Evropa

Neobična kampanja vlade Španije: Telo svake žene je spremno za plažu, nemojte da vam bude neprijatno

Komentari

Autor: Tanjug

28/07/2022

-

22:07

Neobična kampanja vlade Španije: Telo svake žene je spremno za plažu, nemojte da vam bude neprijatno
Promo/Spanish Ministry of Equality - Copyright Promo/Spanish Ministry of Equality

veličina teksta

Aa Aa

Španska vlada ima poruku za žene kojima je neprijatno zbog njihovog tela kada nose kupaće kostime: "Nemojte da vam bude neprijatno".

Vladino ministarstvo za ravnopravnost pokrenulo je danas letnju kampanju ohrabrujući žene da odbace stereotipe i "estetsko nasilje'', koje se odnosi na društveni pritisak koje neke žene osećaju da moraju da se prilagode idealima lepote, preneo je AP.

Poster koji reklamira kampanju prikazuje žene različitih godina, kostitucije i boja kože u kupaćim kostimima na plaži, a slogan kampanje je: "Leto pripada i nama".

Ministarka za ravnopravnost Irene Montero je navela na Tviteru: "Uživajte (u letu) kako god, gde god i sa kim god želite".

Direktorka vladinog tela, Instituta za žene Antonia Moriljas rekla je da su rodni stereotipi koren diskriminacije zasnovan na fizičkom izgledu.

"Na žene se projektuju očekivanja o tome kako bi trebalo da izgledaju", kazala je Moriljas za državnu novinsku agenciju Efe.

Prema njenim rečima, to ne utiče samo na samopoštovanje žena, već im oduzima i prava i ograničava ih u načinu ponašanja i tome da uživaju u javnim prostorima.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa