina teksta

Aa Aa

Francuski poslanici danas raspravljaju o predlogu za izglasavanje nepoverenja vladi koji je zatražila levičarska koalicija da bi simbolično izrazila svoje protivljenje vladi i ekonomskoj politici predsednika Emanuela Makrona. Nupes je najveća opoziciona snaga u donjem domu francuskog parlamenta sa 147 mesta

Levičarska koalicija poznata kao Nupes zvanično je zatražila izglasavanje nepoverenja nakon prvog velikog govora premijerke Elizabet Born u Narodnoj skupštini posle nedavno održanih parlamentarnih izbora, preneo je AP.

Nupes je najveća opoziciona snaga u donjem domu francuskog parlamenta sa 147 mesta

Malo je verovatno da će poslanici usvojiti predlog, jer glasanje o poverenju mora da odobri više od polovine poslanika, odnosno najmanje 289.

Ako veći broj opozicionih poslanika bude uzdržan, a pripadnici Makronove koalicije glasaju protiv, taj broj nije moguće dostići. Iako se mnogi poslanici protive Makronovoj politici, pojedine opozicione stranke su takođe protiv levičara i neće im se pridružiti na glasanju.

Makronova centristička alijansa izgubila je parlamentarnu većinu na prošlomesečnim izborima, ali i dalje ima najviše poslanika - 250.

Konzervativna republikanska stranka, koja ima 62 mesta, saopštila je da neće učestvovati u glasanju.

Liderka krajnje desnice Marin le Pen u izjavi RTL prošle nedelje osudila je glasanje kao politički potez koji ima za cilj raspad Pete republike.

U izjavi francuskoj televiziji BFM, Le Pen nije rekla da li će njeni poslanici podržati izglasavanje nepoverenja, ali je poručila da će njena stranka Nacionalno okupljanje, najveća desničarska opoziciona stranka sa 89 mesta, koristiti protiv vlade svu raspoloživu moć koju ima u parlamentu.

AP piše da glasanje o poverenju Nupes koristi kao simboličan način da zauzme politički prostor kao vodeća opoziciona grupa u parlamentu.

Uobičajeno, nova vlada u Francuskoj traži od parlamenta da glasa o poverenju kako bi obezbedila veći legitimitet svom programu, ali nakon što je vladajuća stranka izgubila većinu, premijerka Elizabet Born nije preuzela taj rizik, čime je prekinula dugogodišnju tradiciju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet