Evropa

Glavobolja za Makrona posle regionalnih izbora, poslanica iz njegove stranke poručuje: "Ovo je demokratski šamar u lice svih nas"

Komentari

Autor: A. Todorović

21/06/2021

-

16:34

Glavobolja za Makrona posle regionalnih izbora, poslanica iz njegove stranke poručuje: "Ovo je demokratski šamar u lice svih nas"
Glavobolja za Makrona posle regionalnih izbora, poslanica iz njegove stranke poručuje: "Ovo je demokratski šamar u lice svih nas" - Copyright Tanjug/Philippe Desmazes, Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Preliminarni rezultati regionalnih izbora održanih juče u Francuskoj pokazali su izuzetno malu izlaznost građana čemu se nije nadao Emanuel Makron, ali ni njegova politička rivalka Marin Le Pen. 

Ovo je prvi krug glasanja koje će biti nastavljeno 27. jula. U prvom krugu gotovo dve trećine glasača nije glasalo. 

profimedia

 

Partije oba kandidata dobila su manje glasova nego što su očekivali. Lokalni izbori organizovani su svega deset meseci pre predsedničkih izbora na kojima će kandidatu koji osvoji najviše glasova biti poveren petogodišnji predsednički mandat.

Rezultati  lokalnih izbora su veoma važni za sve kandidate. Makronova centristička partija “Republika u pokretu “ suočava se sa činjenicom da kreće od nule jer nije postojala pre šest godina kada je organizovano poslednje regionalno glasanje. 

Rezultati anketa ne idu u prilog Makronu

Ni ankete nisu u korist Makrona jer rezultati predviđaju da će kandidati njegove stranke teško doći do pobede na regionalnom nivou. Dok, sa druge strane socijalisti i konzervativni republikanci i dalje ostaju jaki na regionalnom nivou, iako su 2017. poraženi na izborima.

Marin Le Pen koja se nije kandidovala na izborima, već je vodila kampanju svoje stranke ostavila je utisak da je na pravom putu da ojača političku moć. 

Le Penova je godinama radila na poboljšanju imidža svoje stranke. Borila se da se stranka oslobodi ekstremističkih elemenata za koje se svesrdno zalagao njen otac dok je bio na čelu Partije nacionalnog fronta čiji naziv je kasnije promenila u Stranku nacionalnog zbora.

Makron popularniji od svoje stranke

Ankete su saglasne da Makronova stranka ima male šanse da osvoji neki od regiona. Kao glavni problem se navodi što je aktuelni predsednik popularniji od svoje stranke. Drugi problem je što je njegova stranka mlada, postoji tek pet godina i ima još mnogo posla pred sobom kako bi se izborila za veću vlast i popularnost.

Kakve god rezultate da njegova stranka  postigne na regionalnom nivou, direktno će uticati i na njegovu kandidaturu na predsedničkim izborima i eventualni produžetak predsedničkog mandata. 

profimedia

 

Mala izlaznost i u drugom krugu glasanja

Predviđanja su da će izlaznost glasača i na drugi krug regionalnih izbora biti mala.

Mala izlaznost u prvom krugu direktan je poraz i Makrona i njegovog najjačeg protivkandidata Le Penove jer nisu uspeli da ubede svoje glasače da  izađu i glasaju.

Slaba izlaznost moguć je pokazatelj da će i predsednički izbori biti održani u dva kruga. 

Jedan od Makronovih poslanika, Aurora Berž, opisala je slabe rezultate njene partije "demokratskim šamarom u lice svih nas". 

Očekivalo se da “Nacionalni zbor“ Le Penove u prvoj rundi osvoji najmanje jedan od 14 regiona prvi put u istoriji, ali se to nije desilo.

Marin Le Pen: Slab odziv glasača građanska katastrofa

EPA/IAN LANGSDON

 

Le Penova je malu izlaznost na izborima, u kojima svoje građansko pravo nije iskoristilo 66 odsto glasača, opisala kao "građansku katastrofu" i kao “nesposobnost vlade da narodu ulije veru u političke institucije“.

Glasači su birali u 14 francuskih regiona, nadmetalo se više od 15.700 kandidata za 4.100 mesta u lokalnim parlamentima. 

Prema prvim rezultatima Ipsosa, konzervativni republikanci su osvojili 27 odsto glasova, a onda sledi Nacionalni zbor sa 19 odsto.

Zeleni, Socijalistička partija i Makronova stranka Republika u pokretu su na 11 odsto glasova. 

Komentari (0)

Evropa