Evropa

Šef Orbanovog kabineta: Jeftin ruski gas više nije dostupan

Komentari

Autor: Tanjug

30/07/2022

-

21:23

Šef Orbanovog kabineta: Jeftin ruski gas više nije dostupan
AP/Dmitry Lovetsky - Copyright AP/Dmitry Lovetsky

veličina teksta

Aa Aa

Jeftini ruski gas više nije dostupan na tržištu, izjavio je Gergelj Guljaš, šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana.

Upitan o tome šta se promenilo na tržištu gasa, Guljaš je naveo da jeftini ruski gas više nije dostupan i dodao da je novi sporazum koji je Mađarska zaključila sa Rusijom povoljniji od prethodnog, ali da mađarska vlada, kao i ranije, neće iznositi detalje, prenosi MTI.

On je izjavio da je Mađarska odobrila pomoć građanima u pogledu cena komunalija koja se odnosi na to da porodice imaju pravo na dodatnih 600 kubnih metara gasa po povlašćenim cenama, ukoliko imaju troje dece i 300 kubnih metara za svako sledeće dete.

Guljaš je istakao da su skladišta gasa u Mađarskoj popunjena sa 3 milijarde kubnih metara, što odgovara polovini njihovog kapaciteta, a ukoliko se obezbede maksimalne količine koje se mogu uskladištiti, potrošnja stanovništva biće zadovoljena do aprila sledeće godine.

Cena gasa u Mađarskoj je 2,68 evrocenti po kubnom metru, što je značajno jeftinije od 23,78 evrocenti u Švedskoj i 23,19 evrocenti u Holandiji, naveo je Guljaš.

On je izjavio da godišnji račun za gas prosečne porodice u Nemačkoj iznosi 10.890 evra, a u Mađarskoj 494,74, prenosi MTI.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa