Evropa

Mađarski parlament usvojio rezoluciju o budućnosti EU, traži formiranje zajedničke evropske vojske

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2022

-

15:00

Mađarski parlament usvojio rezoluciju o budućnosti EU, traži formiranje zajedničke evropske vojske
Mađarski parlament usvojio rezoluciju o budućnosti EU, traži formiranje zajedničke evropske vojske - Copyright profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski parlament usvojio je na današnjoj sednici rezoluciju po pitanju stava te zemlje o budućnosti Evropske unije, u kojoj se navodi da sadašnji EU sporazumi "nisu adekvatna osnova za saradnju u vreme krize".

Rezolucija je usvojena sa 130 glasova "za", 50 "protiv" i sedam uzdržanih, prenosi agencija MTI.

Zbog rata u Ukrajini i "ishitrenih" odluka EU o uvođenju sankcije Rusiji, kontinent se suočava sa periodom "krize i neizvesnosti", piše u rezoluciji.

Kao odgovor na promenu situacije, mađarski parlament predlaže da se u evropskim ugovorima potvrde vrednosti evropskih hrišćanskih korena i kulture. Evropska komisija, dodaje se, takođe treba se proglasi politički i ideološki neutralnom.

Sve države treba da imaju pravo da odluče sa kim žele da žive, stoji u rezoluciji. Mađarska predlaže takođe formiranje zajedničke evropske vojske, uvođenje zabrane bloku da dalje uzima kredite i protivi se cilju „jače integracije unije“, navodi se u dokumentu.

Pored toga, Budimpešta predlaže da poslanike za Evropski parlament delegiraju nacionalni parlamenti i poziva da se zaštita autohtonih manjina utvrdi u ugovorima i da se ojačaju izgledi zemalja Zapadnog Balkana za evropske integracije, prenosi MTI.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa