Evropa

Kaja Kalas ponovo izabrana za premijerku Estonije

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2022

-

16:04

Kaja Kalas ponovo izabrana za premijerku Estonije
Kaja Kalas - Copyright Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Nova estonska koalicija koju čine Reformska partija, partija Isama i Socijaldemokratska partija ponovo je izabrala Kaju Kalas za premijerku, nadajući se da će time obezbediti stabilnost zemlje do izbora u martu 2023. godine.

Koalicija sada ima 55 poslanika u parlamentu koji ima 101 poslaničko mesto, a nova vlada će položiti zakletvu u ponedeljak, prenosi Rojters.

Poznato je da će svaka stranka imenovati pet ministara i da će Urmas Reinsalu, član partije Isama, biti ministar inostranih poslova, navodi Rojters.

Kalas je predvodila manjinsku vladu od 3. juna ove godine kada je prekinula saradnju sa dotadašnjim koalicionim partnerom partijom Centar, jer je ta partija stala na stranu krajnje desničarske opozicione EKRE kako bi blokirala vladinu reformu osnovnog obrazovanja, prenosi Rojters, a 8. jula je objavila da je njena liberalna Reformska stranka postigla sporazum sa Socijaldemokratskom strankom i strankom Isama o formiranju većinske koalicije u parlamentu.

Premijerka je tada pristala da podnese ostavku i da je n.va parlamentarna većina ponovo imenuje na tu funkciju, preneo je Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa