Evropa

Razaranje strateški važnog mosta menja situaciju: Ukrajina jača kontraofanzivu kod Hersona, Rusija prebacuje nove snage

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Tanjug, AP

29/07/2022

-

14:48

Razaranje strateški važnog mosta menja situaciju: Ukrajina jača kontraofanzivu kod Hersona, Rusija prebacuje nove snage
Razaranje strateški važnog mosta menja situaciju: Ukrajina jača kontraofanzivu kod Hersona, Rusija prebacuje nove snage - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kijev nastavlja kontranapad na Hersonsku oblast pošto su ukrajinske snage u utorak granatirale strateški važan most za Moskvu u tom delu Ukrajine. Cilj je ponovno zauzimanje oblasti i on polako "dobija na tempu", tvrde zapadni vojni izvori za BBC. U svemu tome upravo je ključan most koji je sada van funkcije.

Inače, most je pogođen raketama dugog dometa koje su Ukrajincima isporučile SAD i ključan je za prelazak preko reke Dnjepar u Hersonskoj oblasti. Pored njega, jedina druga opcija za prelazak reke je brana u hidroelektrani u Kahovki, koja je takođe prošle nedelje bila pod udarom ukrajinske vatre, ali je ostala otvorena za saobraćaj, navodi AP.

"Oko 36 raketa lansirano je na Hersonsku oblast. Većina je, naravno, oborena, ali su neke od njih pogodile svoj cilj", saopštio je juče zamenik šefa administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov a prenosi TASS.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da su ruski vojni gubici porasli na skoro 40.000, navodeći da je ranjeno još desetine hiljada vojnika, a ruska vojska je poslednji put prijavila svoje gubitke u martu ove godine kada je saopštila da je ubijen 1.351 vojnik, prenosi AP.

profimedia

 

"I Antonovski most i svi drugi biće obnovljeni, ali mi ćemo to uraditi. Činimo sve da okupatori nemaju nikakve logističke mogućnosti na našoj teritoriji. Kakve god planove da imaju mi ćemo ih zaustaviti i osloboditi našu zemlju vojnim, diplomatskim i svim ostalim raspoloživim sredstvima", proučio je Zelenski.

Koji su dalji potezi Rusije?

Vojni izvori za BBC navode da je Herson jako važan u daljim vojnim operacijama Rusije. Opisali su ga kao "politički najbliže ostvaren cilj Rusa" ali i "dragulj u kruni okupacije". Njegov gubitak, smatraju, "ozbiljno bi potkopao pokušaje Kremlja da okupaciju predstavi kao do sada postignuti uspeh".

Da je situacija u ovom delu Ukrjaine poprilično napeta, potvrđuju i britanski odbrambeni zvaničnici koji kažu da je Herson sada "praktično odsečen od drugih okupiranih teritorija". Međutim, visoki ukjrajinski zvaničnici upozorili su na to da Rusija sada prebacuje svoje snage kako bi odbranila ovu oblast, piše BBC. 

Strateški lociran zapadno od reke Dnjepar, grad je u martu prvi put pao u ruke moskovskih snaga. Nakon što je most nedavno pogođen, Rusi su se sada našli u nezavidnoj poziciji. Do sada su preko mosta snabdevali svoje trupe koje su bile stacionirane zapadno od reke, što je sada gotovo nemoguće da se nastavi. Pogođen je i treći most, preko reke Inhulec severoistočno od Hersona, što znači da su putevi ruskoj vojsci sada poprilično otežani preprekama.

U dnevnom ažuriranju obaveštajnih podataka, britanski odbrambeni zvaničnici rekli su za BBC da je ukrajinska kontraofanziva u regionu uzela maha dodajući da su kijevske snage verovatno uspostavile dalju odbranu južno od reke Inhulec, "koja čini severnu granicu Hersona". 

Aleksej Danilov, sekretar pokrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost tvrdi da Moskva sada "premešta maksimalan broj turpa u pravcu Hersona", međutim, BBC nije mogao da proveri ove navode. Takođe, ovu izjavu potrvđuje i savetnik ukrajinskog predsednika Alekseij Arestovič koji se složio da ruske snage sada prebacuju snage na jug jer upravo očekuju kontraofanzivu i menjanje fokusa u daljim okršajima i strategijama.

U međuvremenu ruske snage na istoku su saopštile da su zauzele drugu po veličini elektranu u Ukrajini - elektranu na ugalj Vehlenirsk. Arestovič je naveo da je ovde reč o "maloj taktičkoj prednosti".

Ruski zvaničnici potvrdili su da je ukrajinski artiljerski udar ozbilno oštetio Antonivski most, zbog čega je, kako su oni saopštili, zatvoren saobraćaj. U razgovoru za novinsku agenciju RIA, zamenik gradskog čelnika Kiril Stremousov rekao je da će Rusi sada koristiti trajekte i pontonske mostove za održavnje veze preko reke Dnjepar sa ostatkom teritorije koja je okupirana.

Ukrajinci ne odustaju od Hersona

Za to vreme ukrajinska vojska je danima gađala mostove u ovom delu zemlje koristeći visokoefikasne raketne sisteme koje su im isporučile SAD. Prema zapadnim vojnim izvorima, napad je deo ukrajinskog napora da izoluje ruske trupe i to sa krajnjim ciljem da zauzmu ceo region.

Da imaju optimistične planove kada je reč o Hersonu potvrđuje i izajava od nedelje koju je dao glavni savetnik regionalne vojne uprave Sergij Hlan, koji je naveo da je plan da ovaj deo bude slobodan za nešto više od mesec dana.

Tanjug/AP/Vadim Ghirda

 

"Možemo reći da će region Hersona definitivno biti oslobođen do septembra, i da će svi planovi okupatora propast", rekao je Hlan, u razgovoru za ukrajinsku televiziju, prenosi Frans pres.

Međutim par dana pre toga, prošle nedleje, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da je ruski vojni fokus proširen upravo na južne regione - Herson i Zaprožje. 

Rusija je zauzela Herson uz relativno mali napor u prvim danima rata. Veruje se da je neuspeh ukrajinske bezbedonosne službe da u to vreme uništi prelaz preko reke Dnjepar dovela do toga da Zelenski otpusti direktora agencije Ivana Bakanova.

Radulović: Očekujem izuzetno problematičnu jesen

Vojni analitičar Vlade Radulović izjavio je da očekuje izuzetno problematičnu jesen u Ukrajini, kada bi se, kaže, borbe mogle intenzivirati i ocenjuje da će od razvoja situacije na frontu zavisiti zima, ne samo na bojištu, već i u ostatku Evrope.

"Čini mi se da će se borbe intenzivirati kako se leto bude približavalo kraju i da će ići masovnije i jače ofanzive iz pravca južne regije Hersona. Ostaje nejasno pitanje oko Harkova, Rusi ponovo pripremaju napad na tu oblast, pitanje šta će tu biti", rekao je Radulović za Tanjug.

On kaže i da je utisak da Rusija nema zamah koji je imala, kao i da to neki izvori u Rusiji priznaju. Takođe, Radulović navodi da za Ukrajince Luganska i Donjecka administrativna oblast nije toliki prioritet, već da se sačuva Odesa, očisti Herson i da pokušaju ponovo da se približe Krimu.

Radulović ističe da egzistencija ukrajinske države znači držanje obale Crnog mora, te da će Ukrajina, ukoliko je ne bude imala, biti u velikom problemu.

On kaže da je sa druge strane očekivano bilo da će Rusi nastaviti sa ofanzivnim dejstvima upravo u regionu Donbasa.

"U određenom delu fronta je mirno, ali to ne znači da nema aktivnosti. Gotovo na svakom metru bojišta imate svakodnevnu razmenu vatre i ozbiljna borbena dejstva, a kada pogledate intenzitet sredstava koji se koriste, količinu artiljerije koja se isporučuje, i vatre sa jedne i druge strane, onda vam je jasno da su dve oblasti posebno u fokusu - za Ukrajince to je Herson i podatak da su oni uspeli da povrate pod svoju kontrolu nekih 40-ak sela i dođu bliže. Nema dileme da će to biti i trend u budućnosti i da će Ukrajina nastaviti u tom smeru", rekao je Radulović.

Komentari (0)

Evropa